Aktuális

Egyedül az utcán – a nők fele nem érzi magát biztonságban

Bár nagyvárosaink egyre biztonságosabbak, sajnos néha elég "rossz helyen lenni rossz időben". Elméletben tudjuk ezt, mégis sokan járunk olykor éjjel is az utcán.

Egyedül az utcán - a nők fele nem érzi magát biztonságbanHiába jobb a közbiztonság a fejlett országokban, mint az elmaradottabb régiókban, a nők nagy része fél éjszaka az utcán. A férfiak jelentős része sem érzi magát biztonságban, de a nők érthető módon mindenütt jobban szoronganak.

143 országot vizsgált a Gallup Intézet ilyen szempontból. A legnagyobb a különbség a két nem képviselői között Új-Zélandon, Máltán, Olaszországban, Franciaországban, Ausztráliában és az Egyesült Államokban.

A kutatók szerint ezek az országok a legjobb példák arra, hogy bár az országok fejlettségi szintjének javulásával párhuzamosan együtt jár a közbiztonság javulása is, ezt a nők és a férfiak nem feltétlenül egyformán tapasztalják. Mint kiderült, világszerte a nők 62, a férfiak 72 százaléka érzi úgy, hogy lakása környékén éjszaka is biztonságosak az utcák.

A nemek közötti különbség Új-Zélandon a legnagyobb: 35 százalékos. Svédországban pedig, ahol a legtöbb nemi erőszakot regisztrálják Európában, 26 százalékkal alacsonyabb a nők biztonságérzete, mint a férfiaké.

Magyarországon is két számjegyű különbséget mértek: hazánkban a nők 49, a férfiak 67 százaléka merészkedik éjszaka egyedül az utcára: vagyis a nők több mint fele fél ettől.

Egyedül az utcán - a nők fele nem érzi magát biztonságbanBár a „ne mászkálj éjszaka egyedül az utcán” talán a második leggyakoribb szülői intelem a „ne fogadj el idegentől édességet” után, kevesen fogadják ezt meg. Nemigen van olyan nagyvárosi fiatal – akár fiú, akár lány –, aki ne sétált (buszozott, villamosozott) volna még haza egyedül egy buli után. Nincs veszélyérzetünk, különösen annak nincs, akit soha nem ért atrocitás. És mivel ilyen szerencsére ritkán történik (a megerőszakolások több mint 80 százalékát nem egy utcai idegen, hanem egy ismerős követi el), sokaknál nem alakul ki az óvatosság. A budapestiekre ez különösen igaz, hiszen a főváros utcáin vasárnap hajnalban manapság szinte nappali a forgalom: lánybúcsúsok, legénybúcsúsok, turisták és tizenévesek járják csapatokban az egyik legnépszerűbb európai bulivárost.

Kell az óvatosság, de rossz az állandó félelem: amikor nem merjük használni saját településünket, éjszaka sétálni vagy futni egyet, és igen, egyedül, mert ki kell szellőztetni a fejünket, mert összevesztünk a párunkkal, vagy csak úgy: kell az egyedüllét élménye – a többség persze azt mondja erre: semmiképp nem éjszaka. De hol kezdődik az éjszaka? Hiszen mindannyian leugrunk sötétedés után a kisboltba vagy az ügyeletes gyógyszertárba. Vagy te nem? Veletek előfordul, hogy egyedül mentek el otthonról vagy indultok haza?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top