Aktuális

Végzetes tévedés: forró autóban felejtették gyermeküket

Két napon belül két kisgyermek is meghalt Izraelben amiatt, mert apjuk a kocsiban felejtette őket a kánikulában. Hogyan válik életveszélyessé egy ilyen helyzet akár néhány perc alatt?

Hétfőn egy másfél éves kisgyereket apja öt órára a kocsiban felejtett Izraelben. Egy járókelő felfigyelt ugyan a kicsire, de a kiérkező mentők már nem tudták megmenteni. Vasárnap egy öt hónapos csecsemőt hagyott véletlenül gépkocsijában az éjszakai műszak után a biztonsági őrként dolgozó apja, miután a kicsi nővérét beadta az óvodába. Ez a kisgyerek is meghalt kórházba szállítása után. Július elején is történt hasonló eset, ott a családi dzsipben maradt egy kilenc hónapos kislány, aki a túlforrósodott járműben szintén megfulladt.

Végzetes tévedés: forró autóban felejtették gyermeküketEz a sorozat feltűnő, de az eset nem korlátozódik arra a térségre, Amerikában, de Európában is előfordult már jó néhány alkalommal (az Egyesült Államokban volt olyan hét, hogy nyolc kisgyermek is meghalt emiatt).

Azt a tanácsot már sokszor hallottuk, hogy „ne hagyjuk a gyermeket az autóban”, így már egyre kevesebben tesznek ilyet szándékosan, vagyis azért, mert nem gondolják, hogy baj lehet belőle (van olyan ország, ahol ez bűncselekménynek számít). Ám a borzasztó az, hogy az esetek nagy része nem akaratlagos, hanem véletlenül történik meg.

Elsőre azt gondolnánk, nincs az a szülő, aki elfeledkezne a gyerekéről. Ám az ilyesmi nem feltétlen utal valamiféle gonosz szívtelenségre, néha elég, ha az ember figyelmét egyszerre köti le sok minden, épp rohan valahová, közben kap egy telefont… hihetetlen, de sajnos nagy ritkán előfordulhat, hogy egy gyermekről éppúgy megfeledkezünk, mint egy kávéházban magunk mellé helyezett laptopról. Különösen ha a gyermek csöndben van, például elalszik a hátsó ülésen…

Anyaként talán sokan azt mondják, hogy ez lehetetlen – és valami van is ebben, hiszen apákra sokkal inkább jellemző ez a fajta veszélyes feledékenység (bennük talán nincs meg az az ősi érzés, hogy mintha saját testük meghosszabbítása volna a pici).
Az pedig csak tragikus pech, hogy nem mindegy, az oviban felejtjük ott a gyerekünket, egy áruházban, vagy a negyvenfokos autóban.
A Borsonline cikke például egy olyan esetet ír le, ahol azért történt tragédia, mert nem az apa szokta bölcsődébe vinni a gyermekét, így a közben elalvó kicsit a hátsó ülésen felejtette. Megszokásból egyenesen dolgozni ment, és a munkaidő végén már hiába jött rá a végzetes tévedésre.

Ez persze extrém példa, a legtöbb szülő pár perc után észbe kap. De vajon mi a biztonságos zóna, egyáltalán van-e ilyen? Hány percet bír ki egy kisgyermek nyáron az autóban, és mi történik az emberi testben ilyen extrém körülmények között?

Mikor válik életveszélyessé a helyzet?

Ez függ attól, mennyi idős a pici, és attól, hogy mennyire van beöltöztetve. Természetesen nem mindegy az sem, hogy a tűző napon vagy az árnyékban áll-e az autó. Számít a kocsi színe is: minél sötétebb, annál jobban „szívja magába” a hőt. Már a szabadban 25 fokos hőmérséklet is kibírhatatlanná válhat a zárt kocsiban.

Számít, hogy mekkora a baba?

Igen: minél kisebb a gyermek, annál nagyobb a bőrfelület aránya a belső szervekhez képest. A kisbabák bőre ráadásul vékonyabb a felnőttekénél: ezért gyorsabban melegszik fel. Ráadásul agyuk még nem elég fejlett ahhoz, hogy megfelelően irányítsa a hőháztartást.

Végzetes tévedés: forró autóban felejtették gyermeküket

Mi történik a szervezetben?

Extrém hő hatására olyan folyamatok indulnak el az emberi testben, ami a hőgutában csúcsosodik ki. A fehérjék szerkezete megváltozik, a sejtek roncsolódnak, a vérképzés megváltozik. Az agyműködés összezavarodik, ami hallucinációt, kómát okozhat.

Segít, ha nyitva hagyjuk az ablakot?

Ez nem megoldás, hiszen a műanyag alkatrészek így is átveszik a hőt. Úgy működik ez, mint mikor húst sütünk: ha nyitva hagyjuk a sütő ajtaját, az étel attól még elkészül.

Mennyi időre hagyhatjuk a gyermeket az autóban?

Lehetőleg egy percre se tegyetek ilyet – ha csecsemőről van szó, akkor semmiképp!

Hogyan figyelmeztethetjük magunkat?

Aki hajlamos a feledékenységre, tegyen valamilyen fontos tárgyat – például a lakáskulcsot – hátra, a gyerekülés közelébe. Mások azzal jeleznek maguknak, hogy egy plüssállatot tesznek a műszerfalra, amikor gyermeket szállítanak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top