Aktuális

Receptek piknikhez

Nincs annál hangulatosabb program a nyári hétvégékre, mint fogni a pokrócot, a piknikkosarat és egy üveg bort, majd néhány árnyas fa alatt elkölteni az ebédet. Az előre elkészített finomságok mellé kellemes nyári borokat ajánlunk Vig György újságírónk hathatós segítségével.

Receptek piknikhezGörögös csirkenyárs fetakrémmel

Hozzávalók 4 személyre:

• 40 dkg csirkemellfilé
• 1 db cukkini
• 3 fej lila hagyma
• 10 dkg koktélparadicsom
• 2 db piros kaliforniai paprika
• só
• oregánó
• fél citrom leve
• 2 dl olívaolaj + a sütéshez
• 1 dl fehér balzsamecet
• 20 dkg sűrű natúr joghurt
• 20 dkg fetasajt
• 1 csokor snidling

A csirkemellből nagyobb kockákat vágunk, besózzuk, majd egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk. Kivesszük a serpenyőből, és a visszamaradt olajban megpirítjuk a megtisztított, a csirkéhez hasonló méretűre vágott zöldségeket, pirítás közben megszórjuk oregánóval. A húst és zöldségeket felváltva nyársra húzzuk, majd tálba helyezzük, és meglocsoljuk Receptek piknikhezcitromlével, balzsamecettel, illetve az olívaolajjal. Egy napra hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. A fetát lereszeljük, összedolgozzuk a joghurttal, az aprított snidlinggel. Ezt a krémet kínáljuk a nyárshoz.

Borajánlat
Laposa Somlói olaszrizling 2011

A földkerekség egyik legjobb szőlődajkáló lankáján, a Somló-hegy oldalán szüretelt szőlőből érlelt Laposa-féle somlói olaszrizling visszafogott illatú, telt zamatú, ásványi ízekben gazdag bor. Tökéletes kísérője a csirkenyársnak.

Receptek piknikhezMozzarellás-paradicsomos tekercs rukkolával

Hozzávalók 4 személyre:

• 50 dkg vajas tészta
• 10 dkg rukkola
• 25 dkg mozzarella
• 80 dkg darabolt paradicsom (konzerv)
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• só
• csapott oregánó
• bazsalikom
• kakukkfű
• olaj
• 1 tojás a kenéshez

A vöröshagymát megpucoljuk és finomra vágjuk. Egy lábosban kevés olajon elkezdjük pirítani, amikor lepirult, hozzáadjuk a paradicsomot, és ízesítjük sóval, bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel és zúzott fokhagymával. Addig főzzük kis lángon, míg teljesen besűrűsödik. A vajas tésztát fél centi vastagra kinyújtjuk, majd megkenjük a paradicsomszósszal. Rászórjuk a mosott rukkolát, majd egyenletesen elosztjuk rajta a vékonyan felszeletelt mozzarellát. Az egészet feltekerjük, majd megkenjük a felvert tojással, és 170 fokos sütőben kb. 25-35 percig sütjük. Szeletekre vágva dobozba tesszük, így szállítjuk.
Receptek piknikhez

Borajánlat

Laposa Rizling Friss 2012 – a Nők Lapja Évszakok ajánlásával

A mediterrán fűszerek lágy, összetéveszthetetlen aromába oldódó illataihoz a legjobb választás a Laposa pincészet Rizling Friss nevet viselő bora, amely könnyű és tiszta. A pohárban olyan látványt nyújt, mint a harmat a hajnali füvön, és illatos, mint a mediterrán tavasz. Ízében egyesül a zöld alma, a frissen facsart lime, a szőlő és a grépfrút, amit egy csipetnyi sós ásványos aroma tesz felejthetetlenné.

