Aktuális

Ne üsd bottal a gesztenyefát!

Nem is gondolnánk, hogy ez milyen fertőzésveszélyt rejt magában. Könnyen elpusztulhatnak tőle hazai gesztenyéseink.

Nagy szemméretének és a belső héj szerkezetének köszönhetően a magyar gesztenye az egyik legértékesebb a világpiacon, ám ipari mennyiségű termesztése mára szinte lehetetlenné vált. Hazánk egyik legnagyobb gesztenyés térsége Nagymaroson található, de a kéregrák terjedésének köszönhetően pusztulásra van ítélve.

Ne üsd bottal a gesztenyefát!

Az egykor Kínából érkező, Európában egyre terjedő fertőzést az illegális gesztenyeszedés csak tovább fokozza. A szüretelők ugyanis bottal ütik a fákat, hogy a földre hulljon a termés, így azonban könnyen felsértik a kérgét, s tudtuk nélkül áthurcolják egyik növényről a másikra a gombát.

Magyar kutatók hadjáratot indítottak a betegség ellen, hogy megmentsék a gesztenyéseket. Az Állami Gyümölcskutató Intézetnél jelenleg a kéregrák ellenszerével kísérleteznek. Egyrészt végső megoldást akarnak találni erre a súlyos problémára, másrészt arra is törekednek, hogy a még épen maradt gesztenyeállományt megvédjék a további fertőzésektől.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top