Aktuális

Jönnek a látó próbababák

A biztonsági őrök munkáját is elvégzik a legmodernebb próbababák.

Innovatív próbababákkal rukkolt elő egy olasz cég. A bábuk kívülről ugyanúgy néznek ki, mint hagyományos társaik, a szemükben viszont arcfelismerő szoftverrel ellátott kamera található.

A „látó” próbababák így már nem csupán arra alkalmasak, hogy bemutassák rajtuk az aktuális kollekció kiemelt darabjait, hanem biztonsági és adatgyűjtő funkciót is ellátnak. A szemeikben elrejtett kamerákon keresztül szemmel tartható az eladótér anélkül, hogy ott biztonsági őrök járkálnának, a szoftver segítségével pedig rögzíthető az üzletbe betérők, illetve a kirakat előtt nézelődők száma, valamint korcsoportbeli, faji, illetve nemi összetétele is. Ezek alapján az adatok alapján pedig a márkák még inkább a vásárlókra szabhatják a kínálatot.

Figyelnek
Figyelnek

Az egyik amerikai üzleti lap információi szerint az innovatív bábukból eddig öt vállalat rendelt, három európai országban, valamint az Egyesült Államokban már használják is őket.

Persze a kritikusok szerint a látó bábuk használata jogi és etikai kérdéseket is felvet, ugyanakkor tény, hogy mind az amerikai, mind pedig az európai uniós szabályozás lehetővé teszi az üzletekben a kamerák használatát biztonsági célokra, ám a vásárlókat erre az eladótérben kihelyezett táblákon figyelmeztetni kell. Ha ez megtörténik, akkor a kamerával felszerelt babák is használhatók.

A gyártó viszont nem áll meg a látó bábuknál, jelenleg ugyanis már egy újabb változat kifejlesztésén dolgoznak, mely hallani is fog, és képes lesz rögzíteni a boltban tartózkodók beszélgetéseit, állítólag kizárólag abból a célból, hogy megismerjék a vásárlók véleményét a bábun látható öltözékről…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top