Aktuális

Tálaljunk szépen!

Amikor a receptes anyagokhoz fotózunk, mindig arra törekszünk, hogy minél szebb és gusztusosabb legyen az adott étel, mert így sokkal nagyobb kedvet csinálunk a kipróbálásához.

A tálalás otthon is fontos, érdemes rászánni néhány percet, hiszen még nagyobb étvággyal fogyasztjuk a szépen dekorált fogásokat. Használjunk friss zöldfűszereket, tegyünk egy hús mellé többféle színes zöldséget, szórjunk a krémlevesek tetejére feltétet stb. A legegyszerűbben persze a desszerteknél tudunk kreatívak lenni, díszítsük tejszínhabbal, csokoládébevonattal, kandírozott gyümölcsökkel, tortadarával vagy éppen cukormázzal, a látvány csak fokozza az ízét.

Tálaljunk szépen!Birsalmasajt brandys mákhabbal
Hozzávalók 4 személyre:

• 15 dkg darált mák
• 3 evőkanál méz
• 3 cl brandy
• 1 rúd fahéj
• 2,5 dl tej
• 6 tojásfehérje
• 30 dkg birsalmasajt
• 4 teáskanál Dr. Oetker tortadara (barna)
• menta a díszítéshez

A darált mákot a mézzel, a brandyvel és az egész fahéjjal a tejbe szórjuk, felforraljuk. Addig főzzük, amíg krémes állagú lesz, majd kihűtjük. A tojásfehérjét habbá verjük, majd óvatosan a masszához forgatjuk. A birsalmasajtot nagyobb kockákra vágjuk, a tetejüket megszórjuk Dr. Oetker tortadarával, és a habot a tetejére formázzuk. Elkészíthetjük tejszínhabbal is. Ebben az esetben a mákhabot a felvert tejszínhabba keverjük, és úgy formázzuk ki. A tálaláshoz fagylaltkanalat használtunk, mely nemcsak desszertek, de köretek formázásakor is kiváló eszköz.

Tálaljunk szépen!Sonkás tükörtojás friss zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:

• 3 evőkanál vaj
• 8 szelet sonka (16 dkg)
• 30 dkg tisztított parajlevél
• 25 dkg vargánya (helyettesíthető más gombával is)
• 30 darab koktélparadicsom
• só
• 2 gerezd fokhagyma
• 3 szál friss rozmaring
• 12 tojás
• 12 fürjtojás

A serpenyő alját kikenjük vajjal, beletesszük a vékonyra szeletelt sonkát, a megmosott parajleveleket, a félbevágott, megtisztított vargányát, a félbevágott koktélparadicsomokat, majd megszórjuk sóval (ügyeljünk a sonka sósságára is), frissen vágott rozmaringgal és aprított fokhagymával. Ráütjük a tojásokat, és közepesen meleg tűzön készre sütjük. Tálaláskor még csíkokra vágott sonkával díszíthetjük. A fürjtojás elhagyható, de sokkal különlegesebbé és dekoratívabbá teszi az ételt. Ajánlott ollóval felvágni, hogy szépen a serpenyőbe tudjuk ütni.

Tálaljunk szépen!Gombakrémleves háromféle gombából
Hozzávalók 4 személyre:

• 4 ek. vaj
• 3 szál újhagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 15 dkg szegfűgomba
• 15 dkg vargánya
• 15 dkg csiperke
• 1 kisebb zellergumó
• 8 darab
• bazsalikomlevél
• só, fehér bors
• 2 dl fehérbor
• 1 liter zöldségalaplé

Két evőkanál vajat megolvasztunk, hozzáadjuk az apróra felszeletelt újhagymát, fokhagymát, fél percig pirítjuk, majd beletesszük a megtisztított, szükség szerint feldarabolt gombákat és az apróra szeletelt zellert. Vágott bazsalikommal, sóval, fehér borssal ízesítjük, felengedjük a fehérborral és a zöldségalaplével. 15-20 percig főzzük, majd összeturmixoljuk a maradék vajjal. Tálaláskor frissen pirított vargányát és bazsalikomlevelet tehetünk a tetejére.

Tálaljunk szépen!Paradicsomos spagetti tarjával és pirított kolbásszal
Hozzávalók 4 személyre:

• 32 dkg spagetti
• 5 ek. olívaolaj
• 2 gerezd fokhagyma
• 30 darab koktélparadicsom vagy 8 darab paradicsom
• 3 szál friss kakukkfű
• só
• 8 vékony szelet főtt, füstölt tarja
• 4 szál bajor kolbász
A spagettit forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Közben 3 evőkanál olívaolajon megpirítjuk a finomra vágott fokhagymát, és rátesszük a félbevágott koktélparadicsomokat. (Ha nagy paradicsommal készítjük, azt forrázzuk le, hámozzuk meg, majd kockázzuk fel.) Néhány percig pirítjuk, sóval, kakukkfűvel ízesítjük, majd összeforgatjuk a kifőtt tésztával. A vékonyra szeletelt tarját és a felkarikázott kolbászt a maradék olívaolajban megpirítjuk, a tarját a tányérra tesszük, ráhalmozzuk a spagettit, majd megszórjuk a kolbásszal. Tálaláskor megszórhatjuk friss bazsalikomlevéllel is.

