Aktuális

Andie MacDowell: “A legjobb még előttem van”

Aki igazán szép, az mindig szép. Reggel, amikor felkel és egy gramm smink nincs rajta, a filmvásznon, ahol a kamera közvetlen közelről veszi az arcát – és a való életben is. Mindezek alapján bizton állíthatom: Andie MacDowellről, akivel Prágában nyílt alkalmam személyesen találkozni, elmondható mindez.

Andie MacDowell: Azt, hogy milyen mutatós, soha nem kellett bizonyítania, a People magazin többször is beválasztotta a világ legszebb emberei közé. Karrierje modellként indult, húszévesen már Calvin Klein manökenje volt, és olyan márkák kampányaiban szerepelt, mint az Armani vagy az Yves Saint Laurent, egy Gap-kampány kapcsán ismerte meg első férjét, a szintén modellkedő Paul Qualleyt is. Kevésbé tehetséges kolléganőivel ellentétben gyorsan megtalálta a filmvászonra vezető utat, és Andie MacDowell azóta számtalan mozi- és tévéfilmmel bizonyította, milyen nagyszerű és sokoldalú színésznő. Van, aki Steven Soderbergh híres filmjéből, a Szex, hazugság, videóból emlékszik rá, mások akkor zárták a szívükbe, amikor Gérard Depardieu-vel komédiázott önfeledten a Zöld kártya vagy Bill Murray-vel az Idétlen időkig (Groundhog Day) című filmben. A legtöbben azonban akkor jegyezték meg a nevét, amikor felbukkant Hugh Grant oldalán a Négy esküvő és egy temetés című angol vígjátékban. Ez a film hozta meg számára a világhírt. Legutóbb a Hallmark tévécsatornának az idén szeptember végén indult Cédrusöböl (Cedar Cove) című drámasorozatának főszereplőjeként forgatott, jövőre pedig Christina Ricci, Sharon Stone és Susan Sarandon mellett játszik majd az Anyák napja című mozifilmben. A színésznőnek első férjétől egy fia, Justin és két lánya, Rainey és Sarah Margaret született. Második férjétől, egyben gyerekkori barátjától, Rhett Hartzog atlantai üzletembertől 2004-ben vált el. Most, 55 évesen, amikor már több mint húsz éve a L’Oréal Paris szépségnagykövete, a bőre ugyanolyan ragyogó, az alakja ugyanolyan karcsú, mint volt. Ahogy orgonaszínű ruhájában, arcán finom sminkkel ott ül a prágai Mandarin Oriental Hotel elegáns lakosztályában, egyértelműen látszik, hogy a megjelenését nem a technikának köszönheti.

– Hogyan fogadja, ha megdicsérik a külsejét?
– Jólesik, ha valaki azt mondja, szép vagyok. Az emberek mindig olyan kedvesek hozzám! Érdekes dolog színésznőnek lenni, mert megkülönböztet a többiektől, meghatározza, mások mit gondolnak rólam, de én nagyon szerencsés voltam, mert egy sor olyan szerepet játszhattam el, amellyel a nézők azonosulni tudnak, ezért nagyon pozitívan viszonyulnak hozzám, és ez nagyszerű dolog. Jó a kapcsolatom a rólam kialakult képpel, ezért örömmel elbeszélgetek az emberekkel.

Andie MacDowell:

– Szokta-e összehasonlítani a mostani megjelenését azzal, ahogyan fiatalon kinézett?
– Nem, jól érzem magam így, ahol most tartok az életemben. Az élet utazás, szívesen figyelem a nálam idősebbeket, mert inspirálnak. Sokkal inkább nézek előre, mint hátra, mert tudom, hogy az út érdekes lesz.

– Hogyan sikerül megőriznie pozitív beállítottságát?
Néhány éve elkezdtem jógázni. Minden formáját élvezem, a kundalinit ugyanúgy, mint a klasszikus hatha jógát. A legújabb változata pedig, ami az új kedvencem, az anusara, ami arról szól, hogy nyissuk ki a szívünket. A jóga sok egyéb fontos dolog mellett arra is megtanít, hogyan viszonyuljunk tudatosabban a testünkhöz, az érzéseinkhez. Sokan nem szánnak időt arra, hogy ezt megfigyeljék és elgondolkodjanak rajta. Emellett rendszeresen edzek, tudom, sokan nem szeretnek sportolni, amit nem is értek, mert én nem ilyen vagyok. Számomra a mozgás nem olyasmi, amire elborzadva gondolok, hogy már megint csinálnom kell, hanem saját magamnak adott ajándék. Tudom, mindnyájan különbözőek vagyunk, de én mindenkinek azt tanácsolnám, próbálja meg megtalálni azt a mozgásformát, amit valóban élvez. Szerencsére közel lakom a tengerparthoz, úgyhogy vagy korán felkelek, és akkor sétálok egy nagyot vagy estefelé, amikor már nem süt úgy a nap. Biciklizni is szoktam, de számomra ez nem sport, egyszerűen olyan helyváltoztatási forma, ami még örömet is szerez. Egészségesen táplálkozom, néha szoktam nehezebb ételeket enni, de magam is egészséges fogásokat főzök, és szeretem a tiszta, mesterkéletlen ennivalót. Arra biztatok mindenkit, hogy valódi ételeket egyen, ne olyasmit, amiről nem is tudjuk, mi minden van benne, csak csodálkozva olvassuk az összetevők listáját. A répáról tudjuk, hogy répa, az almáról, hogy alma. Az egészséges táplálkozáshoz tulajdonképpen csak józan észre van szükség!

