Aktuális

Nyár = napozás?

A legújabb hírek szerint a napozás függõséget is okoz. De vonzóbb-e a bronzos barnaság, mint az alabástrom fehérségû bõr? Fontosabb az esztétikum, mint az egészség?





IGEN
Kunos Andrea (19), tanuló

Kislányként is alig vártam, hogy a hosszú, hideg tél után előbújjanak a simogató napsugarak, mert tudtam, hogy ezzel a családi kirándulások ideje vár ránk. Anyukámékkal rengeteg helyen megfordultunk, nyaranta főként a tengerparton süttettük a hasunkat. Büszkén figyeltem apukámat, amint bravúrosan szörfözik. Amikor nagyobb lettem, már más hímneműek kötötték le a figyelmemet.
Bámészkodni is jó a vízparton, de nem ez izgat a leginkább. Hanem a napfény, a meleg – és igen, a tudat, hogy végre szép bronzszínűre barnulhatok. Amúgy érzékeny a bőröm, ezért óvatosnak kellene lennem. De mit csináljak, az tesz boldoggá, ha kiheverhetek a napra, akár egész hétvégén. Szerintem vonzóbb a kreol bőr, és egészségesebb látványt is nyújt. Mert mi jut eszünkbe a sápadtságról?! Hát a betegség!
Az már csak hab a tortán, hogy ha csak kicsit is megfog a nap, alig kell sminkelnem. A barna bőr elrejti az apró szépséghibákat, elég a szájfény, meg a szempillaspirál. Tudományos indokot akar valaki? Gondoljon a napsugarakból nyert D-vitaminra! Na persze a barnaságért meg kell küzdeni: sok időbe, türelembe, és bizony pénzbe kerül, hogy csokiszínű legyek. De lebarnulva a türkizkék vászonruhámban klaszszisokkal szuperebbül festek, tehát megéri a ráfordítást!

NEM
Titti Nikoletta (25), koreográfus

Soha nem szerettem napozni. Megőrülök attól, hogy egy helyben kell feküdnöm órákon át. Legutóbb vagy tíz éve próbáltam lebarnulni. Feküdtem a pokrócon, forogtam egyik oldalamról a másikra, mint egy nyárson piruló malac, de csak egyre feszültebb lettem. Az is idegesít a napozásban, hogy közben még olvasni sem lehet. Mert ha napszemüveg van rajtam, akkor foltosan barnul le az arcom. Ha pedig nincs rajtam, akkor a szemem elkezd könnyezni az erős sugárzás és a papírról visszatükröződő napfény miatt.
Nyáron sokat vagyok vízparton, a Balatonon. Amennyire ott megkap a nap, az bőven elég. De szerintem a fehér bőr is gyönyörű, főleg, ha megfelelő ápolást kap. És nekem tetszik is. Senki sem mondhatja azt, hogy az alabástromhoz hasonló színű, formás testen nem mutat meseszépen a színes, nőies szabású, elomló selyemruha. Tessék megnézni egy Oscar-gálát! De bármilyen élénk blúz vagy póló is csinos – akár farmerral. A smink is jobban érvényesül a makulátlan, világos bőrön. Különösen a most divatos pasztell- és vízszínek. Úgy vélem, a halovány külső egyfajta eleganciát is kölcsönözhet a viselőjének.
Arról nem beszélve, hogy a megkímélt bőr sokkal tovább marad fiatal. Ezt nemcsak én, hanem a kozmetikusok és szakorvosok is így gondolják. Az idő előtti ráncosodásért a túl sok napozás vagy szoláriumozás is felelős – nem mellesleg a bőrrák kockázatát is növeli. Ami pedig a D-vitamint illeti: nem szükséges a napon égetni magam ahhoz, hogy a szervezetem hozzájusson ehhez a valóban fontos vitaminhoz. Kétségtelen, hogy minél több időt kell tölteni a szabadban, ez ellen nincs is semmi kifogásom, sőt! De a strandon lehet az árnyékban is pihenni. Úszni reggel vagy késő délután szoktam. Ha sétálni, túrázni indulunk, mindig van rajtam sapka, és lehetőleg hosszú ujjú, de lepkekönnyű gyolcsing.

Teljes cikkünket a Nők Lapja Évszakok júniusi számában olvashatja el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top