Aktuális

Szeretetvágy tartja fenn a közösségi oldalakat?

Már egyéjszakás kalandot is kaphatunk a Facebooktól: egy új alkalmazás legalábbis ebben segítene. Gánti Bence szerint nem csoda, hogy Zuckerberg milliomos lett.

A hír: A Facebookon régóta működik a szinte klasszikus online társkeresés, az Are You Interested? alkalmazás. Most a legújabb dobás a Bang With Friends: azoknak szól, akik szigorúan egy éjszakára bújnának össze valakivel. Amint letöltöd az applikációt, láthatod, hogy a barátaid közül kik azok, akik nyitottak egy gyors, semmire nem kötelező szexre.

A szeretetvágy tartja fenn a közösségi oldalakat?


Gánti Bence véleménye:
Mennyire kielégítőek az egyéjszakás kalandok? A Facebookon már több alkalmazás is kínálja az alkalmi (?) kapcsolatok keresésének lehetőségét. Azt mondják, kétféle ember létezik: aki fészbúkol, és aki nem. Aki nem, az talán nagy egyéniségnek érzi magát, hogy ő bizony nem áll be a sorba. Aki pedig igen, az talán észre sem veszi, de úgy kezdődik a napja otthon vagy a munkahelyén titokban, hogy beloggol a Facebookra, és megnézi, „mi van”. Ki lájkolta a posztját, ki jelölte be, ki mit írt, és titokban nézegetett szívszerettei – akik esetleg még is nem tudják, hogy azok – miket posztoltak a falukon. Gondoltuk volna-e, hogy a Facebook csak kilencéves? Sokaknak olyannyira az életük részévé vált, hogy már nem is emlékeznek, milyen volt az élet előtte. Kedves felhasználók, nem érzitek úgy véletlenül, hogy mindig is volt közösségi oldal? Tudjátok-e, hogy több mint egymilliárd ember van a Facebookon? Ez, ha belegondolunk, elképesztő! A Föld minden hatodik-hetedik embere rajta van. Ez azt jelenti, hogy száz magyarországnyi, 3 amerikányi vagy 3 európányi ember tagja a nagy virtuális közösségnek. Van-e vajon még egy cég, aki azt mondhatja, hogy a Föld lakosságából minden hetedik ember a felhasználója? Valószínűleg nincs. Sem a T-com, sem a BBC, de még a CNN se dicsekedhet ilyen érdeklődéssel.

A szeretetvágy tartja fenn a közösségi oldalakat?Gánti Bence integrálszemléletű pszichológus, klinikai szakpszichológus. Mint egyéni terapeuta, csoportterapeuta, előadó, tréner és coach dolgozik hazai és nemzetközi területen integratív megközelítéssel; munkájában ötvözi a nyugati pszichológia és a keleti tanok gyakorlatait. Akkreditált alternatív pszichológiai képzőhelyként 2006-ban megalapította az Integrál Akadémiát. Bence vezetőségi tagja az Integrál Europe társaságnak, megfordul Németországban, Oroszországban, Bulgáriában, New Yorkban és San Franciscóban. Nyugati pszichológiai képzettsége mellett a buddhista meditáció gyakorlója.

A Facebook megalkotója a jelenleg csak 27 (!) éves Zuckerberg, aki eredetileg azért találta ki a híres szájtot, hogy a fiúk a Harwardon szavazhassanak, melyik csaj tetszik nekik az egyetemről. Igazából meghekkelte a Harward szerverét, és így jutott hozzá a felhasználók fotóihoz. De hát ez Amerika: nem büntit kapott a nap végén, hanem rászállt egy-két, a lehetőségeket néző kaliforniai befektető, és felajánlották, hogy ha átmegy hozzájuk, sikeressé teszik. Bejött neki az ajánlat, ugyanis jelenlegi személyes kis összekuporgatott vagyonát 18 billiárd forintra becsülik! Nem, kérem, ez nem egy államháztartás vagyona, hanem egy darab emberé a 300 millió főt számláló Amerikában. Ennyire vitte Zuckerberg azzal, hogy kitalált egy rendszert amely… amely mire is alapoz? Hát kérem szépen, az emberek azon alapvető és kielégíthetetlen igényére, hogy kapcsolódjanak egymással. A szociális igényünkből csinált üzletet. Minél inkább egyedül ülsz ugyanis a szobádban a Facebook előtt, annál inkább vágyódsz arra, hogy kapcsolatban légy emberekkel, vagyis annál inkább hiszel a Facebook-kapcsolódások megváltó erejében.

Titokban várod, hátha rátalálsz a végleges szuperpárodra az interneten át? Jó, lehet, hogy nem vallanád be magadnak. Mégis: a párkeresés kegyelemdöfését a párkereső alkalmazások – például az Are you interested? vagy a Bang with Friends – igencsak megadják. Mert azért lássuk be: ha két ember sietve összefekszik, elkerülhetetlenül felmerül az ősi kérdés mindkettőben: ő az, vagy nem? Ez egyéjszakás kaland-e, vagy komolyan vehető a másik? Tényleg engem akar? Oszlassunk el egy tévhitet. A nők azt hiszik, hogy a pasik csak azt akarják. Nos, nem. A pasi a szeretetet keresi akkor is, amikor ő maga is azt hiszi, hogy csak „azt” akarja. Igazából semmire nem vágyik jobban, mint egy nő megbízható szeretetére, akkor is, ha macsóban adja elő magát. Akármilyen is a show, mind a nőben, mind a férfiban igaz szív dobog. 

 Érdekel az integrál pszichológia? Az Integrál Akadémia nyílt napján többet is megtudhatsz róla!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top