Aktuális

Így bírd ki a “Ne Vásárolj Semmit” napot!

Növeli a kreativitásod és védi a környezetet – mi az? Egy nap, amikor nem teheted be a lábad a boltokba.

Ne vásárolj semmit!Milyen az, amikor csak abból főzhetsz vacsorát a családnak, ami otthon van? Amikor nem mész be egyetlen üzletbe sem, nem veszel sem hasznos, sem haszontalan dolgokat? Egy nap, amikor kicsit figyelsz magadra, a barátaidra, és a bevásárlókosár helyett mondjuk egy könyvet veszel a kezedbe.

Novemberben az utolsó péntek, a Ne Vásárolj Semmit! nap, egyfajta fogyasztói böjt. A környezetvédő és más fogyasztáskritikus szervezetek azt szeretnék, hogy legalább ezen a napon gondolkodjunk el azon, hogy a túlfogyasztás milyen káros környezeti és társadalmi következményekkel jár. Ennek persze leginkább szimbolikus értelme van, hiszen egy nap nem old meg semmit, ráadásul nem is tűnik nehéznek (pláne, hogy a többségnek amúgy sincs pénze a korlátlan költésre). Ám ha egy újságot, egy buszjegyet, de még egy kávét sem vehetünk, rájövünk, hogy nem is olyan könnyű. Viszont ha a többi napon semmi feleslegeset nem veszünk, azzal már nagyot léptünk előre.

Még egy bolygó rendel

Egyre többen gyűjtik szelektíven a szemetet, és ez jó. Sokan visznek magukkal szatyrot, kosarat a bevásárláshoz, ahelyett hogy nejlontáskát vennének, ez is jó. Ám a WWF ökológiailábnyom-felmérése megmutatta, hogy ha a világon minden ember úgy élne, mint egy átlagos magyar, még akkor is két bolygóra lenne szükség… Lássuk be, elég rémisztő

Többen könnyebb? Ezeket a programokat segítséggel tudod kipróbálni!

– 50 kilométeres diéta
– Szatyorbolt
– Sokszínű vidék

adat, főleg, ha arra gondolunk, hogy szeretnénk, ha a gyerekeink és az ő gyerekeik, sőt még az ő gyerekeik (most tovább nem megyünk) is élvezhetnék a Föld adta örömöket. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, például csak egy a sok közül: legyen tiszta ivóvizük. De ezeken túl vajon mit lehet tenni, hogy a vásárlásainkkal ne okozzunk több kárt, mint amit feltétlenül muszáj? Három „tudatos” háziasszonytól kértünk tippeket.

„Nálunk kis túlzással egész évben »ne vásárolj semmit« nap van – mondja a tatabányai Spendel Zsuzsanna. – Mármint annyiban, hogy igyekszünk semmi feleslegeset nem venni. Nem is csak spórolási okokból; egyszerűen nem  látom értelmét. A karácsony miatt sem veszünk például több dolgot, mint máskor. Fánk évek óta nincs, hiszen minek kifizetni érte tízezer forintot, ha egy hónap múlva úgyis kidobnánk? Nálunk sajnos nincs visszaváltási program. Azon vagyunk, hogy az ünnep ne a költésről és az evésről szóljon, úgyhogy ugyanannyit fogok sütni-főzni, mint egy vasárnapi napon. Ajándékot sem veszünk csak azért, mert karácsony van, hiszen a gyerekek már nagyobbak és mindenük megvan, amire tényleg szükségük van. A felnőttek pedig hasznos dolgokat kapnak, például illóolajat és masszázsolajat, amivel élményt, egymásra figyelést is ajándékozunk, de rendeltem kakaóvajat és sheavajat is, ezekből testápoló készül majd.”

Így bírd ki a „Ne Vásárolj Semmit” napot!A dorogi Gulyás Gizella két gyermekével előre megfogadta: holnap nem vesznek semmit. „Ilyenkor az élelmiszerrel is előre kalkulálunk, megsütöm a kenyeret, de szerintem mindenkinek van annyi tartaléka, hogy egy napot kibírjon. Bár aki ezt komolyan veszi, az ettől a naptól függetlenül is így gondolkodik. Régen például nem volt nyitva a bolt hétfő délután és vasárnap, az emberek mégis boldogultak valahogy. Mi igyekszünk helyi termelőknél vásárolni és idénytermékekkel főzni: télen lemondunk a paradicsomról, de nekünk mindez már természetes, nem érezzük lemondásnak. Ha esetenként drágább a termény, az máshol biztosan megtérül, nem keletkezik például annyi szemét. A tartós cikkeknél is törekszünk arra, hogy olyan dolgokat vásároljunk, amelyek javíthatók vagy újra felhasználhatók, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk. A karácsonyi vásárlási lázat próbáljuk elkerülni, inkább közös programokat szervezünk az ünnepre, közösen készülődünk, vasárnaponként több időt szánunk egymásra.”  

