Aktuális

“Ciki, hogy cikizik olimpikonjaikat az amerikaiak”

Az amerikaiaknak nem elég, ha honfitársuk érmet szerez, azt akarják, hogy közben jól is nézzen ki. Winkler Nóra különvéleménye.

A hír: Nálunk elképzelhetetlen lenne, a tengerentúlon viszont szemrebbenés nélkül pocskondiázzák az olimpikonokat. És ráadásul nem a sportteljesítményük miatt. Gaby Douglas tornászlánynak például a haja nem tetszett.

Winkler Nóra véleménye: Régóta tudjuk, aki kiáll a színpadra, az fel kell készüljön mindenféle vélemény-nyilvánításra. Hány ismert embert hallottuk már mondani, hogy direkt nem néz fórumokat, nem olvasgat blogokat, különben sírva-zokogva hagyná abba a munkáját, olyan ellenséges kommentek kritizálják. Hogy az amerikai sajtó egy része miért érzi kevésnek Gabby Douglas teljesítményét, miért nem elég hír, amit ez a lány véghezvisz, miért keres mellé banalitásokat, amikbe bele lehet kötni, nem tudom. Ellenben sokkal jobban izgat, hogy Gabby milyen jól kezeli ezt a hülyeséget.

Amiről szó van, hogy mindenki értse, az az hogy az olimpiai tornászbemutatón Gabby úgy oldotta meg a copfját, hogy a frufruját csatokkal tűzte le. Nem tudom, mi lehetett volna még másik megoldás, kétségkívül valóban olyan, mint amikor otthonra, lazán gyorsan megoldja az ember a frizuráját, hogy ne lógjon a szemébe. De voltaképpen ez volt a cél. Hogy amikor a gyakorlatot végzi, ne lógjon a szemébe. Ha a megoldás hétköznapi is, a tornászlány bemutatója nagyon nem. Hibátlan, világklasszis, pontos, elegáns, elképesztő. És nagyon tetszik az a magaslat, ahonnan reagált erre a szánalmas csatmizériára. Hogy az van, hogy ő így tűzi fel a haját. És így is fogja eztán. Ennyi.

Tizenhat éves. Hogy azt a stresszt, feszültséget, nyomást, amit egy ekkora verseny okoz, jól tudja kezelni, eleve, önmagában komoly teljesítmény. Láthatóan vannak belső tartalékai. Nyugalma. Stabilitása. Ez a sztori, hogy sokak szerint lehetne elegánsabb a hajmegoldása, ha milliárdok nézik őt, úgy fest, nem éri el az ingerküszöbét. Nagyon helyesen. Ahogy talán az sem, hogy az amerikai szórakoztatóipar nagyágyúi, mint mondjuk Oprah Winfrey is lelkesen twitterezik róla, hogy ő lett az ország kedvence, hogy fontos médiumok sportelemzői nemcsak a teljesítményét dicsérik, de azt is belelátják, hogy afroamerikaiként sokak számára külön példakép lehet. Lehet, hogy mindezekkel érdemben majd augusztus végével kezd foglalkozni, amikorra elkezdi felfogni, mit is ért el Londonban. És lehet, hogy akkor majd sokadikként előveszi ezt a nagy formátumú csatügyet. Én bírnám, ha akkor sem. Végül is már nyilatkozott. Ő így hordja, elcsatolva. Pont.

Victoria Beckhamnek vajon jobban megy? Nézd meg 38 év 38 frizuráját!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top