Aktuális

Újra bíróság előtt Geréb Ágnes

Megkezdődött csütörtökön a Geréb Ágnes elleni újabb büntetőtárgyalás, amelyben többek között kuruzslással és gondatlan veszélyeztetéssel vádolják.

„Orvos vagyok, bába és pszichológus. Az otthon szülések kísérése során független bábaként kizárólag olyan feladatokat láttam el, amelyek szülésznői kompetenciába tartoznak. A problémamentes várandósság, valamint a természetes szülés kísérését az Európai Unió tagállamaiban dolgozó szülésznők 1980 óta végezhetik önállóan” – ezt a nyilatkozatot tette Geréb Ágnes csütörtökön a bíróság előtt. Mint mondta, azt szeretné bizonyítani az eljárásban, hogy nem követett el bűncselekményt azzal, hogy intézeten kívüli szüléseket kísért, valamint azt, hogy az adott helyzetben tőle elvárhatóan, a szülésznői kompetenciának megfelelően cselekedett.

Újra bíróság előtt Geréb Ágnes


Nemzetközi tiltakozás

Az Igazságot Geréb Ágnes számára Mozgalom (IGÁM) a csütörtöki tárgyalás napján is közleményben állt ki a felfüggesztett orvosnő mellett. Nemzetközi nőjogi és emberi jogi szervezetek szintén tiltakoznak az eljárás miatt, mert szerintük egyedülálló, hogy Magyarországon továbbra is büntetőeljárás keretei között vizsgálják ki az intézeten kívüli szülés eseteit. Ezért közös levelükben azt kérik Navracsics Tibor igazságügyi minisztertől, hogy kísérje figyelemmel a tárgyalást, és biztosítsa, hogy Geréb igazságos eljárásban részesüljön. Az aláíró nemzetközi szervezetek közt van az amerikai Center for Women’s Global Leadership, a MADRE Women’s Human Rights, az ír Frontline Defenders és több más külföldi egyesület.

A nemzetközi szervezetek felszólították a kormányt, hogy ismerje el: a szülés körüli tevékenységéért sem Gerébnek, sem más magyar szülésznőnek nem egy büntetőeljárás keretein belül, hanem az uniós gyakorlatnak megfelelően a szülésznők önálló felügyeleti szerve előtt, és egy független szakértői vizsgálóbizottság bevonásával kellene felelnie. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a női jogok védelmének egyik magyarországi vezéralakját az állami szervek folyamatosan támadják, és 770 napja tartják bírósági tárgyalás nélkül szigorú házi őrizet alatt.

Még bíznak a kegyelemben

Geréb Ágnest idén februárban négy otthon szüléses ügy miatt – halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt – jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték, és tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenységtől.

Geréb a köztársasági elnökhöz fordult kegyelemért, de Áder János államfő októberben úgy döntött, hogy csak a most folyamatban lévő büntetőügyének jogerős bírósági lezárását követően dönt arról, hogy kegyelmet ad-e, vagy Geréb Ágnesnek le kell töltenie a büntetését.

És hogy mi szól Geréb mellett?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top