Aktuális

Teljes fizetést is hagytak már a buszon

Rómában az a szokás, hogy elárverezik a reptéren elhagyott tárgyakat. Hazánkban erre nincs mód, ám a Budapest Airport által elkobzott ollókat hátrányos helyzetű iskolák diákjai használják technikaórán.

Olaszország fővárosának repterén évente 19 millió utas fordul meg. Nem csoda, hogy a most elárverezendő, gazdájuk által több mint egy éve nem keresett tárgyak közt szép számmal akadnak meglepő és vicces darabok is. Igencsak szétszórt zenész lehet például, aki a gitárját vagy a hegedűjét felejti a váróban, de egy mikrohullámú sütő és egy szőrös majomjelmez gazdája sem jelentkezett az elmúlt 12 hónapban.

Babakocsi, baba nélkül

Teljes fizetést is hagytak már a buszonFerihegy utasforgalma ennél mintegy 10 milliónyival kisebb, ennek ellenére Budapest felett már bibliai csoda is történt. „A legmeglepőbb talált tárgy egy pár mankó volt, amit egy utas a repülőgépen felejtett. Nem kevesebbet állíthatunk tehát, mint hogy a gazdája felszálláskor még járóképtelen volt, a felhők közt azonban csoda történt, hisz leszálláskor már nem is kereste segédeszközét – mondta a Nők Lapja Cafénak Hardy Mihály szóvivő, akitől megtudtuk: ezeket a tárgyakat egy hónapig őrzik, majd átadják a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV), ezért árverezésre nincs is mód. – A legtöbben a biztonsági ellenőrzés során hagyják el tárgyaikat – tette hozzá –, s a »választék« hatalmas. A telefon, a kulcscsomó mindennapos, de különösen értékes tárgyakra sem figyelnek gazdáik. Sokszor találunk kamerát, fényképezőgépet, laptopot, ékszert, sőt hagytak már el babakocsit is – csak reméljük, hogy a gyerekre jobban figyeltek… A nemek arányában nincs különbség: a férfiak és a nők egyformán szétszórtak. Az elkobzott ollók, bicskák azonban jó helyre kerülnek: a gépről kitiltott szúró-vágó eszközöket hátrányos helyzetű iskoláknak adjuk, ahol a diákok technikaórán használják azokat.”

Műfogsor a hátsó ülésen

Az idén 99 éve működő Főtaxinál is beszámoltak néhány megmosolyogtató esetről. „A leggyakrabban mobiltelefont felejtenek az autóban – tudtuk meg Dudás Zoltán taxi-üzletág igazgatótól. – A talált tárgyak őrzésének szabályait a polgári törvénykönyv (Ptk.), illetve egy kormányrendelet szabályozza, árverésre – jótékonyságira sem – e szerint nincs lehetőség. E szabályozás a megtalálóra ró feladatokat, ugyanakkor a céget nem terheli kötelezettség. A taxis kollégák – akik egyébként egyéni vállalkozók – ennek ellenére a diszpécserközpontunknak jelzik, ha bármit találtak az autóban, a tárgy őrzéséről és visszajuttatásáról azonban nekik kell gondoskodniuk. A legértékesebb darab, amit bérkocsiban hagytak, egy több százezer forint értékű kamera volt. Arról nincs statisztikánk, hogy a hölgyek vagy az urak-e a feledékenyebbek, azt mindenesetre furcsállottuk, amikor egyik kollégánknál valaki otthagyta a fogát – egészen pontosan a komplett műfogsorát felejtette a kocsiban.”

A buszon sem vagyunk szétszórtabbak a pasiknál

Teljes fizetést is hagytak már a buszonA BKV járatain jellemzően szezonális tárgyakat felejtünk – ernyőt, kesztyűt, sapkát –, de volt, akinek nem hiányzott a gerincmerevítője, a műlába, a táskája a teljes fizetésével, a létrája, a kisasztala, a járókerete, illetve az állata. Az elhagyott tárgy általában az alábbi utat járja be: a járművezetők leadják a végállomáson vagy a buszgarázsban. Ezután beszállítják a BKV talált tárgyak raktárába, itt három hónapig őrzik – eddig lehet jelentkezni értük, s a cég egy vonaljegy áráért szolgáltatja vissza, ha minden kétséget kizáróan a tulajdonos jelentkezik értük. Ha a három hónap leteltével nem érdeklődik az illető, a BÁV Bizományi Kereskedőház értékbecsüse az értékesíthető darabokat elviszi, a többit a vonatkozó rendelet értelmében megsemmisítik. Vannak azonban „tárgyak”, amelyek speciális kezelést igényelnek. Ilyenek a lőfegyverek, lőszerek, amelyekről azonnal a rendőrséget kell értesítenünk. Különös bánásmódban részesülnek továbbá a kisállatok is, melyek közül egyik-másik BKV-dolgozónál talál új gazdára. A Budapest Airporthoz hasonlóan a BKV-nál is vezetnek statisztikát arról, hogy a nők vagy a férfiak hagynak-e el több tárgyat. Adataik megegyeznek a légikikötőjével: e téren ugyanolyan szórakozottak a nők, mint a férfiak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top