Aktuális

Mit ünneplünk pünkösdkor?

Régen ilyenkor vidám összejöveteleket tartottak országszerte, pünkösdi királyt választottak, zöld ágakkal díszítették a házakat, kerítéseket. A keresztények a szentlélek eljövetelét ünnepelik.

A pünkösd sokunknak elsősorban azt jelenti, hogy kapunk plusz egy szabadnapot, amit a szeretteinkkel tölthetünk, kirándulhatunk a szabadba, sütit süthetünk, pihenhetünk.

A pünkösddel alakult meg az egyház

Aki járt hittanra, vagy gyakorló keresztény hívő, az még tudja, hogy a húsvét utáni hetedik vasárnapon a szentlélek kiáradását ünnepelik. A festményeken ezt gyakran úgy ábrázolták, hogy kis lángnyelvek jelennek meg az apostolok feje felett.

Részlet El Greco festményéből
Részlet El Greco festményéből

„Pünkösdkor három fontos esemény történt: a Szentlélek eljövetele, mint Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője, az Egyház alapítása, és az egész világra kiterjedő missziós munka is ekkor vette kezdetét” – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki konferencia oldalán. A Szentlélek révén ugyanis mindenki a saját nyelvén hallotta, ahogy Jézus tanítványai az evangéliumot hirdették.

A pünkösdi király hatalma

A pünkösd a kereszténység elterjedése előtt is ünnepnek számított a magyar kultúrában, így különféle népszokások kötődnek hozzá. Ilyenkor tartották meg a pünkösdikirály-választást, lovasversennyel, ügyességi próbával választották ki a falu legrátermettebb legényét a Magyar néprajz című könyv szerint.

A pünkösdi királyt innentől fogva minden mulatságra, lakodalomra meghívták, minden kocsmában ihatott egyet a község számlájára, és a társai őrizték helyette a lovait, marháját. Uralkodása azonban nem tartott sokáig, legfeljebb egy évig, innen is ered a mondás, hogy „rövid, mint a pünkösdi királyság”.

Pünkösdi lovaglás Somogy megyében (Fotó: mek.oszk.hu)
Pünkösdi lovaglás Somogy megyében (Fotó: mek.oszk.hu)

Volt, ahol a király mellé királyné is választottak a lányok közül, és az ünnepi ruhába öltözött pár szalagokkal, koszorúkkal, virágos kosarakkal járta végig a községet házról házra.  Az őket kísérő legények és leányok minden portán táncot jártak, a háziasszony megajándékozta a királyi párt, és a királyné virágot hintett a házuk elé. Ennek a szokásnak is sokféle változatát jegyezték fel, volt, ahol lakodalmas menetként járták be a falu utcáit.

Bodzaág és májusfa

Egy másik pünkösdi népszokás szerint ilyenkor zöld ágat, bodzát, gyümölcsfaágat tűztek a házra, a kerítésre vagy az istállóra. Ezzel vagy a gonosz, rossz szellemeket űzték el, vagy a lányos házakat jelezték vele. Néhány vidéken ilyenkor állítottak májusfát, ahol viszont már május elején felállították, ott pünkösdkor szedték le. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top