Aktuális

“Pénzpocsékolás” nélkül temetik Margaret Thatchert

Elkezdődött Margaret Thatcher temetése, a londoni Szent Pál-székesegyházban vesznek örök búcsút a bárónőtől, aki életében külön kérte, hogy temetésén a pénzherdáló részeket hagyják ki a szertartásból.

Ezekben a percekben zajlik Margaret Thatcher temetése; több ezer meghívott brit és külföldi közéleti személyiség jelenlétében vesznek végső búcsút az egykori brit miniszterelnöktől. Thatchert, aki 1979 és 1990 között – a modern brit politikatörténetben rekordideig – töltötte be a kormányfői tisztséget, múlt hétfőn, 87 esztendős korában érte a halál agyvérzés következtében.

Most temetik Margaret Thatchert

 A temetés fotóiért kattints a képre!

A búcsúszertartást a londoni Szent Pál-székesegyházban tartják, a gyászszertartáson pedig jelen van II. Erzsébet királynő és férje is. Ez azért kiemelkedő jelentőségű, mert az uralkodó csaknem fél évszázada először vesz részt egy elhunyt brit miniszterelnök búcsúztatásán; legutóbb az 1965-ben meghalt Sir Winston Churchill temetési szertartásán volt jelen. Margaret Thatcher gyászszertartására meghívták a még élő volt brit miniszterelnököket – Sir John Majort, Tony Blairt és Gordon Brownt –, valamint Thatcher kormányainak összes élő egykori tagját. Jelen van a teljes mostani brit kabinet, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke; Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli.

Az utóbbi fél évszázad legnagyobb gyászszertartása

Brit politikustól az utóbbi csaknem fél évszázadban nem vettek végső búcsút olyan nagyszabású gyászszertartáson, mint amilyennel Margaret Thatcher emléke előtt adózik a hivatalos London és a ceremóniára meghívott több ezer közéleti személyiség.

Thatchertől a hivatalos brit protokoll alapján a „ceremoniális temetési szertartásnak” nevezett tiszteletadással vesznek búcsút. Hasonló szertartással búcsúztatták 1997-ben Diana hercegnőt, Károly trónörökös autóbalesetben elhunyt volt feleségét, illetve Erzsébet anyakirálynőt, II. Erzsébet királynő 2002-ben, 102 esztendős korában elhunyt édesanyját.

A brit sajtó értesülései szerint Thatcher maga kérte, hogy halála után ne rendezzenek számára teljes állami temetést, vagyis ne ravatalozzák fel, és búcsúszertartása idején a légierő gépei ne hajtsanak végre tisztelgő repülést a temetési menet útvonala felett. Margaret Thatcher mindezt „pénzpocsékolásnak” tartotta, és kifejezetten kérte ezeknek az elemeknek az elhagyását.

A gyászszertartás idejére elhallgat a londoni parlament világhírű toronyórája, a Big Ben harangja, amely egyébként negyedóránként jelzi az idő múlását. E tisztelgő gesztus rendkívüli jelentőségét mutatja, hogy a Big Ben harangját az uralkodó édesanyjának 11 évvel ezelőtti temetési szertartása idejére sem állították le, és a BBC Világszolgálatának jóvoltából százmilliók által ismert harangjátékot a náci Luftwaffe londoni légi hadjárata sem tudta elhallgattatni.

Tíz év után követi férjét a Vaslady

A vidéki boltos lányának egész élete a küzdeni tudásról szólt. Elképesztő akaraterővel járta végig a maga útját, és feljegyezték róla, hogy már gyermekként a politikáról álmodott. 1979-ben lett Nagy-Britannia miniszterelnöke, és 11 évig vezette az országot. Vasladynek nevezték, mert amit elhatározott, azt kemény kézzel végigvitte. Még a párválasztására is ez a határozottság volt a jellemző. A későbbi Mrs. Thatcher 1950-ben találkozott először Denis Thatcherrel, s bár nem volt szerelem első látásra, 1951-ben mégis összeházasodtak. „Tudtam, hogy ez a férfi jó apja lesz a gyerekeimnek – mondta róla később a Vaslady. – Tulajdonképpen apát választottam a gyermekeimnek, és nem férjet magamnak. De az évek során lassan beleszerettem.”

Ez a fajta határozottság jellemezte egész életében Nagy-Britannia első női miniszterelnökét, akinek az utóbbi tíz évben már több agyvérzése is volt, de a betegség sem törte meg akaratát. Orvosai hiába kérték, hogy mellőzze a nyilvános szerepléseket, ő az utolsó pillanatig dolgozni akart. Akik közelebbről ismerték, tudták: Margaret lassan tíz éve készült a halálra: amióta férje 2003-ban rákban elhunyt. Mert ugyan a találkozásuk nem volt szerelem első látásra, de az évek során igazán megszerették egymást, és az egyébként nem túlságosan érzelgős Vaslady a végső búcsúkor azt mondta párjáról: „Ő jelentette a fényt az életemben.” Majd hozzátette: „Követni szeretném a férjem, minél hamarabb.” (Forrás: Best Magazin)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top