Aktuális

Esernyővel blokkolták a légkondit

Ha nem tudsz megegyezni a munkatársakkal, hány fokon menjen a klíma, vagy megszoksz, vagy... feltalálod magad. A szerelők sokféle kreatív megoldással találkoznak.

„Szerintetek lebukom, ha ellopom a klíma távirányítóját?” – kérdezte egy olvasónk a Megsúgomon, miután az irodájuk lányai két fiú miatt fagynak meg, és jobb híján zoknit húznak a nyári szandihoz. „Nem fogsz lebukni, férjeméknél az tette ezt, akire fújt a légkondi” – jött hamar a megnyugtató válasz, jelezve, hogy nem egyedi problémáról van szó.

Leszerelik a kapcsolót

Ha nincs klíma egy munkahelyen, akkor az a baj, ha viszont van, akkor az szintén számos baj forrása lehet. Ha már kettőnél többen ülnek egy légtérben, akkor esélyes, hogy valakinek vagy melege lesz, vagy fázni fog. Hallottunk olyan esetről, amikor a dolgozók felváltva jártak rá a kapcsolóra, ezért kitalálták, hogy videóra veszik a forgalmat, és gyorsított felvételben játsszák le a munkatársaknak.

Esernyővel blokkolták a légkondit

Egy nagy irodaházakban dolgozó klímagép- és légtechnika-szerelő szakembertől megtudtuk, ez annyira gyakori probléma, hogy már kidolgozták rá az ideális megoldást. „Ilyenkor meg szoktuk buherálni a kapcsolót, kiszedjük a tengelyét. Utána tekergethetik nyugodtan, nem történik semmi” – mesélte András, aki egyébként már tűsarkút és több kiló virágföldet is pucolt ki különböző klímaberendezésekből.

Esernyők lógnak a plafonról

Az is gyakori eset, hogy leragasztják a nyílást, ahol a hideg levegő beáramlik. Ha ugyanis rosszul állították be a berendezést, akkor akár 11 fokos jeges fuvallat is érkezhet a dolgozó nyakába. „Egyszer amiatt hívtak ki minket, hogy ha bemennek az irodába, lobog a hajuk a huzattól – idézett fel egy emlékezetes esetet. – Az okára mi sem jöttünk rá két-három napig, csak amikor az egész épületet átnéztük, és megláttuk, hogy a szomszédos szobában az összeset leragasztották. Mert ha valahol lezárod, akkor máshol sokkal több fog kijönni. Magukkal lehet, hogy jót tesznek, de a másik négy-öt szobában megy a sikítozás.” 

Ezen a téren viszont kifejezetten ötletes és hatékony megoldással is találkozott. Általában szemeteszsákot vagy nagyméretű borítékot celluxoznak a plafonon található befúvónyílásokra, de egy nagy cég ügyfélszolgálatosai ehelyett esernyőt ragadtak. „Kinyitották őket és fejjel lefelé beleakasztották a kütyübe, így nem az emberekre ment a huzat és az ernyő szétszórta a hűvös levegőt az irodában – mondta. – Először nem értettem, miért lóg harminc esernyő a plafonról, de le a kalappal az előtt, aki kitalálta, még ha kicsit furcsán is néz ki.”

Az ízületek bánhatják

Esernyővel blokkolták a légkonditBár az ÁNTSZ idén is megpróbálta a szánkba rágni, hogy a kinti hőmérsékletnél 5-6 fokkal hidegebbre lenne ideális belőni a klímát, sok helyen túlhűtenek. A hallgatólagos közmegegyezés szerint a legtöbb helyen 22-24 fokra lövik be az átlaghőmérsékletet, ami 27-30 fokos nyári meleg mellett tökéletes. De azért mindannyian ismerünk olyan éttermeket, üzleteket és irodaházakat, ahol nem értjük, hogy bírják az ott dolgozók szőrmesapka és overall nélkül. És hogy főként mi szükség erre?? Hiszen mi kontinentális klímán élünk, ahhoz alkalmazkodtunk. Az rendben van, hogy enyhítjük a már irreális forróságot, de talán nem kellene ezért teljesen felborítani a hőháztartásunkat, ami persze nem is egészséges.

„Arra ügyeljünk, hogy a légmozgás ne legyen túl gyors, ne fújjon nagyon a szél, ne legyen huzat, mert egyoldalúan lehűtheti a nyakunkat, vagy térdünket, sőt az ízületek később fájdalmassá is válhatnak – figyelmeztet a kellemetlen mellékhatásokra dr. Páldy Anna, Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese az ÁNTSZ YouTube-videójában. – Sőt megfázásos tüneteket is észlelhetünk magunkon, náthát kaphatunk.”

Ha fázol, mozogj!

A klímagépszerelő tapasztalatai szerint ahol sokan ülnek egy légtérben, ott igazságot tenni szinte lehetetlen, mivel az optimális hűtésszint egyénenként változó.

Sokszor azonban azt kapják az arcukba a fázósabbak: ők legyenek toleránsak, mert aki fázik, fel tud öltözni, akinek viszont melege van, csak egy határig tud levetkőzni. De mégis miért kéne júliusban mackónadrágot hordanunk? Vagy talán vigyünk napi szinten váltóruhát? „Ha a harminc ember egyik fele mást szeretne, mint a másik, akkor azt szoktam mondani, hogy ezt bokszolják le egymás között. Addig én kimegyek piacozni és eszem egy debrecenit – érzékeltette a helyzet nehézségét András. – Előfordult, hogy egy magas pozícióban dolgozó középkorú hölgy panaszkodott a hidegre, mondtam neki, hogy ha az ember folyamatosan egy asztalnál ül, lelassul a vérkeringése. Azt javasoltam, hogy lift helyett a lépcsőn menjen fel, és egyből jobb lesz. Egy héttel később felhívott és megköszönte.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top