Aktuális

Sztárok fakanállal

Sztárok fakanállal a kezükben? Manapság nem ritka jelenség. Nézzük a nemzetközi és hazai sztárszakácskönyv-felhozatalt!

Sophia Loren: Emlékek és receptek

Sztárok fakanállalA díva a szakácsnőszerepben is hiteles, hiszen nyilatkozataiban mindig is szívesen mesélt arról, hogyan főz, és dicsérte az olasz kulináriát. Ráadásul Loren olyan szenvedéllyel tud az ételekről mesélni, hogy aki hallja, azonnal megéhezik. A nápolyi születésű színésznő szakácskönyve sok más, az olasz konyhát bemutató receptgyűjteménnyel felveszi a versenyt. S amellett, hogy megismerhetjük belőle az egyes régiók jellegzetességeit, rengeteg történetet, ételekhez, filmekhez köthető anekdotát is kap az olvasó, így nemcsak autentikus receptekkel lesz gazdagabb, de Sophia Loren magánéletébe is bepillanthat.

Eva Longoria: Eva konyhája

Sztárok fakanállalA Született feleségek sztárja azt próbálja elhitetni az olvasókkal, hogy ő bizony egy vagány texasi csaj, aki farmon nőtt fel, és nem ijed meg akkor sem, ha egy zúza pottyan az ölébe. Ennek megfelelően klasszikus texasi és mexikói ételeket mutat be, megemlékezve kiválóan főző nagynénjéről, Elsáról. Állítása szerint nemegyszer előfordul, hogy Gucci-ruhában, magas sarkúban, tökéletes frizurával és sminkben veszi ki a sült csirkét a sütőből, hogy megetethesse családját, mielőtt elrohanna egy rendezvényre, ahol fotósok százai várnak rá a vörös szőnyegnél.


Michelle Obama: Amerikában termett

Sztárok fakanállalA first lady 2009-ben a Fehér Ház díszparkjának egy részét veteményeskertté alakíttatta. Ezzel az volt a célja, hogy a protokollvacsorák és a házban lakók mindennapi zöldségellátását biztosítani tudják. Michelle Obama emellett példát szeretne mutatni az egészséges táplálkozásban az amerikai háziasszonyoknak, amire nagy szükség is van egy olyan országban, ahol népbetegségnek számít az elhízás és a cukorbaj. Obama asszony nemrég megjelent szakácskönyvében beengedi az olvasókat a kulisszák mögé, elmeséli, mennyire izgult eleinte, hogy kinőnek-e egyáltalán a növények, milyen sikerei és kudarcai voltak a veteményesben, de tanácsokat is ad a saját kert kialakításához. A megtermelt zöldségek felhasználásához pedig változatos recepteket kínál, amelyeket a Fehér Ház séfjeivel közösen állítottak össze. Hiába a jól fizető filmek, az elnök férj, a sorozatszerepek, a hírességek jól tudják, hogy nekik is több lábon kell állniuk. Sokan ismertségüket kihasználva szakácskönyvet jelentetnek meg: ám a minőségben és a hitelességben nagy különbségek mutatkoznak…

Sorozatosan

Nemcsak sztárok nevéhez kapcsolódnak szakácskönyvek, hanem tévésorozatokhoz is. Aki szerette a Maffiózókat, minden bizonnyal kíváncsi, hogy mi lehet Tony vagy Carmela Soprano kedvenc étele, esetleg mit készít atlétában és melegítőnadrágban Paulie. A The Sopranos – Maffiózók családi szakácskönyve Artie Bucco tálalásában című szakácskönyvben autentikus olasz recepteket kap az olvasó maffiózóstílusban tálalva.

Gwyneth Paltrow:  Apám lánya

Sztárok fakanállalGwyneth szakácskönyvének megjelenése után nem sokkal több helyen rebesgették, hogy a kötetet nem a színésznő, hanem Julia Turshen, az ismert szakács írta. A színésznő kikéri magának a feltételezést, és büszke rá, hogy mind a 150 receptet ő maga írta. A tiszta, egyszerű ízeket dicsőítő gyűjteménnyel elhunyt édesapjának, Bruce Paltrow-nak kíván emléket állítani. Gwyneth Paltrow évek óta vegán életmódot folytat, ezért szakácskönyvében mindig ad alternatívát azoknak, akik hozzá hasonló módon kerülik az állati eredetű élelmiszereket. A receptek között akad egészen egyszerű is, mint például a szilvaketchup, ami nem más, mint a hagyományos ketchup és a szilvalekvár összekeverve…

Ugrai-Nagy Tünde: Manókonyha

Sztárok fakanállalHazánkban az elmúlt években szintén trendi lett a főzés. Az Ízbolygó blog szerzőjét, Ugrai-Nagy Tündét országszerte ismerik, több konyhai magazin és lapunk állandó szerzője, emellett főzőiskolákban is oktat. Receptjei között az egzotikus alapanyagokból készülő elegáns fogásoktól a lekvárokon át az egészséges főzelékekig mindent megtalálunk. Óvodavezetőként és édesanyaként különös figyelmet fordít a kicsik táplálkozására. Tünde vallja, hogy a gyerekek nagyon serényen segítenek a konyhában (is), ha hagyunk nekik teret. „A Manókonyha című gyermekszakácskönyvem az ovis közös főzések ötlete alapján született. Ilyenkor nemcsak a finom motorikájuk fejlődik észrevétlenül, de rengeteg ismeretanyagot is átadhatunk nekik. A legfontosabb cél mégis az, hogy megmutassuk nekik: közösen főzni-enni öröm!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top