Aktuális

Politikusnak mennének a huszonéves nők

A férfiak szerint keveset ér a politikusnők szava, ám a 22-25 év közötti hölgyek szívesen bekapcsolódnának a közéletbe.

Kevés jelenleg a női politikus Boszniában. A boszniai pártok tagságának ugyan 30-40 százaléka nő, viszont csak egyötödük vesz részt a pártvezetés munkájában. A válaszadók 60 százaléka úgy véli, hogy a nők helyzete a társadalomban rossz, 91 százalékuk szerint a végrehajtó hatalom döntéshozó pozícióiban nincs elegendő nő, 76 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a politikai pártok tagságában sincsenek elegen – derült ki a boszniai nők politikai szerepvállalását felmérő tanulmányból.

Követendő példa lehet nekik Hillary Clinton - Fotó: Northfoto
Követendő példa lehet nekik Hillary Clinton – Fotó: Northfoto

A közvélemény-kutatásban résztvevők 74 százaléka azt vallotta, hogy nem tagja egyetlen pártnak sem. Azok 76 százaléka pedig, akik csatlakoztak valamelyik politikai tömörüléshez, úgy gondolja, hogy döntéshozás tekintetében a nőknek nem ugyanazok a jogok jutnak, mint a férfiaknak, vagyis párton belül a nők szava kevesebbet ér, mint a férfiaké. A politikai életbe leginkább a 22-25 éves nők kapcsolódnának be.

A válaszadók többsége szerint a nők körében a legnagyobb problémát a magas munkanélküliségi arány jelenti, de hasonlóan jelentős probléma a patriarchális társadalmi felépítés is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top