Aktuális

Pénzügyi segítség! – a szakértő válaszol, 6. rész

Szakértőnk ezúttal egy harmincas párnak segít, akik gyermekvállalás előtt állnak, és szeretnének legalább 5 évre félretenni.

Pénzügyi tanácsok - A szakértő válaszol! 1. részTedd fel a kérdésedet szakértőnknek!

Küldd el e-mailben
kérdésedet, szakértőnk, dr. Borbély László András pedig válaszol! A segítő tanácsokat Pénztárca rovatunkban olvashatod!

Dr. Borbély László András
szakterülete: adósságkezelés
elérhetősége: penztarca@nlcafe.hu

Szakmai pályafutását kutatóintézetekben kezdte. 1992-ben lett a Pénzügyminisztérium munkatársa. Húsz éve foglalkozik a magyar államadósság kezelésével. 1995, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. megalakulása óta az intézmény helyettes vezetője.


Az olvasónk kérdése:

Tisztelt Borbély Úr!
Harmincas pár vagyunk. Mindketten dolgozunk, már az esküvő után, de a gyermekvállalás előtt vagyunk. Szeretnénk a megtakarításunkat félretenni, legalább 5, vagy akár 10 évre. Milyen befektetést javasol? Érdemes esetleg többféle állampapírt vásárolunk? Többféle lejárattal?

Köszönettel:
Kovács András és Petra

Szakértőnk válasza:

Kedves Petra és András!

Ha lehetőségük van rá, érdemes úgy meghatározni a portfóliót, hogy abban több, különböző futamidejű állampapír is szerepeljen, így a befektetéseik lehetséges kockázatait mérsékelni tudják. Ilyen kockázat lehet például a hozamok hirtelen csökkenése vagy emelkedése.
Hozamcsökkenéskor ugyanis a hosszú befektetésekkel szemben a rövid futamidejű befektetések az újrabefektetés alkalmával teljes mértékben követik a csökkenést, emelkedés esetén pedig az a kockázat, hogy könnyen lemarad a lehetőségről, ha nincs likvid vagy könnyen mozgatható tőkéje, hogy kihasználja a hirtelen emelkedésből származó többletbevételt.
Elméletileg a portfólió-kezelés alapja, hogy rövid futamidejű és változó kamatú „papír” legyen túlnyomó részben benne, mert így a legkisebb a pénzpiaci kockázat. Azonban rövid futamidő esetén alacsonyabb a hozam, mint a hosszú futamidőnél. Ezért kell a két típus mixét alkalmazni.
Mindezek miatt javaslatom a következő:
        Befektetési portfolió kialakítása esetén:
        A megtakarítások egy részét érdemes rövid futamidejű állampapírba fektetni. Jelenleg az 1 éves  Kincstári Takarékjegy (KKJ) a legjobb hozamot kínáló állampapír ezen a téren.
        Egy másik részét Prémium Magyar Államkötvénybe (PMÁK) tenném, hiszen ez az állampapír mindig infláció felett fizet kamatot.
        Mérlegelheti továbbá, hogy hosszú futamidejű, fix kamatozású állampapírt is tesz a portfólióba.
        Egyszerű befektetés esetén:
        Legegyszerűbb egyébként 5 éves PMÁK-ba fektetni a megtakarításokat.

Mindenképp javasolom, hogy nyisson Tartós Befektetési számlát, mert így három év után a felhalmozott kamat adómértékét is csökkentheti 16-ról 10 százalékra, öt év után pedig kamatadó-mentesen juthat a felhalmozott kamathoz.

Kérjük, kísérje figyelemmel a www.allampapir.hu oldalunkat, ahol naprakész információkat talál az állampapírokról.

Üdvözlettel
Borbély László

 Korábbi cikkeink:
– A szakértő válaszol – 5. rész
– A szakértő válaszol – 4. rész
– A szakértő válaszol – 3. rész
– A szakértő válaszol – 2. rész
– A szakértő válaszol – 1. rész

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top