Aktuális

Végre elkészülhet a férfi-fogamzásgátló!

Most talán valósággá válhat a férfi-fogamzásgátló terve: találtak egy gént, amelyik átmenetileg megakadályozhatja a spermiumtermelődést. Karafiáth Orsolya különvéleménye.

A hír: Új típusú férfi fogamzásgátló szer kifejlesztése válhat valóra egy most azonosított gén segítségével – állapították meg az Edinburgh-i Egyetem kutatói. A Katnal1 jelű gén alapvetően fontos a spermium előállításának utolsó szakaszában. E fehérje nélkül a hímivarsejt nem fejlődik ki teljesen, és a szervezet megszabadul tőle. Ha embereknél is meg lehetne oldani, hogy a hímivarsejtek ne fejlődjenek ki teljesen, ám ez a változtatás megfordítható legyen, akkor ezzel új típusú, nem hormonális fogamzásgátlót lehetne előállítani. A férfiak számára hozzáférhető és alkalmazható fogamzásgátló eszközök köre jelenleg lényegében a kondomban és az ondóvezeték elkötésében merül ki.

Végre elkészülhet a férfi fogamzásgátló!Karafiáth Orsolya véleménye: Nemrég keringett a neten egy vicces karikatúra, melynek az volt a címe, hogy „A feminista fogamzásgátlás”. A képen egy nő éppen a legérzékenyebb szervén rúgott meg egy férfit. A módszer kettős: egyfelől ugye ez után az attak után az erősebbik nemből ugyancsak kevesen vágyakoznának a vehemens asszony iránt, másfelől meg ugye fájó hímtaggal nehéz a többieket is becserkészni… Már a gimnáziumi felvilágosító órán hallottuk azt a viccet is, hogy csak egy tökéletes fogamzásgátlási mód van: ha nem szeretkezünk.

De félretéve a rossz poénokat, úgy vélem, sokan ismerjük a rettegést, amikor – bár természetesen védekeztünk – a menzeszünk késik. És mindannyian ismerjük a statisztikákat, hogy hiába minden, egy-két-három százalék esély mindegyik stratégia mellett van a teherbe eséshez. Sőt már olyat is hallottam, hogy hiába használtak óvszert (ami kiszakadt), és utána esemény utáni tablettát is, a baba megérkezett. Sokan azért választják a gumit, nagy százalékarány mellett, mert nem akarnak hormonokat szedni, ráadásul az a betegségek ellen is véd. A pesszárium bonyolult, és a zselével egy szinten kissé taszító (persze ez sem mindenkinek, többeknél bevált). Az elköttetés túl radikális megoldás, ráadásul tényleg sosem tudhatjuk, változik-e a gondolkodásmódunk, az életünk, és hátha jöhetne még egy-két gyerek. Olvashattunk sok férfiről, aki később keservesen megbánta a tettét, de a visszafordító műtét igen kis eséllyel sikerült.

Évek óta olvashatunk a kísérletekről férfifronton, tablettás és egyéb variációkról – jó lenne már tényleg valami eredmény. Hogy ne fordulhasson elő olyasmi, hogy a férfit úgymond behúzzák a csőbe, mint az oly gyakran előfordul. Erről egyszer már írtam, de azóta sem tudok napirendre térni a dolog felett. Egyik barátnőm beleszeretett egy fickóba, egy idő után sor került az ágyjelenetre is. A barátnőm vitte volna kidobni a használt kondomot, amikor a férfi őrjöngve kitépte a kezéből, hogy nem, majd inkább ő! És kiderült, hogy egyetlen gyermeke úgy született, hogy az egyik exe a konyhában fecskendővel kiszedte a zacskó tartalmát, és magába nyomta azt. Barátnőm persze – joggal – halálosan megsértődött a feltételezésen, hogy a férfinak ez megfordult egyáltalán a fejében, de azért szerintem a pasi félelme is érthető, az, hogy mély nyomot hagytak benne a történtek…

Tényleg jó lenne, ha a védekezésben az óvszeren kívül az új módszerrel is részt tudnának venni a férfiak, mondjuk a gumi mellé ezt is bevetve, mert így azért radikálisan lecsökkennének az esélyek arra (mert feltételezem, hogy ez az út sem adhat száz százalék garanciát), hogy egy nem kívánt baba jöjjön a világra, vagy hogy az anyát az abortusz sokkjának kelljen kitenni… 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top