Aktuális

Minikutatásunk eredménye: Nőnek lenni 2013-ban: jóóó!

Te hogyan folytatnád a mondatot: "Nőnek lenni 2013-ban..."? Kutatásunkból kiderül, a többség mennyire érzi magát jól a bőrében.

A hét elején elkezdtünk egy mondatot a Facebook-oldalunkon, és megkértünk titeket, folytassátok kedvetek szerint. Így hangzik: Nőnek lenni 2013-ban… Kíváncsiak voltunk, vajon olvasóink mennyire igazolják a régi tételt, miszerint pesszimista nép vagyunk. Vajon pozitív vagy negatív véleményből lesz több?

Minikutatásunk eredménye: Nőnek lenni 2013-ban: jóóó!

Sokan egy-egy szóval válaszoltak, mások indokokkal is alátámasztották állításukat. Örültünk a sok „jó”, „nagyon jó”, sőt „csodálatos” jelzőnek (összesen tizenötször), bár legalább ilyen gyakori volt a „nehéz” szó, ötven véleményben tizenegyszer fordult elő (plusz négyszer a „nem könnyű”). Ez alapján holtversenyt hirdettünk volna, ám akik nehézségekről beszéltek, azok igen sokszor hozzátették: ha sikerül „megugrani a lécet”, az igencsak megéri – többen a jutalmakat is felsorolták.

A vizsgált ötven posztból hat egyértelműen negatívnak látja a női létet, hat semleges megjegyzést tett, tizenheten vegyes véleményt fogalmaztak meg, és nagy örömünkre huszonegy happy end született; egyértelműen pozitív befejezést kapott a mondat. Vagyis kijelenthetjük, hogy a magyar nő pozitív, de legalábbis inkább pozitív, és mindenképpen optimistább a magyar átlagnál. Na jó, mivel kutatásunk legkevésbé sem reprezentatív, vonatkoztassuk az eredményt inkább csak a Nők Lapja Café olvasóira. Nos, nem tudjuk nem vélelmezni az ok-okozati összefüggést…

Boldog nőnapot nektek, magunknak, de még inkább boldog nőiséget! (Ünnepnapoktól függetlenül.)

Íme egy válogatás a befejezések közül, folytassátok, ha van kedvetek!

Nőnek lenni 2013-ban tehát…

…nehéz, de nem lehetetlen!
…nagyon nehéz. Sok a lemondás, sok a követelmény munkahelyeken, sok a fizetnivaló mindenhova, be kell tudni osztani a kevés pénzt, szorgalmasnak nevelni a gyerekeket, helytállni otthon, a munkában, harcolni a betegségekkel, aggódni a betegekért… De vannak nagyon szép dolgok is, amiért például ünnepelnek bennünk nőnapon. Kapunk szeretetet gyerektől, unokától, és ez jó.
…nem könnyű, sőt nehéz. Sokféle dolgot kell megoldani, van akinek sajnos társ és családi támogatás nélkül, de mégis kihívás, mert egyszerre több szerepben is kipróbálhatja magát a nő: anya, szakács, szerető, feleség, orvos, ápoló…
…talán nem is könnyebb, és nem is nehezebb, mint máskor. De ez mindig belülről fakad.
…bonyolult!
…csodálatos dolog minden gond és nehézség ellenére. Nem cserélnék egyetlen férfival sem.  …komplex, nehéz és gyönyörű feladat, életünk legfontosabb küldetése.
…kiváltságos állapot, amikor feltett szándékunk elérni, hogy belső fényünk, az ebből eredő külső ragyogásunk, és az ezt felülmúló, mindent elsöprő női bájunk még erőteljesebben mutatkozzon meg, mint eddig bármikor.
…jó, mert érdemes élni, ha van kiért. Gyerekek, biztos párkapcsolat, ennél több nem is kell!
…ha szeretetteljes légkör és tisztelet vesz körül, ha meg tudod valósítani önmagadat család, férj, gyerek mellett, ha az életed nem sorozatos lemondásokkal jár, ha megtalálod az egyensúlyt a dolgok között és még egy kis szerencse is társul mellé, akkor azt mondanám, kibírható.
…nehézségében rejlik a szépsége.
…igazi harc. Harcolsz a munkában, harcolsz a szerelemben, harcolsz a jogaidért. De a végén édes a „siker”.
…ugyanúgy, mint bármikor máskor. Szupeeeeer. Bár ez még mindig férfivilág (sajnos), van pár olyan dolog, ami miatt nőnek lenni érdemes és csodálatos!
…jó, mert mindig van valami meglepetés az élet napos oldalán.
…kihívás.
…jó lenni!
…sem könnyebb, mint tavaly.
…veszélyes, nem kifizetődő, imádom!
…kihívás, de szeretem.
…ugyanolyan, mint bármikor. Minden nap úgy ébredni, hogy mi vagyunk a legszebbek, a legjobbak, nélkülünk a pasik csak bábuk lennének, ez csodálatos dolog. Mindig mosolyogni, félretenni a nehézségeket és ragyogni, ez felemelő érzés.
…művészet. Mindig topon lenni, ledolgozni 24 órás műszakot, mellette gyerekeket nevelni. Polipként szolgálni egy időben a család összes tagját, komputerként fejben tartani mindenki ügyes-bajos dolgait úgy, hogy némi idő jusson legalább egy fodrászra havonta, vagy egyáltalán magunkra…
…nagyon jó, de nemcsak 2013-ban, hanem mindig.
…kemény dolog: mindig tökéletesnek, 100%-osnak lenni külsőleg és belsőleg egyaránt.
…maga az ellentmondás, mint a nő maga. Nem könnyű nőnek lenni, mégis klassz, hogy nők vagyunk.
…arról szól, hogy tisztában vagyunk önmagunkkal és értékeinkkel.
…CSODÁLATOS! De csak annak, aki tisztában van saját értékeivel.
…csodálatos. Megjött a változás szele!
…nem könnyű.
…hullámzó, hol igen, hol kevésbé jó, de ezt kell szeretni! A gyerekek azok, akik felértékelik ezt az állapotot, ugyanis ők tudják igazán megadni a nőiség szépségét, még akkor is, ha nem mi szüljük őket.
…lehetőség és kihívás egyben! Még van min változtatni, de ahogy Ghandi is mondta: „légy te magad a változás, amit a világon szeretnél látni!”
…olyan, mintha tegnap másztam volna meg a Himaláját; nehéz, fárasztó, de tudni, hogy a világ ura lehettél akár két percre is, az felbecsülhetetlen.
…csodálatos, mert egy hete anya lettem.
…talán soha nem volt ilyen nehéz, mint most!
…nem egyszerű, de kitartunk!
…kihívás, lehetőség, öröm, boldogság.
…adottság, egy hatalmas kaland. Önmagunk tanulása, mások kiismerése a legnagyszerűbb kihívás, és egyben az egyetlen megoldás.
…öröm.
…ajándék.
…nagyszerű dolog.
…itthon nagyon jó, de a világ több országában még mindig fájdalmas és kegyetlenül nehéz.
…régen, amíg volt kötelező sorkatonaság, emiatt örültem, hogy nő vagyok. Most?!
…az önmegvalósítást, a lehetőségeket, a világ felé való nyitást és a beáramló új esélyek befogadását jelenti. 2013 a felemelkedés éve.
…a legcsodásabb dolog a világon!
…kihívás.
…nagy kihívás.
…csodálatos dolog.
…nehéz, de ennek ellenére sohasem lennék férfi!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top