Aktuális

Négyből egy gyerek semmit nem segít a házimunkában

Egyre kevesebb tinédzser segít a házimunkában, ha mégis megteszi, legfeljebb pénzért.

Négyből egy 5-16 éves gyerek semmit nem segít a szüleinek a ház körül
Négyből egy 5–16 éves gyerek semmit nem segít
a szüleinek a ház körül

Négyből egy 5–16 éves gyerek semmit nem segít a szüleinek a ház körül – derül ki egy brit kérdőíves kutatásból. Akik segítenek, azok között is ez minden ötödik srácnál csak annyit jelent, hogy rendet tart a saját szobájukban. Ráadásul egy részük azt is csak külön juttatásért: ötből három gyermek zsebpénzt, édességet vagy más jutalmat kap érte.

Sokszor halljuk a mondatot: „a mai gyerekeknek olyan könnyű” – és ez bizonyos szempontból így is van. Míg a szülők fiatalkorukban legalább heti négy órát segítettek otthon, addig a mai gyerekek ennek az időnek átlagosan még a felét sem.

Ma már nemcsak a kicsik húzzák ki magukat a kötelezettségek alól, de rengeteg tinédzser szintén nem csinál semmit – miközben a szülők generációja egyre elfoglaltabb lett.
Egy felmérés szerint a többségnek még az olyan egyszerű napi feladatok „sem mennek”, mint például a beágyazás vagy a játékok elpakolása a nap végén.

Pedig bevonni egy gyereket mondjuk a takarításba, akár csak játékos formában is, nagyon egyszerű módja annak, hogy felelősségre szoktassuk, és – amellett, hogy a gyerek első dolga persze a tanulás és a játék – minél később kapunk észbe, annál nehezebb dolgunk lesz.

Neked van ekkora gyereked? Vannak feladatai otthon?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top