Aktuális

Börcsök Enikő: “Van, amikor éjfélkor is nekiállok főzni!”

Ezen a héten Börcsök Enikő válaszol tíz kérdésünkre!

Börcsök Enikő: 1. Ha más hivatást kellene választania, mi lenne az?
Ezen már sokat gondolkodtam, hogy mit csinálnék, ha a társadalmi helyzet, az egyre több színházbezárás miatt elveszteném a munkám. Az biztos, hogy természettel foglalkozó munkát választanék. Mondjuk a kertészkedést…

2. Hová költözne el legszívesebben, és miért?
Az országból semmiképp sem költöznék el, szeretem  Magyarországot, sok minden köt ide. Vidékre azonban  szívesen mennék. Nyáron az anyósom házába szoktunk leköltözni Zalába, ott nagyon szeretek lenni. Jól érzem magam: fát, bokrokat ültetek, befőttet teszek el.

3. Mi a legértékesebb tulajdona?
Egy fénykép a szüleimről. Nagyon régi, nem sokkal azelőtt készült, hogy édesapám meghalt. Mindig elöl van a lakásban, ahol látom. Éppen megölelik egymást.

4. Kinek a tehetségét irigyli a legjobban?
Mindenki tehetségének nagyon tudok örülni. Akkor úgy érzem: „na igen, ezért érdemes élni”! Talán a sportolók teljesítményére gondolok úgy, mint amit nem biztos, hogy utánuk tudnék csinálni. Ők a fizikai gyötrelmeket is úgy viselik, ahogy senki más.

5. Mi az a tulajdonság, amit a leginkább kedvel a másik nemben?
A legfontosabb az, hogy nagyon szeressen! Olyan legyen, aki mellett elesett és törékeny is lehetek.  Nem szeretek ilyen lenni, de jó azt tudni, hogy ha adódna ilyen helyzet, akkor van mellettem egy társ,   aki megtart, és nem enged eldőlni, ha baj van.

6. Melyik a kedvenc könyve, és miért?
Mindig aszerint választottam, amit a baráti köröm, vagy azok, akiknek fontos a véleménye, ajánlottak nekem. Morcsányi Gézát (a Magvető Kiadó igazgatója – a szerk.) szoktam kérdezni: Na, Géza, mit kell olvasni? Ő ajánl két-három könyvet, és abból választok. Ha nincs időm elolvasni, akkor elmeséltetem vele.

 Névjegy

• Színésznő. Mezőtúron született 1968-ban.
• A Színház- és  Filmművészeti  Főiskolán 1991-ben  végzett.
• A Vígszínház tagja.
• Számos filmben  szerepelt:  Édes Emma, drága Böbe, Ajtó (Szabó István), Ópium (Szász  János), Passzport (Gothár Péter).  • Jelenleg a Príma környék című Spiró  György-darabban próbál, bemutató: október 12-én a Pesti Színházban.
• Jászai-díjas, érdemes művész.  Élettársa Tóth József festőművész.

7. Mi az a téma, ami a leginkább idegesíti, amiről nem szeret beszélni?
Amikor mások kibeszélése történik. Ha például férfiak társaságában ülök, és egy mellettünk elhaladó nőre megjegyzéseket tesznek. Akár leszólják, akár dicsérik, ez kimondottan idegesít. Nem szólok, hogy azonnal hagyjátok abba; olyankor inkább felállok, és arrébb megyek.

8. Mi az az emberi hiba, amit legkönnyebben tolerál?
Az összes függőség. Akár szerencsejáték-függő, akár dohányfüggő valaki. Ezt meg tudom bocsátani és érteni.

9. Ha újraélhetné élete egyetlen pillanatát, melyik lenne az?

Gyermekkorom karácsonyai. Amikor még mind a négyen együtt voltunk. Emlékszem, édesapám Budapestre járt, és minden héten csak három napra jött haza. Már közeledett az ünnep, és hozott egy hatalmas dobozt. Letette az előszobában egy szekrényre. Véletlenül úgy, hogy a doboz sírni kezdett. Mindannyian hallottuk, ők tudták, hogy lebuktak: rögtön kapcsoltam, hogy az alvós baba van benne. Ám karácsonyig még volt egy hét, nem lehetett kibontani. Az érzést, a szüleim szeretetét nem felejtem! Azt, hogy tudták, erre vágyom, és örömet akartak vele szerezni.

10. Mit csinál legszívesebben olyankor, amikor nem kell csinálnia semmit?
Főzök. Mindig örömet szerez, kikapcsol. Van, amikor éjfélkor is nekiállok, ha tudom, hogy másnap nem  lesz időm rá. Imádok már vásárolni is, piacra menni. Ha nem veszek semmit, akkor is. Felüdít reggel a sok szín, a zsibongó emberek. Tegnap például jött hozzánk a párom gyermeke a barátjával, és mivel itt a szilvaszezon, több mint negyven szilvás gombócot készítettem, mert tudom, hogy szeretik. Annyi lett, hogy ma mindannyian vittünk belőle még ebédre is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top