Aktuális

Pénteken újra itt a nyár

Nem kell már sokáig bírnunk a napmegvonást és a barátságtalan, hideg szeleket. Péntektől újra kellemes, nyárias időnk lesz, és hétvégén is pihenhetünk majd a szabadban.

Miközben a múlt hét közepén még melegrekordokról szóltak a hírek, addig a hétvégén országszerte drasztikusan visszaesett a hőmérséklet, voltak olyan helyek hazánkban, ahol a csúcshőmérséklet több mint 20 fokkal esett vissza.

Közeledik a nyár

A kellemetlen, átlagosnál lényegesen hűvösebb idő azonban nem tart sokáig, fokozatos javulás kezdődik időjárásunkban, péntekre már kellemesen meleg nyári idő köszönt be – áll az Időkép előrejelzésében. A hőség azonban egyelőre nem tér vissza, a hét végén és a jövő hét elején a friss hajnalokat követően állandósulni látszanak a 25 fok körüli vagy kevéssel afölötti maximum-hőmérsékletek.

Pénteken újra itt a nyár

A szerdai napon még többfelé erős északnyugati szél is fokozatosan mérséklődik, a hét hátralévő részében ugyan még gyakran megélénkül a légmozgás, viharos széltől azonban már nem kell tartanunk.
Egyre több a napsütés is, bár csütörtökön még keleten–északkeleten lehet több a felhő, és arrafelé néhol zápor is kialakulhat, illetve a hét végén erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és akkor elszórtan záporok, helyenként zivatarok is kialakulhatnak, de tartós, nagy csapadék nem valószínű.

A jövő hét közepére tovább melegedhet az idő, ismét beköszönthet a 30 fok körüli kánikula.

Délutántól nem kínoznak minket frontok

„Csütörtökön a nap első felében, főként a dunántúli megyékben (a fővárost nem beleértve) még gyenge hidegfronti hatás jelentkezhet. Emiatt előfordulhat még ingerültség, levertség, enyhe fejfájás – mondja a Meteo Klinika meteogyógyásza, Bánhegyi Marianna. – A hatás fokozatosan gyengül, délutántól tartósan frontmentes időszak köszönt be. Ez jó hír azoknak, akiket megviselt a kánikula, majd az utána érkező erős frontátvonulás, a szervezet ezen a héten megfelelően tud majd regenerálódni.

Nem árt azonban odafigyelni arra, hogy továbbra is a szokottnál hűvösebb az idő, ebben a hónapban ez erősen növeli a megfázásveszélyt – figyelmeztet a meteogyógyász. – Réteges, jól variálható öltözködés javasolt. A megfázás elkerülése érdekében erősítsük napi testmozgással az immunrendszerünket. Növekszik a leégésveszély is, a hűvös időben az erős, olykor nagyon erős UV sugárzás kimondottan veszélyes, hamar jelentkezhet bőrpír. Kültéri tartózkodás esetén, különösen 11 és délután 3 óra között ügyeljünk arra, hogy többször is alkalmazzunk megfelelő faktorszámú napkrémeket.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top