Aktuális

Véletlenül vett meg egy elveszett Renoir festményt

Az amerikai nő csak a keret miatt vette meg a festményt, a tájképet ki akarta dobni.

Egy amerikai nő – akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra – egy bolhapiacon vásárolt magának egy műanyag tehenet, egy babát és egy festményt, utóbbit 7 dollárért, azaz nagyjából 1500 forintért.

 

A keret miatt vette meg
A keret miatt vette meg

 

Maga a tájkép különösebben nem is tetszett neki, annál inkább a képkeret, melyen öles betűkkel áll a “Renoir” felirat, ám a nő fejében meg sem fordult, hogy valóban a világhírű festő egyik eredeti munkáját tartalmazza a keret. Mielőtt azonban a kukába dobta volna a festményt, az édesanyja tanácsára mégiscsak megnézette egy szakértővel. Ekkor derült ki, hogy a mű minden valószínűség szerint Pierre-Auguste Renoir egyik 1870-es években készült festménye, a ‘Paysage Bords de Seine’. A kép utoljára 1926-ban bukkant fel egy aukción, azóta viszont elveszettnek hitték és nem lehet pontosan tudni, hogy került a bolhapiacra.

A jelenlegi tulajdonos nem szeretné megtartani a képet, mivel félne egy ennyire értékes tárgyat tárolni az otthonában, ráadásul abban is biztos, hogy értő kezekben jobb helyen lesz a festmény, mint nála, ezért úgy döntött, hogy elárverezteti. A szakemberek szerint akár 100 000 dollárt, azaz több, mint 22 millió forintot is érhet az alkotás. A nő elhatározta, hogy amint hozzájut a képért kapott pénzhez, az édesanyjával rögtön befizet egy párizsi útra, ahol Renoir festményeit is megtekintik majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top