Aktuális

Gyerekvállalás 64 évesen?!

64 évesen vállalt gyereket az orosz sztárpár - béranya hordta ki az ikreket. Karafiáth Orsolya különvéleménye.

A hír: Ikrei születtek egy béranyától a 64 éves Alla Pugacsovának és 37 éves férjének. A Millió rózsaszál, az Arlekino és más híressé vált orosz slágerek előadója, a Szovjetunió, majd Oroszország egyik legnépszerűbb táncdalénekesnője, aki 2011-ben fejezte be színpadi karrierjét, 12 éve él együtt Makszim Galkin parodistával, televíziós műsorvezetővel. A híres páros két éve össze is házasodott. Az ikreket ismeretlen béranya hordta ki.

Gyerekvállalás 64 évesen?!Karafiáth Orsolya véleménye: Emlékszünk még, mekkora vihart kavart, mikor Fehér Anna (a Szomszédok legendás Almája) 52 évesen életet adott kisfiának? (Nyáron szárnyra kelt egy pletyka, miszerint a színésznő ismét terhes, ám ezt azóta sem erősítették meg.) Én akkoriban azt mondtam, miért is ne lehetne vállalni egy babát ebben a korban, egy most ötvenes nő a mai statisztikák szerint vélhetőleg huszonöt-harminc évig még vígan és egészségesen él, és akkor a kicsi már felnőtt. Meg amúgy sincs semmi garancia semmire, fiatal anyák is távozhatnak tragikusan korán az életből. De nem csak ezt a problémát veti fel a kései anyaság. Baráti körömben is látom, hogy az idősebb mamák (nem egy ismerősöm 46-48 évesen adott életet gyermekének, igaz, ezek már a sokadik testvérkék voltak) könnyebben fáradnak, nehezebben tartják a lépést a később kamasszá váló fiukkal-lányukkal, egyszerűen már más a tempójuk. Néha belegondolok, már én is mennyire távol vagyok a mostani fiatalok világától. Persze azért elmondható, hogy az emberi alapproblémák állandók, a fiatalok természete évszázadok óta hasonló, de az utóbbi tíz-tizenöt évben bekövetkezett változásokat egy teljesen máshogyan szocializálódott felnőtt nehezebben követi. Egyszóval szerintem nem szerencsés túl későn gyereknevelésbe fogni, már csak a rugalmasságunk elvesztése miatt sem. Nemrég végigkísértem egy ötven körüli nő küzdelmét azért, hogy örökbe fogadhasson. Mindent vállalt volna, sérült gyermeket is, de nem lehetett, túlkorosnak bizonyult ahhoz, hogy pici gyereket fogadjon be. Ilyen esetben ezt igazságtalannak tartom, hiszen ha valaki érett fejjel úgy ítéli, alkalmas a feladatra, ráadásul ennyi idősen már valószínűsíthetően biztos egzisztenciával is rendelkezik (ezt ellenőrzik is), akkor az gyaníthatóan tényleg képes egy kiskorút szeretettel és odaadással felnevelni. 

Gyerekvállalás 64 évesen?!Más kérdés, hogy bizonyos életkor felett egyszerűen valóban rizikós saját babát vállalni. A sejtjeink idővel „elfáradnak”; biológiailag kedvezőbb fiatalon válni anyává. A gyermek ilyenkor nagyobb százalékban erős, masszív, egészséges géneket örököl, így az immunrendszere gyaníthatóan igazi védőbástyaként funkcionál majd. Nemcsak a nőkre vonatkozik ez, hiszen ma már az is súlyos adatokkal alátámasztott vizsgálati eredmény, hogy a férfiaknál is „ketyeg a biológiai óra”, nemzőképességük, ivarsejtjeik egészsége körülbelül negyvenhárom, negyvenhat éves korukig van a topon. Pugacsova férje 37 éves, tehát ilyen értelemben mindenképpen ereje teljében van, ám az anya 64 éve már elgondolkodtató. Ő már nemcsak a közgondolkodás szerint nagymamakorú inkább, hanem a sejtjei állapotát tekintve is. Ráadásul nem is az a helyzet, mint Fehér Anna esetében, aki első gyermekét várta: Allának már van nagykorú lánya, és vannak unokái is. Babázási késztetését így is kiélhetné. A még 2006-ban is legszexisebb nőnek kikiáltott Pugacsova valószínűleg abba a hibába esett, hogy elhitte, rajta tényleg nem fog az idő, hogy neki sikerül a lehetetlen is. A tény, hogy a béranya ki tudta hordani a magzatot, őt igazolja, de kérdés, hogy az ikrek mennyire lesznek egészségesek és a betegségekkel szemben ellenállók, ám ez nem holnap fog kiderülni. Sajnos olyan korban élünk, ahol mindenhonnan az ömlik ránk, hogy fiatalnak kell látszanunk, fiatalként kell élnünk. A látszatot mindenféle trükkökkel lehet korrigálni, de a természet ettől még végzi a munkáját, erről nem szabad elfeledkezni. Hiába fiatalos valaki, attól még nem fiatal, és ezzel meg kellene tanulni szembenézni.

 
Így látja Karafiáth Orsolya:

Te le tudnád tenni ma az érettségit?

Miért nem képesek mosolyogni az eladók?

„Nem feltétlenül a jóképű férfiak a leghűtlenebbek”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top