Aktuális

“Aranyat érek a munkaerőpiacon”

Kontroller, IT-fejlesztő, projektmenedzser: ők azok, akik mindig el tudnak helyezkedni. Lássuk, hogyan élik meg a népszerűséget!

A munkaerőpiacon az elmúlt fél évben a mérnökök, IT-fejlesztők, kontrollerek, ügyfélkapcsolati munkatársak és projektmenedzserek iránt volt a legnagyobb a kereslet – derül ki a Profession.hu állásportál elemzéséből. Vajon azok, akik ezekben a szakmákban dolgoznak, mennyire érzik, hogy a munkaerőpiacon ők diktálhatnak?

Akik a munkaerő-piacon aranyat érnek...

Gyakorlott szakemberből van hiány
Kinga és Eszter, kontrollerek

„Azt tudtam, hogy egy nagyon keresett szakma, és hogy bármikor lehet vele állást találni, de hogy hiány lenne belőlünk, ezt még nem hallottam” – kezdi a hét éve kontrollerként dolgozó Kinga (33), aki egy multinacionális vállalatnál alkalmazott. Külsős  cégektől nem nagyon kap állásajánlatot, de a cég leányvállalataitól annál inkább. Kinga külföldön is szerencsét próbált már, két évig Olaszországban dolgozott. „Külföldön jobbak a keresetek, de ez nem újdonság semmilyen szakmában. Egy jó kontrollerért kint arányaiban többet adnak, mint egy jó könyvelőért, asszisztensért, egyéb irodai dolgozóért.” S hogy mi kell ahhoz, hogy valakiből keresett kontroller legyen? „Józan ész, alapos számítástechnikai ismeretek, kíváncsiság és kiállás: konfrontálódni kell a többi részleggel a cégen belül, az a kontroller, akit túlságosan szeretnek és nem rettegik egy kicsit, az nem ér semmit.”

„Tudom, hogy jó szakemberből hiány van, mert kezdő van rengeteg, de gyakorlott ember kevésbé – meséli a Nők Lapja Cafénak Eszter, aki kilenc éve kontroller, öt éve egy bécsi székhelyű nemzetközi konszernnél dolgozik. – Amikor idejöttem Ausztriába, az első évben sok fejvadász keresett meg, de mostanában nem igazán.”
Bár öt éve a munkahelye nem változott, folyamatosan képezi magát: „Tanfolyamokra nem járok, inkább a kollégáktól szedem össze a szükséges tudást. Ami a munkaidőt illeti, mivel magyar vagyok, úgy érzem, nekem még inkább bizonyítani kell, hogy elismerjenek. Az, hogy napi tíz órát dolgozom, az normális. Vannak hetek, amikor napi tizenötöt. De mindig mondom, lehetne ez sokkal rosszabb is – és nekem itt megköszönik a munkám.”

Projektmenedzserként nem nagyon kell aggódni
Ádám, projektmenedzser

„Halványlila elképzelésem sem volt arról, hogy hiány van ezen a szakterületen – kezdi Ádám (36), aki egy multinacionális vállalatnál építési projektmenedzser. – Hat éve vagyok ezen a pályán, korábban építési vállalatoknál voltam építésvezető és munkahelyi mérnök. Gyakorlat nélkül ebben a szakmában elhelyezkedni nem könnyű, hiszen ismerni kell az összes munkafolyamatot, és ez messze nem elég, ha nincs üzleti érzéked, ha nem tudsz tárgyalni. A vállalatnál rengeteg képzést szerveznek, de bevallom, annyi a munka, hogy a hat év alatt eddig egyen sem tudtam részt venni.” Ádám is rendszeresen kap más helyekről állásajánlatokat, rendszerint olyan cégek akarják átcsalogatni, akikkel munkája során együtt dolgozik.

Akinek van munkája, az nem tudja, hogy keresett 
Dávid, folyamatmérnök

Dávid (36) két és fél éve folyamatmérnökként dolgozik egy nemzetközi ablakgyártó vállalatnál, arról pedig neki sem volt fogalma, hogy mennyire keresett szakember is ő. „Elképzelésem sincs, hogy minek köszönhető, hogy hiány van ezen a szakterület, lehet, hogy a tapasztalat hiánya miatt lehet – mondja. – Ami a munkakörömet illeti, nagyon leegyszerűsítve tulajdonképpen az optimalizációról szól: hogyan lehet egy munkafolyamatot kevesebb emberrel, olcsóbban, gyorsabban megoldani. Ehhez pedig  arra van szükség, hogy folyamatmérnökként az ember minden munkafolyamatot, gépet, alapanyagot ismerjen és értsen.”

Az elméleti tudás nem elég
Péter, IT-fejlesztő

Jelenleg a saját cégemet viszem, és hét éve vagyok a szakmában. Tudom, hogy nagyon keresik a jó IT-fejlesztőket, én magam havonta egy-két állásajánlatot biztosan kapok – elsősorban azért, mert nemcsak IT, de üzleti tapasztalataim is vannak. Persze nem minden ajánlatot lehet komolyan venni, igazán jókkal körülbelül háromhavonta jelentkeznek. Ezek csak beesnek, mert én magam nem keresek. Ha keresnék, akkor jóval több lehetőség állna előttem” – meséli a most 29 éves Péter, aki azt már nem árulta el, hogy hány számjegyes a havi bevétele, de azt hozzátette, abból lesz igazán jó IT-szakember, aki képes megérteni a problémát, és olyan megoldást adni rá, ami üzletileg is hatékony. Mint mondja, a folyamatos képzés szinte kötelező annak, aki ezen a piacon a legjobbak között akar maradni. 

Empátia és türelem kell
Ildikó, ügyfélkapcsolati munkatárs

„Nem tudtam, hogy hiány van belőlünk, de mondjuk nem is nagyon keresek állást, állásajánlatot pedig egyáltalán nem kapok” – meséli Ildikó (34), aki öt éve dolgozik ügyfélkapcsolatosként egy multinál. Szerinte ahhoz, hogy valaki jó legyen ezen a területen és meg tudjon maradni, több dolog is kell: „Empátia, türelem és optimizmus, mert akkor sokkal derűsebben fogom fel az életet, és itt sok problémás esettel találkozom, amik akár le is tudnának lombozni, de alapvetően szeretek itt dolgozni.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top