Aktuális

A lányok rosszabb albérlők?

Az egyetemek közelében minden nyár végén fellendül az albérletpiac. Kétoldalú a dolog, jól kell járnia tulajdonosnak és albérlőnek is. Na de hogyan?

Első számú kérdés mindkét szemszögből, és persze négyzetméter-szabta is, hogy egy vagy több lakó lakja a lakást? Továbbá hogy lányokat vagy fiúkat válasszunk? Esetleg vegyesen költözzenek? A diákok részéről igény, hogy minden bérlőnek legyen saját kuckója is a tanuláshoz a közösen használt nappali mellett.

„A lakástulajdonosok nem szívesen adnak bérbe főiskolásoknak ingatlant, mert nehezen lehet kontrollálni a bérlők számát. Előfordulhat, hogy a tulajdonos kiadja három lánynak a lakást, de helyette hatan vagy akár tízen élnek benne. Ráadásul a főiskolások hamar lelakják az ingatlanokat. Ugyanakkor egy jó érv is szól mellettük, pont amiatt, hogy sokan bérelnek egyszerre: a pontos fizetés, hiszen megoszlanak a költségek” – mondja Molnár Zsuzsanna, az egyik nagyvárosi ingatlaniroda résztulajdonosa.

Bármilyen meglepő, de a lányok gyakran sokkal ijesztőbbek a bérlőknek, mint a fiúk. Mintha egy utolsó nagy kicsapongást terveznének a nagybetűs élet előtt (amiben majd úgyis épp eleget takarítanak majd), azaz az egyetemi évek alatt sokan közülük szeretik elereszteni magukat, amíg még lehet.

 A diáklányok rosszabb albérlők a fiúknál?

A fiúkat sem kell persze félteni. Szeretik a konyha sarkába toronymagasan, de akár az ágyneműtartóba is összegyűjteni a pizzásdobozokat. És hát ritkán takarítanak szívesen, de előbb vagy utóbb megteszik.
Az egyetemisták szeretnek bulizni, és bizony erről jobb, ha tulajdonos és bérlő hamar megegyezik:
mikor, meddig, milyen hangosan.

Több bérlő esetén szerződéskötéskor ne csak egy féllel írjunk szerződést! Szerelmek, barátságok kötődnek és szakadnak a diákélet alatt, bizony megy a népvándorlás az albérletekben is, jó, ha erről a tulaj is idejében értesül.

A tulajdonosnak biztosíték kell a fizetésre, a bérlő diákok részéről pedig elvárás a viszonylag alacsony bérleti díj és rezsi. A kaució és az egyértelmű elszámolás elengedhetetlenek (lehetőleg előre fizetéssel), de érdemes leltárt készíteni az ingóságokról is. A fizetéssel nem szokott gond lenni, erről sok esetben eleve a diákok szülei gondoskodnak, vagy a diákhitel, mindegy is, a szerződés pont erre való.

A diákoknak a jó közlekedésen és a frekventált helyen kívül fontos még a kábeltévé és internet-előfizetés is: az ilyen lakások jobban elkelnek.

Összességében nem egy vészes dolog: vannak, akik évek óta csak diákoknak adják ki a lakásukat, és nem bánták meg.

Nézz körül!
Július 25-én reggel megnyitja kapuit az első Virtuális Oktatási Börze. Az online esemény célja, hogy a felvételt nem nyert diákok számára bemutassák, milyen képzési lehetőségek érhetők el számukra a piacon, de lehetőség lesz beszélgetni az intézmények képviselőivel is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top