 Névjegy

• A skót származású színésznő 1958-ban született az USA-beli Gaffney-ban.
• Főiskolára két évig járt.
• 1986-ban férjhez ment, férje modell.
• Három gyermekük: Justin, Rainey és Sarah Margaret.
• 1999-ben elvált, de egy év múlva újra férjnél van, ezúttal egy üzletember a társa négy évig.
• Számos filmjéért kapott Golden Globe-díjat.
• Emlékezetes filmjei: Ruby Cairo, Hudson Hawk, Fedezetlen szerelem, A sivatag kincse, Szent Elmo tüze.

– Mit szeret a legjobban magán, melyik adottságára a legbüszkébb?
– Az eszemre! A tréfát félretéve, talán a szemöldökömre. Szerintem ez az arc legszebb része, nagyon kifejező, ez határozza meg az arcot. Emlékszem, a 90-es években nagyon divatosnak számított a kimondottan vékony szemöldök, és én is kiszedtem a sajátomat. Utána rengeteg időbe telt, amíg visszanőtt, és nem is lett olyan, mint volt. Remélem, soha nem tér vissza ez a divat, mert szerintem kimondottan csúnya volt, nem is értem, mit ettek rajta.

– Mi a legfontosabb tanács, amit kapott?
– Az édesanyám lelkes híve volt annak a gondolatnak, hogy kerüljük a napot. Hála istennek, hallgattam rá, mert ha egyszer tönkreteszi a bőrt a napsugárzás, akkor azon nemigen lehet segíteni.

– És ön milyen tanácsokat ad a lányainak?
– Hát hogy ne szedjék ki a szemöldöküket! És sportoljanak. Szerencsére szeretnek mozogni, ezt tőlem örökölték. Hozzám hasonlóan az egészséges táplálkozásra is figyelnek.

Andie MacDowell: – A néző számára úgy tűnik, a szórakoztatóiparban igencsak hátrányba kerülnek a nők, ha elérnek egy bizonyos kort. Ön tapasztalt ilyesmit?
– A nők mindenhol hátrányba kerülnek, ahogy idősödni kezdenek. Olyan világban élünk, amely a fiatalságra koncentrál, és a médiában végképp elsődleges értéknek számít a fiatalság. Ezzel a felfogással csak akkor tudunk szembeszállni, ha felismerjük, milyen nevetséges valójában, hiszen előbb-utóbb mindannyian megöregszünk. Meg kell tanulnunk, hogy megtaláljuk a boldogságot és a biztonság érzését minden egyes életkorban, és hálát adni azért, hogy élünk. Az én életemben nagyon fontos fordulópontot jelentett, amikor 53 éves lettem, mert az édesanyám annyi idősen halt meg. Furcsa érzés volt, és örültem, amikor elérkezett az 54. születésnapom. Katartikus élményt adott, és valóban úgy érzem, szerencsések vagyunk, amiért élünk. Életünk minden egyes napja egyformán fontos, ki kell hoznunk belőle a legtöbbet.

– Mit tanácsolna a nőknek, hogyan élhetik meg a múló éveket elégedetten és méltóságteljesen?
– Mindenkinek meg kell találnia önmagát, a saját értékeit. Szerintem a szépség annak a kifejeződése, hogyan bánunk önmagunkkal és másokkal. Magunkra kenhetünk rengeteg sminket, hordhatjuk a legszebb ruhákat, de ha nem vagyunk tisztában önmagunkkal, akkor csak álarcot viselünk. Ha valóban jól akarjuk érezni magunkat a bőrünkben, a legjobb módszer, ha kedvesek vagyunk az emberekhez. Nagyon fontos, hogy megtaláljuk a nyugalmat önmagunkban, és felismerjük a saját értékünket. Mindenki a maga útján juthat el az elégedettséghez, a belső békéhez, de annyi bizonyos, hogy az út apró dolgokkal kezdődik. A kis dolgok nagy változásokat idézhetnek elő. Például, mondjunk valami kedveset valakinek, találjunk alkalmat arra, hogy ha tetszik valami, azt tudatosítsuk is a másikkal! Erre mindennap lehetőségünk van. Jólesik, ha valaki bókol nekem, és keresem a lehetőséget, hogy cserébe én is valami kedveset mondjak neki. Ettől lesz szép az életünk.

– Melyik volt élete legboldogabb időszaka?
– Mindig a jelen. Ez az az időszak, ahol éppen tartunk, erre kell fókuszálni az energiánkat. És remélem, a legjobb még előttem van!

Andie MacDowell: Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top