Aktuális

A férfiaknak nagyobb az esélyük a sikeres karrierre

Nem elég, hogy az egyetemet végzett nők kevesebbet keresnek, lassabban is találnak munkát, és nehezebben helyezkednek el a szakmájukban.

A friss diplomások közül a férfiaknak és a jó családi háttérrel rendelkezőknek van a legnagyobb esélyük arra, hogy sikeres karriert fussanak be, derül ki az Educatio Nonprofit Kft. tanulmányából.

Összesen 32 felsőoktatási intézmény gyűjtött adatokat a 2007-ben, 2009-ben, illetve 2011-ben abszolutóriumot szerző végzettjeiről. Az egyetemek és főiskolák összesen csaknem 25 ezer friss diplomást kérdeztek meg munkaerő-piaci tapasztalataikról.

45 ezer forint különbség

A felmérés szerint a Magyarországon foglalkoztatott friss diplomások között a férfiak átlagosan havi 45 ezer forinttal keresnek többet a diplomás nőknél. Az összes foglalkoztatottat figyelembe véve ez a jövedelmi különbség tovább szélesedik.

A firfiaknak nagyobb az esélyük a sikeres karrierre

A friss diplomás férfiak nemcsak többet keresnek, de hamarabb is találnak munkát, mint a nők. A férfiaknak átlagosan 3,6 hónap alatt sikerül elhelyezkedniük, míg az azonos végzettségű nőknek ez valamivel több mint négy hónapjukba telik.

Kevesebben maradnak a szakmájukban

A nők közül kevesebben tudnak elhelyezkedni a saját szakterületükön, 23,5 százalékuknak nem sikerül a végzettségükkel egybevágó munkát találnia. Ugyanez az arány a férfiaknál 19 százalék. Az is erősíti a különbségeket, hogy a nők diplomájuk ellenére nagyobb arányban végeznek felsőfokú végzettséget nem igényelő munkát; ez 20 százalékukra jellemző, a férfiaknál ez 15 százalék.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top