Aktuális

Horvátország legszuperebb homokos strandjai

Vár minket a Nagy Kékség, benne sok-sok sziget – szám szerint ezer – ebből 140 lakatlan, Robinsonok jelentkezzenek! Fedezzük fel az Adria különleges, varázslatos, valóban ezerarcú szigetvilágát!

Horvátosrzág legszuperebb homoskos strandjaiMindet én sem láttam, de a horvátországi szigetélmény-gyűjteményem legszebbjeit bátran ajánlom az Adria szerelmeseinek. Mindegyik bárhonnan elérhető hajón vagy bérelt jachttal, a több mint húszezer kikötő valamelyikéből. Több sziget népszerű üdülőhely, a legnagyobbat, a kimondhatatlan nevű Krket híd köti össze a szárazfölddel. Igazi mediterrán üdülőparadicsom, 1866 óta. Már akkor küldhettek innen képeslapot a nyaralók.

Dinók, őzek, fácánok

Isztrián állítólag dinoszauruszok éltek, lábnyomuk megtekinthető Brioni szigetén, ahol egy egészen másféle őskövület nyomaival is találkozhatunk. Itt rendezte be fényűző nyári rezidenciáját Tito, Jugoszlávia egykori elnöke és nemzeti hőse. Uralkodók, világsztárok adták nála egymásnak a kilincset, többek között Sophia Loren is élvezte a vendégszeretetét, de földi halandó be nem tehette a lábát a szigetre. Halála után nemzeti parknak nyilvánították Brionit, és megnyitották a turisták előtt, akik fácánok, őzek, szarvasok között sétálgathatnak a különleges fákkal, virágokkal beültetett parkokban.

 Tudta-e, hogy
• A foltos kiskutya, a „dalmatiner” Dalmáciából származik? Zaostrog kis Ferenc-rendi kolostorában látható egy 1724-ben készült festmény, először ezen ábrázolták a pettyes kutyust.
• Horvátországból származik a nyakkendő? A horvátot jelentő Hrvatból ered a neve, így hívták a katonai uniformishoz tartozó kravátlit, tőlük vették át később
a franciák.
• Dubrovnikban töltötte mézesheteit Agatha Christie,
a krimiirodalom nagyasszonya?
• Hvar szigetén született Ivan Vucetić, a daktiloszkópia, vagyis az ujjlenyomatos személyazonosítás
módszerének felfedezője?
• A kompokat, hajókat gyakran kísérik delfincsapatok? Ne ijedjünk meg tőlük, nem cápák!

Nimfák, naturisták szigete

Dalmácia szigetvilága harsogóan zöld, fényben, virágillatban fürdik, és mindegyik más. Rab szigete 1889-óta ismert gyógyfürdőhely. Itt fürdött először meztelenül VIII. Edward angol király Wallis Simpsonnal – aki miatt később lemondott trónjáról –, s ezzel lerakta a szigeten máig virágzó naturizmus alapjait. Bisevo szigetének barlangjai közül legcsodásabb a Plava spilja – Kék-barlang –, vize ezüstösen csillog a kékes fényekben vibráló sziklafalak között. Hvar a napfény, a levendula és a későn fekvők szigete. Itt a legolcsóbb a vászontasakokban árusított levendula, a boltok későig tartanak nyitva, és éjfélkor még bőven van vendég az utcai teraszokon.
Bol szigete homokos partjával csábít, 300 éves nyitott kemencékben sütik a finom pecsenyét, és a hordókból kecsketömlőkbe fejtik át a tüzes dalmát borokat. Dubrovnikból érdemes áthajózni Mljetbe, ahol a monda szerint Odüsszeusz, a vizek nyugtalan vándora találkozott Kalypso nimfával, és felejthetetlen órákat töltöttek édes kettesben.

Kék zászlós strandok

Fürödni mindenütt lehet, de csak a legjobb partszakaszoknak ítélik oda a nemzetközi kék zászlós jelzést. Ilyen Rab szigetén a Paradise Beach, két kilométer hosszú homokos partjával, kristálytiszta, nyáron 28 Celsius-fokos vizével. Ajánlott gyerekes családoknak, vízi- és egyéb sportok kedvelőinek. Brač-sziget Aranyszív strandja a természet csodája. Aki nem szereti a tömeget, kereshet magának itt búvóhelyet a környező kis öblökben. Pag szigetén egymásba érnek a mindenféle igények kielégítésére jól felkészült strandok. A szórakozóhelyeken nincs záróra, a fiatalok éjszaka is élvezhetik a csúszdákat, jacuzziban kortyolgathatják a koktélokat, csobbanhatnak a tengerben. Az esték a legszebbek Dalmáciában. Fejezzük be a napot egy hangulatos tengerparti vendéglőben, gyertyafényes vacsorával. Rendeljünk frissen fogott-sütött halat, vagy hajszálvékonyra szeletelt dalmát sonkát, emeljük poharunkat nyaraink királynőjére, Jadranra – horvátul így hívják az Adriát. Amit Costeau kapitány mondott, ma is érvényes: a horvát Adria a világ legtisztább tengere. Aki megszerette, annak a legszebb is.

 Kornati, a csend birodalma

Horvátosrzág legszuperebb homoskos strandjaiLétezik „földöntúli” béke a világon? A Kornati-szigetek csendje, nyugalma azért is zavartalan, mert csak hajón és kizárólag szervezetten látogatható. Ide csak madarak repülhetnek engedély nélkül, és építkezni is tilos. Kísérteties. Holdbéli tájra emlékeztetnek a tenger tintakékjéből kiemelkedő vakítóan fehér sziklaszirtek. Ebben a környezetben meglepően zöld a Telescica nevű védett natúrpark. Dohányozni tilos, fürödni szabad, az egész évben 33 fokos Mir(Béke)-tóban. Ha valaki robinsoni magányra vágyik, akár vásárolhat is lakatlan szigetet, de házat csak kőből rakhat – az van rengeteg –, és nélkülöznie kell mindent, ami árammal működik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top