Aktuális

Botrány a Pető Intézet körül – csődhelyzet vagy pánikkeltés?

Méltányosságból mégis kap pluszpénzt a Nemzetközi Pető Intézet. A kormánydöntés megosztja a közvéleményt: sokan látszatintézkedésnek tartják.

Botrány a Pető Intézet körül - csődhelyzet vagy pánikkeltés?A Pető Intézet és annak dolgozói reményt, támogatást, szeretetet és minden segítséget megadtak nekünk ahhoz, hogy a sietősen érkezett, „törött szárnyú kismadarunk” megtanuljon repülni. Ma már szárnyaival csapdos, és olykor elemelkedik a földtől is.

Hála a gondoskodásnak és a szakszerű segítségnek, egészséges férfipalántaként kezdhettünk most iskolába járni. Izgatottságtól és aggodalomtól meggyűrt, kialvatlan arccal vágtunk neki az ismeretlennek, és elkezdtük az első osztályt.

Hosszú volt az út idáig. Ezt talán csak az érti igazán, aki átélt hasonlót, vagy önmagán kívül néha gondol az elesettekre is. Azonban nem kell mindezt érteni sem ahhoz, hogy tudjuk, a Pető Intézet nem egy kacsalábon forgó szórakoztatócentrum. Mert tényleg nem az. Annál sokkal több. Sok kicsi remény ébred falai közt, és higgyétek el, „repülni” tanítanak ott! Ha tehetitek, támogassátok!

Így írt egy érintett szülő a Pető Intézet munkájáról akkor, amikor elterjedt a hír: csőd szélére került az intézmény. Augusztus végén ugyanis lejárt az állam és a „Pető” között évekkel ezelőtt kötött köznevelési szerződés, melynek meghosszabbítása elhúzódott, sőt leginkább a lebegtetést lehetett érezni. Eközben sajtóhírek sora jelent meg az ügy hátterében levő lehetséges okokról, köztük nem egy összeesküvés-elméletet gyártva.

A hivatalosan oktatási létesítményként működő intézményben olyan páciensekkel foglalkoznak, akik valamilyen központi idegrendszeri károsodás miatt váltak mozgássérültekké. Az ő szakszerű kezelésükre kidolgozott Pető-módszert és annak eredményeit a világ minden pontján elismerik, ennek ellenére nyár végére drámaivá vált a létesítmény pénzügyi, gazdasági helyzete.

Mennyi az annyi?

Botrány a Pető Intézet körül - csődhelyzet vagy pánikkeltés?Az biztos, hogy az intézet finanszírozása elég kaotikus és nehezen átlátható. Az éves szinten idén 1,5 milliárd forintból működő létesítmény költségvetéséből eddig hiányzott az az 500 millió forint, amelynek megítélését leszavazta a parlament. Ez nemcsak olaj volt a tűzre, de hatására nyilatkozatháború is kezdődött.

A hivatalos kormányzati álláspont szerint a Pető Intézet a központi költségvetési normatíváit ezután is le tudja hívni, sőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma külön döntéssel kiegészítő támogatást is ad közoktatási megállapodáson keresztül.

Hoffman Rózsa köznevelésért felelős államtitkár
hivatala azt állítja, hogy egyetlen napra sem marad a Pető Intézet kiegészítő forrás nélkül, s továbbra is megkapja az állami támogatást, amelyből például a munkatársak bérét rendezheti. A kiegészítő köznevelési szerződés alapján elvileg 230 ezer forint/fő/év támogatást kap kiegészítésként az intézmény.
A kormányzati weboldal azt írja, hogy a Pető mint felsőoktatási intézmény, a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárságtól további több mint 317 millió forintos támogatást is kap, vagyis 400 millió forintnál is több támogatással segítik a magánintézményben ellátott köznevelést és a felsőoktatást érintő feladatok ellátását.

Ugyanakkor az ellenzéki politikus Szabó Tímea azt állította, a 420 millió forint eddig is járt a Pető Intézetnek. Szerinte a kormány döntése nem menti meg a Pető Intézetet a csődközeli helyzettől, mert ez a kiegészítő támogatás nem jelent valós pluszpénzt, és az intézménynek több százmillió forintos éves többletfinanszírozásra lenne szüksége. Ha ennyit nem is, de további 105 millió forintot megszavazott a kormányzat. 

Összefog a közösség

Botrány a Pető Intézet körül - csődhelyzet vagy pánikkeltés?Sokan mégis aggódnak, nem értik, az intézmény támogatása miért lehet kérdés egyáltalán. Ők a legnagyobb közösségi szájton hoztak létre az intézet megmentése érdekében nyilvános oldalakat, három nap alatt mintegy 40 ezer lájkot gyűjtöttek a „Ne szűnjön meg a Pető Intézet” oldalon, most pedig tüntetést szerveznek. De ez a civil összefogás csak egy része a tenni akarásnak. Van, aki úgy érzi, azzal segíthet leginkább, ha saját levelet ír vagy blogbejegyzést készít: „Szörnyű ezt látni, hogy így kell kampányolni egy nemzetközi hírű, megbecsült intézményért, mert akiknek az volna a feladata, hogy az intézményt működtessék, nem teszik. Van képük leszavazni, elvenni a jogot a beteg gyerekektől, hogy fejlődni tudjanak!” – írja egyikük.

Az Info Rádiónak adott interjúban Makk Ádám Balázs, a Pető Intézet kommunikációs vezetője azt mondja, hogy a sürgető fizetési gondokat most megoldja a kormány által megítélt támogatás, de szerinte hosszú távon speciális finanszírozási rendszer kidolgozására van szükség.
Dr. Schaffhauser Franz igazgató eközben tiltakozik az ellen, hogy a Pető Intézet nehéz helyzetét megoldhatatlannak és válságosnak állítsák be. Ezek alapján elgondolkodtató, hogy a helyzet mögött valós probléma, vagy a szerződés mielőbbi megújítását sürgető harc áll-e. Mindenesetre a Pető intézet több évtizedes múltja meggyőzőbb annál, mintsem hogy nemtelen csatározás eszközévé váljon.

A Pető
Pető András az 1940-es években hozta létre a központi idegrendszeri károsodás következtében mozgássérült személyek helyreállítását célzó konduktív pedagógiai rendszert, amelyet az általa vezetett intézet alkalmazott először. Alapgondolata, hogy a központi idegrendszer a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépítésének lehetőségével, amelyek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatóak. A rendszer lehetőséget ad a személyiség minden oldalú kibontakoztatására és lehetővé teszi a társakkal – csoportban történő – együttműködést is, előkészít a valódi beilleszkedésre. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top