Receptek piknikhezSonkás-póréhagymás pite

Hozzávalók 24 cm átmérőjű pitéhez:

A tésztához:
• 25 dkg liszt + a nyújtáshoz
• 15 dkg vaj vagy margarin
• 1 egész tojás + 3 tojás
• 75 ml főzőtejszín + 3 dl főzőtejszín
• 20 dkg sonka felszeletelve
• fél szál póréhagyma
• só, bors

A tésztához a lisztet egy keverőtálba helyezzük, sózzuk, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadunk egy tojást és a 75 ml tejszínt, majd gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Frissen tartó fóliába tekerjük a tésztát, és fél órára a hűtőbe helyezzük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformát. Sütőbe tesszük, és 160 oC-on 15 percig elősütjük. Közben a 3 dl tejszínt és a 3 tojást összekeverjük, sózzuk, borsozzuk. Az elősütött tésztára szórjuk a sonkacsíkokat és a felkarikázott póréhagymát, majd felöntjük a tojásos tejszínnel, és 170 oC-os sütőben 20-25 percig sütjük.
Receptek piknikhez

Borajánlat

Laposa Szürkebarát 2012

A sonkás-hagymás pite erőteljes, már-már férfias ízvilágával ismerkedve tökéletes társ a Szürkebarát. Ezt a szőlőfajtát több mint hatszáz éve termesztik Badacsony vulkanikus lejtőin. Kékes-lilás színű bogyói érlelés után sárgásfehér tónusúvá varázsolják az ebből készült bort. Még mielőtt megkóstolnánk, elbűvöl minket színével, illatával, az első korty után pedig megértjük, miért ez a telt zamatú, a Badacsony napsütötte szikláinak illatát magában rejtő bor a legjobb a fenti finomsághoz.

Receptek piknikhezSajtos pita csípős vörösbab-pürével

Hozzávalók 4 személyre:

• 4 db pita
• 10 dkg cheddar sajt
• 10 dkg ementáli
• 40 dkg vörös bab (konzerv)
• 20 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv)
• 1 fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 kk erőspaprika-krém
• só, bors, kevés fűszerpaprika
• csipet római kömény
• bazsalikom
• olaj

A vöröshagymát megpucoljuk, finomra vágjuk, és egy lábosban kevés olajon lepirítjuk. Amikor lepirult, hozzáadjuk a paradicsomot, majd pár percig közepes lángon főzzük, hogy a levét elfője. Beletesszük a babot, sót, borsot, a bazsalikomot, a zúzott fokhagymát, a római köményt, a fűszerpaprikát és az erőspaprika-krémet, majd 5 percig főzzük. Végül botmixerrel leturmixoljuk és hűtőbe tesszük. A pitákat bevágjuk úgy, hogy üreg keletkezzen bennük. A sajtokból hasábokat vágunk, majd a pitába töltjük. Sütőbe helyezzük, 160 oC-on 8 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A kihűlt, felcsíkozott pitát a babpürével tálaljuk.
Receptek piknikhez

Borajánlat

Laposa Somlói Juhfark 2012

Ez a fogás a régi szép időket idézi, amikor még annyit ehettünk, amennyit csak bírtunk, mit sem tudva az emésztést segítő tablettákról. A somlói juhfark – amit nászéjszakák bora néven is ismerhetünk – olyan csodálatos borfajta, amit orvosunk és gyógyszerészünk is legjobb szívvel ajánlana ehhez a fogáshoz. Illatos, tüzes, mély zamatú, ízei könnyedén megszelídítik az étel erős fűszereit. Koccintás után pár perccel rájövünk arra, miért is nincs a jónál jobb. Mert ami jó, az jó.

Receptek piknikhezLazacrilette

Hozzávalók 4 személyre:

• 50 dkg lazacfilé
• 1 fej vöröshagyma
• 1 db babérlevél
• 1 ek sűrű natúr joghurt
• 1 csapott ek mustár
• 1 ek majonéz
• 1 citrom leve
• 1 csokor petrezselyem
• só
• fehér bors
• babérlevél

A lazacot felkockázzuk. Egy lábasban felteszünk vizet forrni, hozzáadjuk a babérlevelet és a megpucolt vöröshagyma felét. Amikor a víz forr, beletesszük a lazacot, és kb. 5 percig főzzük. A levét leöntjük, a lazacot keverőtálba helyezzük (a babérlevelet és a főtt hagymát kidobjuk). A kihűlt lazachoz adjuk a maradék finomra aprított hagymát, a joghurtot, a mustárt, a citromlevet, a majonézt, sót, borsot és a finomra vágott petrezselymet. Egy villával kikeverjük, majd üvegbe kanalazzuk, és fogyasztásig hűtőbe tesszük. Friss kenyeret, esetleg pirítóst kínálunk mellé.
Receptek piknikhez

Borajánlat

Laposa Pinot Gris Friss 2012 – a Nők Lapja Évszakok ajánlásával

Ehhez a forró nyári délutánokon is kívánatos, könnyű, hűsítő, gyomrunknak kedves fogáshoz tökéletesen illik a Laposa-féle Pinot Gris kristálytiszta illatú, zöldalmás, körtés gyümölcsöskertet idéző zamatú bor. Nem fog csalódni benne, aki csak egy pohárral enyhíti szomját a rekkenő nyári délutánon, de naplemente után, ha megenyhül az idő, érdemes tovább kóstolgatni – a harmadik pohár az igazi!

