Aktuális

Visszásságokat tártak fel a gyermekjogi világnapon

Süsüt kapnak a gyerekek, jogokat nem mindenütt. gyermekjogi világnap – alapvető gondokkal.

Süsü, a sárkány boldog volt ma: miniszteri elismeréseket adtak át Budapesten a gyermeki jogok világnapja alkalmából. Csukás István költő, író életműdíjat vehetett át, az indoklás szerint „a négy évtizeden át a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom területén végzett példaértékű munkássága, az örök értékű, halhatatlan mesefigurák megteremtése, a generációk nevelése területén kifejtett elévülhetetlen érdemei elismeréséül”. Rajta kívül még hét, gyermekekért dolgozó szakembert és négy civil szervezetet díjaztak.

gyermeki jogok világnapja

November 20-a 1997 óta nevezetes nap Magyarországon (azért ez a dátum, mert az ENSZ 1989. november 20-án fogadott el egyezményt a gyermekek jogairól, a konvenciót hazánk is aláírta. Ennél is fontosabb pillanat volt, amikor az Országgyűlés elfogadta a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, ám – mint oly sokszor – más az elmélet és más a gyakorlat.

Az alapvető jogok biztosa a közelmúltban hivatalból vizsgálta a közigazgatási szervek gyermekeket érintő bűnmegelőzési és áldozatvédelmi munkáját. Megállapította, hogy a gyámhivatalok hatékonysága megyénként jelentősen eltérő. Sok helyen kevés az alkalmazott vagy hiányzik a megfelelő képzettség, de gondot okoznak az ellentmondó jogszabályok is.
A megyei rendőr-főkapitányságokon kevés, mégis kihasználatlan a gyermekmeghallgató szoba, miközben jogszabályi akadályok gátolják, hogy a kihallgatások képi és hangfelvételét bizonyítékként felhasználják. További probléma, hogy nem tudják követni a gyermekkorú áldozatok sorsát.

A biztos a belügyminisztertől a többi között kérte, hogy készítse elő a szükséges jogszabályok módosítását, módszertani útmutató kidolgozását és a feladat ellátását szolgáló országos képzések szervezését javasolta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top