Aktuális

Nem vettek fel? Ne ess kétségbe!

Nem vettek fel főiskolára, egyetemre? Ilyenkor gyorsan el kell dönteni, hogyan tovább.

Több mint 95 ezren jelentkeztek idén egyetemre, főiskolára, közülük 72 ezren örülhettek szerda este, amikor kihirdették a ponthatárokat.

„Ha valakit nem vettek fel sehova, ne essen kétségbe, csak cselekedjen gyorsan” – mondta Varga Krisztina pályaválasztási tanácsadó. „Nagyon vegyes a kép: van, aki kétségbeesik, azt se tudja, mit csináljon, van, akinek viszont sokat segít a családja, a barátai.

Nem vettek fel, ne ess kétségbe!

Először érdemes a pótfelvételiknek utánanézni, és mérlegelni, mennyit tud a család a tandíjra költeni. Általában a pótfelvételiknél már csak fizetős helyre van lehetőség. „Nézzék meg, mennyi pont hiányzott, és a következő egy évben rá lehet hajtani egy nyelvvizsgára, vagy akár különbözeti vizsgát is lehet tenni, esetleg újra érettségizni több pontért” – tanácsolja a pályaválasztási tanácsadó.

Persze abban az egy évben érdemes akár egy négyórás munkát is találni, egyrészt kitölti az időt, másrészt sokan elfelejtik, hogy ha megszűnik a tanulói státuszuk, akkor például már nem fizetik utánuk a tb-t. Ezért is érdemes OKJ-s képzésre elmenni. Persze nemcsak a diákigazolvány miatt, hanem azért is, mert egy vagy két év alatt lehet szakmát tanulni, 22 éves kor alatt nappali tagozaton ingyen.

„Nem szabad a nyár végéig várni, mert betelhetnek az OKJ-s helyek, és olyan szakmát tanulni, amihez nincs a diáknak kedve, nem érdemes” – tanácsolja Krisztina.

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség 2013-ban is kiosztja majd a “Legjobb Női Munkahely” díjat. A kezdeményezés célja, hogy az esélyegyenlőség fontossága mellett rámutasson a nők foglalkoztatásának gazdasági szükségszerűségére. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top