Plusz tipp:
Ha valamit először megvennél, aztán önfegyelmet gyakorolsz és mégsem teszed, gyűjtsd az árát egy perselyben, és hónap végén vegyél a pénzből olyasmit, amire tényleg szükségetek van!

A budapesti Nagy Mariann gyermekei még kicsik, de eleve környezettudatosságra nevelték őket, így könnyebb őket meggyőzni a boltok polcai előtt. „Egyébként sem járok túl gyakran vásárolni, úgy osztom be otthon a dolgokat. Azért vigyázok rá, hogy ne tároljak túl sok élelmiszert, ne romoljon meg. Ha vásárolni megyünk, előre megbeszélem a gyerekekkel, hogy egy dolgot választhatnak egy bizonyos értékig, és ezt be is tartják. Ha mód van rá, már haza se visszük a csomagolóanyagot: textilszatyor mindig van a kistáskában. Nem fogadom el a zacskókat, de ami mégis hozzánk kerül, azt kimosom és a lefagyasztott élelmiszert abba csomagolom. Szappant, mosószert, tusfürdőt, mosogatószert évek óta nem veszek: ezeket magam készítem. Nálunk a fürdőszobában összesen két vegyszer van: szódabikarbóna és citromsav” – tisztításra tökéletesek.

Ne vásárolj semmit!

Ahhoz, hogy fenntarthassuk a Földünk biztonságát és egészségét, a kutatók szerint három dolgon kell változtatnunk: az étkezésen – azon belül is a húsevésen –, a lakás fűtésén-hűtésén és a közlekedésen, főként az autózási szokásokon. A Tudatos Vásárlók Egyesülete, hogy megkönnyítse nekünk az eligazodást, összeállított 12 pontot, ami a segítségedre lehet, ha eleged van a pazarlásból:

A tudatos vásárlók 12 pontja

1. Az állattartás jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint a közlekedés. Egyél kevesebb húst és tejterméket! A klíma és az egészséged is meghálálja.
2. Egyél több, a környékről származó zöldséget, gyümölcsöt, élelmiszert! Így a helyi gazdaságot támogatod, és a szállítással járó környezetterhelés is csökken.
3. Igyál csapvizet! A legtöbb helyen tökéletes, nem kell csomagolni és kamionnal szállítani. Olcsóbb is.
4. Szigetelj! A legtöbb energiát fűtésre használjuk.
5. Kapcsold ki, vedd lejjebb a légkondit! Vedd lejjebb a fűtést!
6. Kerüld a vegyszereket: válaszd a bioélelmiszert, a friss élelmiszert, a minősített bio- és natúr kozmetikumokat és tisztítószereket, a vegyszeres kezelés nélküli ruhákat, bútorokat, házakat.
7. Járj többet gyalog, biciklivel vagy közösségi közlekedéssel! Így többet mozogsz és kevesebbet füstöl(ög)sz.
8. Nyaralj itthon! Fogadjunk, hogy még egy csomó jó helyen nem voltál.
9. Tartós, hosszú élettartamú, javítható tárgyakat vásárolj. És előtte mindig kérdezd meg magadtól: biztos kell ez?
10. Ha elromlott: javíttasd!
11. Tanuld meg, hogyan hatnak a reklámok. Így tudsz majd tényleg ellenállni.
12. Nézz utána, milyen céghez kerül a pénzed, jó vagy rossz vállalatok működését támogatod. (Hogyan bánnak az alkalmazottakkal, az állatokkal, környezetbarát-e a működésük, etikus-e a marketingjük stb.)
+1: Nem kell mindent egyszerre. Kis lépésenként alakítsd át az életmódod. Kezd a legvonzóbb, legérdekesebb vagy legkönnyebb dologgal, de ne ragadj le ezeknél! Sose veszítsd szem elől: a fogyasztás nem boldogít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top