Aktuális

Normafa: Focizás mellett síeljen is a magyar!

Akarsz még zavartalanul sétálni, kirándulni, rétesezni, netán szánkózni vagy pihenni a Normafánál? Nos, erre egyre csökken az esélyed. A parlament ugyanis nagy többséggel elfogadta a Normafa Park fejlesztését lehetővé tevő törvényt, miközben civilek szerint a beruházás veszélyezteti a terület természeti értékeit és magyar, valamint európai uniós jogszabályokat is sért.
Normafa,
Hajdanidőn itt lengett lombod a szélben,
Ünnepi hegymászók víg dala szállt körülötted,
Normafa,
Majdanidőn lombod közt éled az ének,
Győzve sivár közönyön, győzve dühös viharon.
Devecseri Gábor verse

Ötvenöt éve az akkor még fiatal párok az Anna-rét lankáin álmodoztak arról, hogy idős korukban unokáikat sétáltatva, háborítatlan környezetben elevenítik majd fel a régi emlékeiket. Ők még megtehették ezt, de már nem biztos, hogy a mostani negyveneseknek lesz rá módjuk. Legalábbis nem a Normafa klasszikus pihenőhelyén. A népszerű és kedvelt kirándulóterületen ugyanis egy „európai színvonalú” sportkomplexum kialakítását tervezi a kormány. Sajtóhírek szerint a természetvédelmi, erdővédelmi és építésügyi szabályokat nem változtatják meg, a beruházás csakis a Normafa területét érintené. Ellenben a szánkó- és sípályák különválasztását, új liftek építését, parkolók kialakítását ígérő átfogó terv ötmilliárd forintból valósulna meg.
De lesz más is: ha minden igaz, felújítanak egy műemléki védettségű éttermet, valamint egy új, maximum 500 négyzetméteres „hitéleti rendeltetésű épület” (magyarul templom) felépítését is tervezik az Anna-réten.

Nem kellenek a biciklisek

„Majd ezután a Margit-sziget is a gazdagoké lesz, mint régen, és sorolhatnám… ha hagyjuk, miért ne vegyenek el mindent? A pesti oldalon sokkal rosszabb a levegő, az ott lakóknak ez a lehetőség van, hogy felmenjenek regenerálódni, kirándulni ingyen” – írja Braun Éva egy, a Hír24 oldalán írt hozzászólásában.

Normafa: Focizás mellett síeljen is a magyar!

„Még egy ok, amiért el fogom kerülni a kutyáimmal a Normafát…” – teszi hozzá Szoldán Róbert ugyanott.

Az indoklás szerint a Normafa környékén eddig érvényes természetvédelmi, erdővédelmi és építésügyi szabályok nem tették lehetővé a „céloknak megfelelő infrastrukturális beruházások megvalósítását”, és kiderül az is, hogy igencsak szúrta a szemét valakinek, hogy a környéken egyre népszerűbb a hegyi rétegsport, a downhill kerékpározás. Ez mostantól a terület jogszerűtlen használatának minősül. Szeptikusok szerint a legnagyobb probléma mégis az, hogy a döntés alaptörvénysértő.

Tornaóra síléccel

Normafa: Focizás mellett síeljen is a magyar! A törvény előterjesztője Pintér Sándor belügyminiszter volt, aki azt ígérte, figyelembe veszik majd a természetvédelmi szempontokat, de közben azt szeretnék, ha egész éves kihasználtsággal működne az egyedülálló vonzerejű Normafa környéke. Emellett a vendéglátás és a szállodák munkahelyet teremtenének, és jönnének a belföldi vendégek is.
A vízióban az is szerepel, hogy minden budapesti általános iskolás megtanulna síelni – akár iskolai keretek között. Kérdés persze, hogy az igen szeszélyes hazai időjárási körülmények között ez hogyan fog működni. Decemberben valószínűleg csalódottan kémlelik majd az eget a tesitanárok, húsvétkor viszont rohamszerűen lepik el a kisdiákok a hegyet (lefele legfeljebb majd átszállnak másik kocsiba, ha nagy a baj).

„Aligha lehet havat gyártani, még hóágyúval sem a Normafánál 60-90-120 napig!” – írja hozzászólásában Tamás István. „Egy normális vezetésű nagyvárosban – ahol alig van máshol hely szánkózásra, síelésre, a hóágyúzást saját költségen csinálná az önkormányzat ingyenesen a lakói számára.”

Más a döntés mellé áll: „Ezek a rendezési tervek harmincöt évesek! Most csak csiszolgatnak rajta. Aki azt mondja, nem lehet 400 méteren 60-90-120 napot síelni egy szezonban, az nem ért hozzá. Eplény milyen magas? Tudják ezek az emberek, hogy jelenleg mennyi pénzt költünk el mi, magyarok Ausztriában naponta? Ha csak a töredéke marad itthon ennek a pénznek, nagyon rövid megtérüléssel működhet az egész park… kár belekeverni a politikát.”

Normafa: Focizás mellett síeljen is a magyar! A civil szervezetek állítják, hogy a Normafa-beruházás megvalósulása esetén pótolhatatlan természeti értékek, védett és fokozottan védett állat- és növényfajok kerülnek közvetlen veszélybe. Azt javasolják, a Normafa fejlesztésére szánt összegből az állam inkább a már létező és gazdaságosabban, környezetbarát módon működtethető síközpontok fejlesztését támogassa.

A kerület addig is megrendelte a vizsgálatokat, amelyben átnézik a különböző növényfajok, illetve bogarak és denevérek életciklusát és aktivitását, és a későbbi tervezésnél figyelembe veszik, hogy ennek megfelelően hol létesülhetnek egyáltalán például síliftek, szánkó-, bob- és futópálya. A vizsgálat nyomán készült tervekről és a beruházás megvalósításáról a hegyvidékiek helyi népszavazáson dönthetnek majd.

A Normafáért aggódók viszont nem várnak: létrehoztak egy afféle információs központként is működő Facebook-oldalt, amihez eddig több mint háromezren csatlakoztak, naná, hogy petíciót is lehet aláírni.

Nekünk egyetlen kérésünk van: a Rétesező, ha egy mód van rá, ússza meg a reformot.

A “másik oldal
Az LMP nyílt levélben fordult a köztársasági elnökhöz, hogy élve az Alaptörvényben biztosított jogával, ne írja alá a Normafa-törvényt, és kérje annak alkotmánybírósági kontrollját. Az LMP szerint az elfogadott törvény alaptörvény-ellenes. Kivonja a természetvédelmi oltalom alatt álló, a Natura 2000 hálózathoz tartozó területet az erdőtörvény és a helyi építési szabályzat hatálya alól. Sérti az egészséges környezethez való alkotmányos alapjogot, valamint „ellentétes a lakosság, a környezet és a jövő nemzedékek érdekeivel”.
Az Együtt-PM számára elfogadhatatlan, hogy az Országgyűlés „anélkül szavazta meg a törvényt, hogy megkérdezett volna bárkit is”. Ezért egy zárószavazás előtti módosító javaslatban azt szeretnék elérni, hogy a Normafa sorsát rendező jogszabály ne léphessen hatályba, hanem arról egy külön törvény rendelkezzen. Emellett ombudsmanhoz is fordultak az ügyben és tovább folytatják a korábban megkezdett aláírásgyűjtést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top