Aktuális

Menj az álommelód elébe!

Tudod, hol szeretnél állást kapni, de hiába várod, nem szabadul fel egyetlen pozíció sem? Kezdeményezd te a pályázást!

Nem kell a fenekeden csücsülnöd a neked való hirdetésre várva. Egyébként meg biztos tudod te is, hogy az állások 87 százalékát nem is hirdetések útján töltik be. Itt az ideje, hogy te magad menj a dolgok elébe, és megkeresd a kiszemelt munkaadót, így akár azt a melót is megcsípheted, amire még ki sem írták a pályázatot! Persze azon túl, hogy extra motivációval és bátorsággal bírsz, nem árt, ha még néhány szabályt is szem előtt tartasz, nehogy felsülj. Jeni-Pető Alexandra toborzás-kiválasztási tanácsadó, az Inter-View Consulting Group társtulajdonosa elárulja, hogyan vedd célba a céget, ahol nem is hirdettek állást – ezt hívják úgy: kezdeményező pályázás.

Menj az álommelód elébe!

Start előtt

Ahhoz, hogy valós eséllyel indulj akár csak egy hagyományos jelentkezésnél, képben kell lenned a cégről és a vágyott munkakörről, na és persze fel kell mérned a saját alkalmasságodat is: nem nyerő kezdeményező CV-vel robbantani egy számodra vadiúj karrierterületen, ahová nem passzol a végzettséged, tapasztalatod. Mindenképp olyan színteret lőj be, ahol otthonosan mozogsz, hiszen az lesz a feladat, hogy ügyes érveléssel eladd a szaktudásodat. Ha alaposan bebifláztad A-tól Z-ig a vállalatról a hozzáférhető infókat, és gondolatban már be is illesztetted magad az álompozícióba, jöhet a marketingstratégia, amivel meggyőzöd a munkaadót, hogy te leszel az ő emberük.

Nyomulási stratégia

Első lépésként vedd fel a kapcsolatot a kiszemelt céggel: bejelentkezhetsz telefonon a HR-esnél (lehetőleg döntéshozónál), és küldhetsz e-mailt is – a szakértő szerint a legütősebb, ha a kettő kombinációját alkalmazod. Így villantasz valamennyit a céltudatosságodból anélkül, hogy túlzásba esnél (például a parkolóban bóklászva várnád, hogy lecsaphass a leendő főnöködre). Persze nem könnyű átverekedni magad a recepciós- és asszisztenskordonon, ezért (főleg a nagyobb cégeknél) mielőtt telefonálsz, nem árt megalapozni a dolgot egy e-maillel, amelyben mehet az önéletrajz, a referenciák, a levél szövegében pedig megfogalmazhatod a motivációdat. „Később lehet érdeklődni telefonon, hogy megkapták-e az anyagot, illetve van-e lehetőség személyes találkozóra. Ám nem szabad túl korán vagy túl sokszor rákérdezni, a túlzásba eső jelöltnek ugyanis a kezdeti pozitív hozzáállás után könnyen elutasításban lehet része” – figyelmeztet a szakértő. Ne feledd: a mértéktelen nyomulás biztos kudarchoz vezet!

Mire harap a HR-es?

A karrier-tanácsadó szerint nagyon fontos, hogy profi önéletrajzzal állj elő, amely tényközlő, átlátható és jól szerkesztett, de a kezdeményező pályázat ütőkártyája mégiscsak a motivációs levél. Nehezebb a dolgod, mint egy hagyományos jelentkezésnél, hiszen itt pályázat híján nem ismerheted a feltételeket és elvárásokat, ezért markánsabban kell kifejtened, miben vagy igazán jó, és mivel lennél hasznára a cégnek. De vigyázz, ne csapjon át a dolog öntömjénezésbe, a határozottság mellett maradj szerény! Sorold föl a területen szerzett tapasztalataidat, és mutass rá arra, miért járnának jól veled, illetve miért pont ezt a vállalatot szúrtad ki. Persze érdemes tartani a formai kereteket, de nincs túl sok esélyed kitűnni a sablonpályázatok tömegéből, ha előre gyártott konzervmondatokkal zsonglőrködsz. Felejtsd el a CV-közhelyeket, a „sok jót hallottam/olvastam a cégről” éppúgy unalmas, mint a sajnálatra utazó „fél éve keresek állást, hiába” klisé.

Menj az álommelód elébe!Legyél kicsit szabálytalan!

Mivel az a cél, hogy felfigyeljenek rád, egyes esetekben nyerő lehet a látványosabb megoldás. Nehéz bemérni, valójában mire kattan rá a HR-es, a kreatívnak gondolt trükkök néha fordítva sülnek el, de megéri kockáztatni! Jeni-Pető Alexandra azt tanácsolja, hogy a manapság egyre kapósabb video-CV-t például csak akkor vesd be, ha kreatív területre pályázol, és figyelj a minőségre: a felolvasott önéletrajzzal, a slampos külsővel vagy a háttérben figyelő plüssmacikkal szinte biztosan elásod magad. Hasonló újítás a Nyugat-Európában divatos QR-kódos (quick response) önéletrajz is, amelyet okostelefonnal lehet leolvasni: a kóddal LinkedIn-profilodra vagy olyan weboldalra irányíthatod a személyzetist, amely a referenciáidat tartalmazza. Persze lehet, hogy a HR-esnek épp nincs okostelefonja. Vagyis próbálj a középúton egyensúlyozni, ahol még elég figyelemfelkeltő vagy, de semmiképp sem különc!

Reménykeltők:
  • Járj szakmai rendezvényekre, ahol összeismerkedhetsz a potenciális bosszal is!
  • Mosolyogj egy kicsit a telefonba: szimpatikusabb lesz a hangod.
  • Szerezz ismerőst a cégnél, és küldd be vele a CV-det, vagy kérj ajánlást tőle!
  • Ha nem kapsz visszajelzést, fél év múlva írhatsz egy emlékeztető mailt, ha még aktuális a jelentkezésed.

Esélygyilkosok:

  • Egyszerre csak egy helyre küldj kezdeményező pályázatot, különben kínos helyzetbe kerülhetsz, ha a két döntéshozó ismeri egymást.
  • Ne reménykedj, ha még a HR-es nevét sem tudod kinyomozni: a „Tisztelt Hölgyem/Uram” megszólítással már el is buktad az esélyt.
  • A telefonban ne azzal indíts, hogy állást keresel!
  • Ne jelöld be a HR-est a Facebookon, és kerüld a túl közvetlen hangnemet!

Miért kér a munkáltató kézzel írt önéletrajzot? A Válaszkereső segít! »

Menj az álommelód elébe!
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top