Tálaljunk szépen!Bazsalikomos burgonyasaláta füstölt sonkával
Hozzávalók 4 személyre:

• 30 dkg apró szemű burgonya
• 1 csokor friss bazsalikom
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 dl olívaolaj
• 3 dl natúr joghurt
• só, fehér bors
• fél kk. őrölt koriandermag
• 10 dkg zöldsaláta (madársaláta, rukkola stb.)
• 3 ek. fehérborecet
• 8 dkg füstölt sonka

Az apró burgonyákat megmossuk, héjastul megfőzzük, majd megtisztítjuk és kihűtjük, igény szerint félbevágjuk. A bazsalikomot az olívaolajjal és a fokhagymával összeturmixoljuk, néhány bazsalikomlevelet félreteszünk a salátához. Sóval és őrölt koriandermaggal ízesítjük. A felét összekeverjük a joghurttal. A burgonyát sóval, fehér borssal fűszerezzük, majd hozzáöntjük a joghurtos öntetet, és az egészet összekeverjük. A megmosott, leszárított salátalevelekhez keverjük a félretett bazsalikomleveleket. Meglocsoljuk a bazsalikomos olívaolaj másik felével, a borecettel, majd az egészet laza mozdulatokkal összeforgatjuk. Tányérra halmozzuk, majd a közepére tesszük a bazsalikomos burgonyasalátát. Legvégül elhelyezzük rajta a vékonyra szeletelt, rózsává tekert sonkákat.

Zöldségekkel sült gyömbéres csirkecomb
Tálaljunk szépen!Hozzávalók 4 személyre:

• 8 darab csirke alsócomb
• 3 ek. kacsazsír
• 3 gerezd fokhagyma
• 8 dkg friss gyömbér
• só, fehér bors
• 4 szál közepes sárgarépa
• 25 dkg kelbimbó
• 2 ek. méz
• 2 darab babérlevél
• 2 közepes cukkini
• 20 darab koktélparadicsom
• 15 dkg gomba
• 3-3 szál friss kakukkfű és rozmaring
• 4 ek. olívaolaj

A csirkecombokat a felforrósított kacsazsíron körbepirítjuk. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a frissen reszelt gyömbért, sózzuk, majd az egészet tepsibe rendezzük. Ráöntjük a serpenyőben visszamaradt zsiradékot, és 165 fokos sütőben sütni kezdjük. Közben a megtisztított sárgarépát és a kelbimbót sós-mézes-babérleveles vízben félpuhára főzzük. Kihűtjük, majd feldaraboljuk. A cukkinit, a koktélparadicsomot és a megmosott gombát szintén feldaraboljuk. Az összes zöldséget egy keverőtálba tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal. Sóval, fehér borssal, a kakukkfűvel és a rozmaringgal ízesítjük. 40 perc elteltével a combok mellé tesszük a tepsibe, és még egy 8-10 percig együtt sütjük.

Vargányás sertésragu csicsókával
Tálaljunk szépen!Hozzávalók 4 személyre:

• 80 dkg sertéslapocka
• 2 közepes fej vöröshagyma
• 3 ek. mangalicazsír
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 tk. fűszerpaprika
• 3 dl vörösbor
• só, fehér bors
• 3-3 szál friss kakukkfű és rozmaring
• 5 dl húsleves (vízzel helyettesíthető) + az elpárolgó folyadék pótlásához
• 12 dkg füstölt szalonna
• 25 dkg vargánya
• 2 evőkanál vaj
• csipet szerecsendió
• 80 dkg csicsóka

A finomra vágott vöröshagymát 2 evőkanál mangalicazsíron megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a fűszerpaprikát. Felengedjük a vörösborral. Visszatesszük a tűzhelyre, sóval, kakukkfűvel és rozmaringgal ízesítjük, majd zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott húst. Az egészet kb. 8 percig együtt pirítjuk. Felengedjük a húslevessel vagy vízzel. Sózzuk, majd fedő alatt, a folyadékot folyamatosan pótolva, készre pároljuk. Amikor a hús majdnem kész, egy serpenyőben megpirítjuk az apró kockára vágott füstölt szalonnát, és rátesszük a megtisztított, cikkekre vágott vargányát. Kb. másfél percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vajat, majd az egészet a húsos részhez keverjük. A megpucolt csicsókát megfőzzük, meghámozzuk, majd megpirítjuk a maradék mangalicazsíron. Sóval, szerecsendióval ízesítjük, tálaláskor a ragura halmozzuk.

Tálaljunk szépen!Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

 

 Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top