Aktuális

Csináld magad ajándékok karácsonyra

Lassan mindenki ajándékozási lázban ég, viszont az anyagi keretek sokszor elég szűkösek, ezért esetleg érdemes más szempontból is újragondolnunk az ajándékokat, hiszen egy-egy kreatív tanfolyam, workshop nem túl időrabló – általában egy délelőtt vagy délután –, és jóval olcsóbban készíthetünk egészen egyedi és valóban használható, szerethető, hordható ajándékokat.

Csináld magad ajándékok karácsonyraEzekről a „csináld magad” tanfolyamokról – érthető módon – sokaknak a fali díszként használható, szárazvirág-kompozíciók, illetve a makramé virágtartók juthatnak eszükbe, de szerencsére azért már rég nem ennyire szűk a paletta, nagyon izgalmas dolgokat tanulhatunk. Bár a környezettudatosság jegyében igyekszem kerülni a tárgyak halmozását, két gyengém azért nekem is van. A különleges ékszerek (nem kell, hogy drága legyen), illetve a táskák. Bár most mindenhol tarol a DIY- (do it yourself) mozgalom, egy darabig én sem gondoltam, hogy bármelyiket is magam állíthatnám elő, mígnem egyszer egy játszóteres kollegina rácsodálkozott egy üveggyűrűmre: „Ezt te csináltad?” Úgy néztem rá, mintha legalábbis azt kérdezte volna, mikor lesz a következő fellépésem a Győri Balettben. Persze aztán kiderült, hogy nem csak habókra tesz fel ilyen furcsa kérdéseket, hiszen pont egy olyan stúdiót vezet (www.madebyyou.hu), ahol üvegékszer-tanfolyamot is el lehet végezni. Többszöri invitálása után egy szombat délelőttöt rászánva kipróbáltam. Pillanatok alatt szügyig merültem a gyűrűk és medálok világába, és pár óra után már magam is biztonsággal el tudtam készíteni az áhított ékszereket. Eddig azt hittem, ez valami különleges varázslás, de bátran állíthatom, aki egy vasárnapi ebédet össze tud dobni, azon egy gyűrű-medál szett sem foghat ki, hiszen nekem is ment, pedig egyáltalán nem vagyok különleges tehetség. Sőt az egy alkalom során nemcsak egy kis ékszert sikerült elkészítenem, hanem a család összes nőtagjának jutott végül valami kis apróság. Egy délelőtt alatt azért ez nem rossz teljesítmény! Idén sajnos pont náluk már nincs hely, de például a Gyöngysziget stúdióban (gyongysziget.hu) még karácsonyig is rengeteg tanfolyamra lehet bejelentkezni.
A másik nagy szerelmem a táskák. Úgy vagyok velük, mint Gombóc Artúr a csokoládéval. Szögletes, kerek, lyukas, kicsi, nagy, közepes: jöhet! A táskakészítéshez viszont már végleg reménytelennek ítéltem magam, de persze ebben a témában is van a szemléletemnek megfelelő megoldás. A Medence Csoport nagyon régóta a szívem egyik csücskét birtokolja ötletes megoldásaival, egyedi megvalósításaival. Az egyik fő profiljuk, hogy elhasznált reklámmolinókból lehet náluk táskákat készíteni. Különleges táska-workshopjainkon több sablon közül választva rakhatjuk össze egyedi táskánkat, és ami nagy könnyebbség, ők ott helyben össze is varrják nekünk. Szerencsére ezek a táskakészítő alkalmak már annyira népszerűek, hogy előre be kell rájuk jelentkezni (www.facebook.com/medencegroup). Ha pedig teljesen egyedi dolgot szeretnénk, azt is meg lehet velük beszélni, a műhely megálmodói nagyon nyitottak mindenféle ötletre. Terveztünk már velük pelenkázótáskát és palántázózsákot is erkélyre, természetesen mind-mind molinóból. Innovatív ötleteikért nemrégiben nyerték el a Magyar Formatervezési tanács különdíját, érdemes rájuk odafigyelni.
Egy ideje a krémeimet is magam készítem és az alapozáshoz itt sem kellett több idő, mint egy délelőtt (kencesuli.hu de itt is találhatsz tanfolyamokat és alapanyagokat: cosmio.hu). Azóta kitűnő arckrémeket, kézkrémeket és sminklemosókat tudok kutyulni. Egy szép címke, egy egyedileg eltalált krém például érzékeny bőrre, vagy egy házi készítésű szemránckrém tökéletes karácsonyi ajándék lehet barátnőinknek. Érdemes tehát egy kicsit ebből a szempontból is kutakodni, hiszen biztosan van még sok izgalmas lehetőség, és ha nem is az összes ajándékot, de egy részüket ki lehet váltani saját készítésűekkel. Arról nem is beszélve, hogy ahelyett, hogy egy tömött bevásárlóközpontban tolonganánk a neonfényben, teljes békében matathatunk csodás ékszereket vagy kellemes krémeket készítve.

Ahol még tanulhatunk ajándékot készíteni:

• Kötni és horgolni még úgy is megtanulhatunk a Szalonkában, hogy a kisbabánkat is magunkkal visszük! www.szalonkamuhely.hu
• CelluXmas – Karácsonyi ajándékgyár felnőtteknek: www.facebook.com/events/487072691326682/
• Tűzzománc-készítő műhely, selyemfestő műhely: www.marczi.hu
• Bútorfestő-tanfolyam és még számtalan izgalmas lehetőség: www.budaikreativ.hu/
• Kerámia-tanfolyam: nohastudio.hu
• Minden, ami gyöngy: www.gyongytyuktanya.shp.hu
• Adventi koszorútól az üvegmedálig: www.hobbymuvesz.hu
• Foltvarrástól a scrapbookig: www.praktika.hu

Legközelebb arról fogok írni, hogyan tehetjük egy kicsit még „zöldebbé” a karácsonyt! Addig is: okoanyu.blog.nlcafe.hu

 CiCsináld magad ajándékok karácsonyrakkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top