Receptek piknikhezZöldséges tésztasaláta snidlinges joghurttal

Hozzávalók 4 személyre:

• 50 dkg tészta
• 1 dl folyósabb natúr joghurt
• 10 dkg sűrű natúr joghurt (török vagy görög)
• 10 dkg magozott olívabogyó
• 1 db paradicsom
• 10 dkg kígyóuborka
• 1 db zöld kaliforniai paprika
• olívaolaj
• só, bors
• csokor petrezselyem
• 1 fej jégsaláta

A kétféle joghurtot összekeverjük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a finomra vágott petrezselymet, sót, borsot és 3 evőkanál olívaolajat. Az olívabogyókat felkarikázzuk és belekeverjük. A paradicsomot vékony cikkekre, a paprikát és az uborkát vékony csíkokra vágjuk. A tésztát sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és kihűtjük. Összeforgatjuk a joghurtos öntettel, majd belekeverjük a zöldségeket. A jégsaláta leveleit leszedjük, és 2 levelet egymásba téve használjuk „edényként”, majd így becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük.
Receptek piknikhez

Borajánlat

Laposa Rizling 2 2010

A rizling a borok királynője – nem véletlenül szüretelik egész Európában. Erre esküsznek a Rajna mentén éppúgy, mint az osztrák szőlőhegyeken. Csakhogy ez a különleges bor a Badacsony bortermeléshez legideálisabb, déli lejtőin termett szőlőből készült. Két egymást csodálatosan kiegészítő fajta, az olaszrizling és rajnai rizling házasításából született. Ínyencek és egyszerű borbarátok számára is ajánljuk – könnyű, mégis erős kísérője a friss, fűszeres, hűvös salátának.

Receptek piknikhezAnanászos sertéssült hidegen

Hozzávalók 4 személyre:

• 80 dkg sertésszűz (helyettesíthető tarjával, karajjal)
• 1 db ananász
• 2 dl ananászlé
• citrombors
• durva bors
• 1 fej vöröshagyma
• 1 ek sertészsír
• 1 ek mustár
• olaj

A húst lehártyázzuk. Bekenjük a mustárral, sózzuk, megszórjuk a durva borssal, majd hagyjuk 1-2 órát állni a hűtőben. Egy serpenyőben kevés olajon közepes lángon elősütjük a hús minden oldalát, majd egy magas falú tepsibe tesszük. A vöröshagymát megpucoljuk, 3×3 cm-es kockára vágjuk. Az ananászt is megpucoljuk, torzsáját kivágjuk, húsát felkockázzuk. A sertészsíron megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk az ananászkockákat, megszórjuk citromborssal, rövid ideig együtt pirítjuk, majd felöntjük az ananászlével. Egyet forralunk rajta, majd a húsra öntjük, és 160 oC-os sütőben 20 percet sütjük (ha karajt vagy tarját használunk, akár 1,5 óra is lehet a sütési idő, ebben az esetben az ananászdarabokat csak a sütés felénél öntsük a húsra). Kihűtjük, felszeleteljük és tálaljuk.
Receptek piknikhez

Borajánlat

Laposa Illatos Friss 2012 – a Nők Lapja Évszakok ajánlásával

Az egzotikus gyümölccsel megbolondított könnyű sült pontosan kifejezi, miben is áll a Laposa pincészet Illatos Friss néven kínált borának lényege. Ez az illatokban gazdag, minden egyes kortyban újabb és újabb virágcsokrot felidéző, könnyű és elegáns bor nem garázdálkodik, nem kelti fel a mérges manókat. Simogat, jókedvre derít, felüdít, és mosolyra késztet.

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése