Aktuális

Piros gomb mentheti meg a bántalmazott nőket?

Egy éve működik egy segélyhívó program a családon belüli erőszak áldozatainak segítésére. A külföldi protokoll alapján kidolgozott módszerre már csak azért is szükség van, mert a legnagyobb veszélyben éppen akkor vannak a nők, amikor megpróbálnak kilépni a kapcsolatból.

Piros gombbal a bántalmazott nőkértDe miért nem tett valaki valamit?! – kérdezzük, amikor agyba-főbe vernek vagy megölnek egy nőt az otthonában. Hol kellett volna közbeavatkozni? Erre ott a rendőrség – mondják sokan, igen ám, de ha az ember a sarokba szorítva próbálja megvédeni magát, nem biztos, hogy épp tárcsázni van ideje. Milyen jó lenne, ha ilyenkor csak egy gombot kéne megnyomni, és jönne a segítség! Nos, kísérleti programban már működik ilyesmi: veszélyeztetett fővárosi nőket próbálnak így megvédeni.

A családon belüli erőszak Magyarországon a felnőtt nők egyötöde, több mint félmilliós sokaság számára jelent közvetlen fizikai fenyegetettséget és rendszeres verést. A halálos áldozatok száma az óvatosabb kimutatások szerint is legalább hetente egy, a családon belüli erőszak tágabb következményeibe (később jelentkező belső vérzés, öngyilkosság, betegségek) belehalt nők száma ennek többszöröse. Ez a mai magyar valóság.

Többek között ezek az adatok játszottak közre akkor, amikor tavaly a Vodafone Magyarország és a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NaNe) elindított egy kísérleti programot: kifejlesztettek és üzemeltetnek egy GPS-es segélyhívó eszközt, amely segítségére lehet a családon belüli erőszak áldozatainak. A most egyéves évfordulóját ünneplő projekt nagyjából félidőben jár, a közreműködő szervezetek azt remélik, még egy évig tudják futtatni.

Állami segítség nélkül

Eddig velünk együtt hat országban működik hasonló rendszer: Spanyolországban, Angliában, Portugáliában, Olaszországban és Írországban. Az egyetlen markáns különbség, hogy Magyarországot és Írországot leszámítva mindenhol az állam is jelentős (anyagi) szerepet vállalt ebben. Az ötletgazdák célja az, hogy ez itthon is így legyen, és a projektet országosan elérhetővé tegyék. Eddig ugyanis csak három budapesti kerületben (IX., VII. és XII.) tesztelték a vészjelzőket, a legfrissebb adatok szerint harminc nőnél van ott az a bizonyos mobilkészülék.

Az érintettek elsősorban a rendőrségen keresztül kerültek a programba: ha a kísérletben részt vevő kerületek rendőrei párkapcsolati erőszak miatt vonulnak ki, megpróbálnak négyszemközt beszélni a feltételezett bántalmazott nővel, és tájékoztatják a lehetőségről. Ez az előzetes felmérés. Ezután a NANE-hoz irányítják őket, ez a második szűrő: az egyesületnél végzik el a kockázatelemzést, és a nőket is ők készítik fel a készülék használatára. Ez nemzetközi protokoll alapján történik, 26 kérdésre válaszolnak a bántalmazottak. Innentől az ügyfélre vonatkozó részletes adatok (lakcím, életkörülmények, bántalmazó habitusa, testalkata, van-e a bántalmazónak fegyvere, fenyegetőzött-e már öngyilkossággal) elérhetők lesznek a rendőrség számára.

Piros gombbal a bántalmazott nőkért

Fuxreiter Róbert, a IX. kerületi rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy ezzel a módszerrel jelentősen csökkent az intézkedés ideje, hiszen egyből tudják, ha baj van, és felkészülten tudnak terepre menni. Nem beszélve arról, hogy a helyszínen nem kell adatfelvétellel és egyebekkel húzni az időt. A IX. kerületben 24 telefon működik, eddig négy-öt éles riasztás volt.

A veszély csak most kezdődik

„A közhiedelemben erősen tartja magát az a felfogás, hogy ha egy nő kilép egy bántalmazó kapcsolatból, akkor a veszély elmúlik. Valójában ennek ellentéte igaz: évi 70-100 haláleset történik éppen ilyenkor. Ezt szeretnénk visszaszorítani”- mondja Tóth Györgyi, a NaNe munkatársa, majd hozzáteszi: sokan amiatt nem tudnak csatlakozni, mert nem tudják megoldani, hogy titokban töltsék a mobilt, vagy a bántalmazó elvenné tőlük a készüléket. Ugyanakkor az sem ritka, hogy valaki nem veszi tudomásul, hogy a készülék piros gombjának a lenyomása automatikusan rendőri intézkedést von maga után.

Piros gombbal a bántalmazott nőkértA vészjelző akkora, mint egy kisebb telefon, de csupán egy piros gomb van rajta. Ha azt megnyomják, riaszt a rendőrségen, illetve egy biztonsági cég éjjel-nappal működő diszpécserszolgálatán. A gomb mindent rögzít is – mondja Nyilas Orsolya, a Vodafone belső kommunikációs és vállalati felelősségvállalási igazgatója. A felvételek később bizonyítékként is felhasználhatók, hiszen előfordulhat, hogy a bántalmazott nincsen abban az állapotban, hogy helyzetelemzést adjon.

A IX. kerületi rendőrkapitány úgy véli, a programnak köszönhetően jobban meg tudják védeni a kerületben élő bántalmazott nőket. Eleinte mindenki amiatt aggódott, hogy nagyon sok segélyhívás érkezik majd be, ám a tapasztalatok bebizonyították, hogy a résztvevők kiválasztása jól működik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top