Aktuális

Ökoanyu: Így válassz tojást!

Régről datálódó, megmagyarázhatatlan nyúlfétisem van. Nekem minden jöhet, ami nyúl vagy nyulas. Nyulas táska, nyulas nyaklánc, nyulas jegyzetfüzet, sőt a férjem kapcsolatunk hajnalán egy nyulas gyűrűvel vett le a lábamról…

Tehát a nyúl számomra szent és sérthetetlen, és szeretném is itt elmondani, a nagy nyúlünnep előtt, hogy bizony a helyes kis mozgó orrú, puha tapsifülesek nem holmi plüssállatkák! Így semmiképpen ne legyünk impulzusvásárlók, tehát csak és kizárólag akkor vegyünk élő nyuszit magunknak vagy bambi szemekkel esdeklő gyermekünknek, ha ezt már jó előre megfontoltuk, és felkészültünk arra, hogy kisállatot fogunk tartani. Ugyanis a helyes kis puhaság két hét múlva is enni kér, tiszta alomra vágyik, és bizony olykor előtörhet belőle a vérnyúl, és akár egy kölyökkutya, jó pár dolgot apró miszlikre rághat a lakásban, ha szabadon engedjük. Ha pedig bájosságának lejár a családon belüli szavatossága, meg kell oldanunk életének hátralevő részét. Szerintem tehát mindenkinek jobb, ha inkább családi nyúlsimogató programokon éljük ki vágyainkat.

Mitől sárga a tojássárgája?

Ökoanyu: Így válassz tojást!S ha húsvét, akkor tojás (is). Sok szép piros tojás, meg a sonka mellé főtt tojás, meg a kalácsba friss tojás. Ha valaki jó kapcsolatot ápol a különböző tésztákkal, egy idő után háklis lesz a tojásra. Legyen jó minőségű, legyen nagy és persze legyen tőle jó a tészta is. Ezért választjuk a tanyasi tojást. Egy ideje a kedvenc háztáji piacomon ugyanattól a családtól veszem a tojást és a csirkét is. Azóta van ez így, amióta egyszer vettem tőlük, és valami rutintésztát kavargattam épp, és azt vettem észre, hogy valamit nagyon elronthattam, mert a tészta sokkal több lisztet vett fel, mint addig. Szerencsére olyan recept volt, melyben nem patikamérlegen mérik a hozzávalókat, tudtam korrigálni. Aztán gyorsan kapcsoltam, és egy régebbi tojást az új mellé tettem: bizony a – valódi – tanyasi tojásom másfélszer akkora volt. Van egy tévhit viszont a tanyasi tojásokkal kapcsolatban, Mégpedig az, hogy egy tojás annál „tanyasibb”, minél sárgább. Ez így, ebben a formában nem pontos. A tojás sárgájának a színe nagyban függ attól, hogy mit eszik az állat. Normál táplálásukban a kukoricáé az egyik főszerep, ami szép sárgára színezi a sárgáját, de nem feltétlenül „húde-sárgára”. Ezenkívül pedig a tojás sárgájának színe függ még a tojó fajtájától is. Tehát ne érezzük becsapva magunkat, ha a minden szempontból jó méretű, jó állagú, jó ízű tojás esetleg nem világít ki a tálkából – ez teljesen normális.

Hol kapirgált a tyúk?

Érdemes átnéznünk a tojásokon található jelölések magyarázatát is, hiszen az Európai Uniónak nagyon komoly szabályozása van erre vonatkozóan. Így ezt a táblázatot most olyan formában tesszük közre, hogy bárki kivághassa és a tárcájába téve mindig lehessen nála egy kis „puska”, ha a tojásos pultnál elbizonytalanodna:

 • XL: nagyon nagy, legalább 73 gramm
• L: nagy, 63 és 73 gramm közötti
• M: közepes, 53 és 63 gramm közötti
• S: kicsi, 53 grammnál kevesebb
• 1: szabad tartás
• 2: alternatív tartás
• 3: ketreces tartási rendszer
• 0: ökológiai tartás

A tartás típusát jelölő szám után jön az ország kódja, majd a megye vagy főváros kódja. «T» jelöli, hogy tyúktojásról van szó, ezt követi az állattartó telep sorszáma, majd legvégén az istálló számát találhatjuk. Ennyire persze nem kell belebonyolódnunk. Ami a legfontosabb, hogy a számot igyekezzünk figyelni vásárlásnál, hogy ne támogassuk az állatok számára legkevésbé elviselhető ketreces tartást.

fotó: mosolyműhely
Legközelebb arról fogok írni, mi köze a húsfogyasztásnak az autóvezetéshez.
Addig is: okoanyu.cafeblog.hu

Címlapsztárunk, Palya Bea címlapfotózásán jártunk, nézzétek meg videónkat!

 

 

  Ökoanyu: Így válassz tojást! Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top