Aktuális

Kiderült, melyik ország a leggazdagabb

A társadalmon belüli egyenletesebb vagyoneloszlásnak köszönhetően az ausztrálok a legvagyonosabbak a világon.

Az ausztrálok „középmezőnyében” 219 505 amerikai dollár (átszámítva mintegy 48 millió forint) a fejenkénti vagyon a mediánjuk alapján – adta hírül friss globális vagyonjelentésében a Credit Suisse svájci bank.

Svájcot is lekörözték

A medián definíciója értelmében a felnőtt ausztrálok legfeljebb 50 százalékának van ennél az összegnél csekélyebb vagy nagyobb vagyona. Ausztráliában a vagyon egyenletesebben oszlik meg a lakosság körében, mint más fejlett országban, ezért magasabb a medián, a helyzeti középérték – mutat rá a felmérés.

Csak a felnőtteket tekintve, Ausztráliában 400 ezer amerikai dollár – 88 millió forint – az egy főre jutó vagyon. Ez a mutató csak Svájcban magasabb, de ott alacsonyabb a mediánérték, mert egyenlőtlenebb a vagyon eloszlása.

Kiderült, melyik ország a leggazdagabb

Ausztráliában a lakosság legtehetősebb 10 százaléka az ország vagyonának 50 százalékát tudhatja a magáénak, míg például az Egyesült Államokban a felső 10 százalék 74 százalékot birtokol.

Ingatlanban a vagyon

Ausztrália egyébként gazdag gazdagokban: 1,12 millió lakosa számít milliomosnak (amerikai dollárral számolva, azaz legkevesebb 220 millió forintot ér a vagyona).

A svájci bank jelentése szerint az ausztrál háztartások vagyonának átlagosan 59 százaléka ingatlanban van, ez a hányad a világ országai közül csak Norvégiában magasabb.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top