Aktuális

3 kényeztető fogás gyereknapra

"Nincs gyereknap!" – hangzott Apu szájából a döntés. Ugrott a harmadik gombóc fagyi… Elégedetlen voltam 6 évesen, pedig két gombócot megettem már. Akkoriban valahogy nem kerítettünk akkora feneket az ünnepeknek. Gyereknapra egy tál eper, néhány gombóc fagyi – nagyjából ennyi kellett a boldogságunkhoz.

Mindenünk megvolt, fára másztunk, hancúroztunk, bandáztunk. Most, hogy gyerekeim vannak, sokszor abba a hibába esem, hogy szeretném őket minél több mindennel elhalmozni. Nem azért, mert nekem anno nem jutott, egyszerűen olyan jó érzés őket megajándékozni, teljesíteni a kívánságukat. Nemrégiben éppen arról beszélgettünk egy barátnőmmel, hogy ez micsoda csapda, hiszen éppen a várakozás, a vágyakozás élményétől fosztjuk meg a kicsiket. Akkor mi a megoldás? Mi jelenti az arany középutat? Ne kapjanak semmit? Dehogynem! Az óvodában az egyik legkomolyabb motivációs eszköz az a játék, amiben hétről hétre mindenki „szorgalmaskodós” gyümölcsöket gyűjtöget, majd a végén a nyertes, a legszorgalmasabb, megrendelheti a következő hétre az egyik napi ebédmenüt. Ezt azóta már itthon is alkalmazom, finomságokat (is) ajándékozok!
Nagy favorit a császármorzsa eperöntettel, illetve az epres-paradicsomos házi jégkrém, ami sokkal üdébb-frissítőbb, mintha csak eperből készülne. A következő három finomsággal legalább akkora örömet szerezhetünk, mint egy újabb játékkal, ráadásul gyermekeink szemében kis energiabefektetéssel igazi konyhatündérekké válhatunk!

3 kényeztető fogás gyereknapraCsászármorzsa eperöntettel

Hozzávalók 3 gyerekadaghoz:

  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 12,5 dkg liszt
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál porcukor

Az eperöntethez:

  • 20 dkg eper
  • 5 dkg porcukor

A császármorzsához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a vaníliás cukorral és a tejjel kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és azt is egyenletesen elkeverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a lisztes masszához forgatjuk. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd beleöntjük a császármorzsa tésztáját. Közepesnél gyengébb lángon aranyszínűre sütjük, majd egy lapáttal négybe vágjuk és a negyedeket megfordítva a másik oldalát is aranyszínűre sütjük. Ezt követően falatnyi darabokra szaggatjuk a lapáttal, a porcukorral megszórjuk, és így sütögetjük tovább. Az eperöntethez az epreket megmossuk, kicsumázzuk, és a porcukorral összeturmixoljuk. A császármorzsára locsolva tálaljuk.

3 kényeztető fogás gyereknapraCsokoládés tejbegrízhab ribizlivel

Hozzávalók 4 pohárnyi adaghoz:

  • 6 dl tej
  • 4 dl tejszín
  • 1 darab vaníliarúd
  • 2 evőkanál barna nádcukor
  • 10 dkg kukoricadara
  • 2 tojás
  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 12 dkg ribizli

A tejet és a tejszínt a felhasított vaníliarúddal és a cukorral felmelegítjük. A kukoricadarát a folyadékba öntjük, kevergetve megfőzzük, majd félrehúzzuk a lángról. A tojást szétválasztjuk. A sárgáját a masszához keverjük. A fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a tojásos grízhez adagoljuk. Ha kihűlt a massza, feldaraboljuk a csokoládét, majd a tejbegrízhez keverjük. Ha kicsit langyos, szép márványos lesz. A ribizlit megmossuk, leszemezzük, és a krémmel együtt poharakba adagoljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top