Aktuális

Három gyerek kell a diákhitel eltörléséhez

A felsőoktatási intézményben tanuló apákat is érintené a diákhitel visszafizetésére vonatkozó kedvezmény. Sőt, ha elég gyereket szülünk, akár az egész hiteltől búcsút vehetünk. Folyatódik a "diákhitel kontra gyerekvállalás"-mizéria.

Három gyerek kell a Diákhitel eltörléséhezNemcsak az egyetemi jogviszony alatt, hanem a tanulmányok befejezése után született gyermekek esetében is mentesülhetnének a szülők a diákhitel egy részének visszafizetése alól – mondta Révész Máriusz, a Népesedési Kutatóintézet vezetője arról a javaslatról, amelyről Soltész Miklós beszélt korábban.

A szociális és családügyért felelős államtitkár a Magyar Nemzetnek adott interjújában egy nappal korábban úgy fogalmazott, a hallgatói jogviszony alatt gyermeket vállaló fiataloknak elengednék a diákhitel egy részét.

Apáknak is járna, de kevesebb

Révész Máriusz elmondta, a népesedési munkacsoport által tett javaslat szerint azok a hallgatók, akik felvették a diákhitel 2-t, gyermekenként a törlesztendő összeg harminc százaléka alól mentesülnének, míg három gyermek vállalása esetén már teljes visszafizetési mentességet élvezhetnek. „Javaslatunk szerint a diákhitel 1 igénylői is kapnának kedvezményt gyermek születése esetén, nekik gyermekenként 200 ezer forinttal kevesebbet kellene törleszteniük” – fejtette ki a munkacsoport vezetője.

A fideszes politikus kiemelte: nemcsak az édesanyáknak, hanem az apáknak is járna a mentesség. „A tervezet szerint míg az anyák 30 százalékkal törlesztenének kevesebbet, ez az apáknál 15 százaléknyi kedvezményt jelent, vagyis gyermekenként feleannyi törlesztést engednénk el, mint az édesanyáknak. Így a diákhitel 1 esetében a nők kétszázezer, a férfiak százezer forinttal kevesebbet fizethetnének vissza egy-egy gyermek után.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top