Egészség

Munka a 9. hónapban: ugyanolyan káros, mint a dohányzás

Ha a kismama dolgozik a terhessége utolsó hónapjában, az ugyanolyan káros, mintha dohányozna.

Ha a kismama dolgozik a terhessége késői szakaszában, az épp olyan rossz, mintha egyik cigarettáról a másikra gyújtana – ezt támasztja alá több kutatás is.
Mint írják, a végig dolgozó nők babája alacsonyabb születési súllyal jön világra, mint azoké, akiknek volt alkalmuk „rápihenni” a nagy napra. A különbség nem is kicsi: mintegy fél kiló azokhoz képest, akiknek édesanyja a hatodik és nyolcadik hónap között otthon maradt.

 Munka a 9. hónapban: ugyanolyan káros, mint a dohányzás

A University of Essex kutatása három nagyobb tanulmányból is merít, ezek közül kettőt az Egyesült Királyságban, egyet az Egyesült Államokban publikáltak. Azt pedig számos korábbi kutatás igazolja, hogy az alacsony születési súly növeli a későbbi egészségügyi problémák kockázatát és számos egyéb hátrányt okoz. A pici babák általában lassabban fejlődnek, sőt később rosszabbul teljesítenek az iskolában is.

Minél idősebb korban szül az édesanya, annál nagyobb szüksége van a pihenésre: a 24 év alattiaknál a munkavégzés nem okozott hátrányt. A nők egyébként átlagosan tovább dolgoznak ma, mint húsz évvel ezelőtt.

A kutatás nyomán többen azt javasolják, hogy a várandósok szabadon dönthessenek arról, meddig dolgoznak, és ne kelljen mindenféle trükkhöz folyamodniuk azért, hogy nyugalomban várhassák a babájukat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top