Aktuális

Luxus lesz a méz

A tavalyinál magasabb mézárakra számítanak az idén a méhészek, mivel sokfelé elfagyott az akác, és kevesebb idő jut a méheknek a nektár gyűjtésére is.

Luxus lesz a mézTavaly a hordós akácméz felvásárlási ára 850-900 forint között mozgott kilónként, az idén viszont a méhészek reálisabbnak látják az 1000 forint körüli árat. A vegyes mézek ára – mivel abból is kevesebb lesz az idén – a tavalyi 650-700 forintról 850–900 forintra emelkedhet.
A kistermelők által kínált, kis üvegbe csomagolt, tiszta idei termelői méz várhatóan még ennél is jóval magasabb áron jelenik meg a piacon – mondta Hampuk Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület zalai szaktanácsadója a Zalai Napilapnak.

Hozzátette: a legkeresettebb, értékes akácméz meghatározhatja a méhészek évét. Az idén ugyan két héttel korábban, május elején megkezdődött a gyűjtés, de a kedvezőtlen időjárás miatt csak tíz napjuk volt a méheknek a hordásra.

A szaktanácsadó szerint a méhészek számára az is gondot okoz, hogy a repce virágzása összeért az akácéval, így nagyon oda kellett figyelni, hogy a repcemézet időben kivegyék a kaptárakból, hogy ne keveredjenek össze.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top