Aktuális

Készüljetek az óraátállításra!

Október utolsó hétvégéjén egy órával többet alhatunk.

Október 27-én, vasárnap hajnali háromkor egy órával kell visszaállítani az órákat, azaz egy órával többet alhatunk. Hiába ódzkodunk az előre- és visszaállításoktól, s törölné el a magyarok többsége, a villamosenergia-rendszerre vonatkozó adatokból az derül ki, hogy a tavaszi óraállítás jelentős megtakarítással jár. Körülbelül 120 gigawattóra energiát lehet ezáltal megspórolni, ami egy nagyváros, tehát körülbelül 30-40 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg.

Ősszel, az órák visszaállítása után ugyan hamarabb sötétedik, de ha összevetjük azzal az időponttal, amikor jellemzően hazaérünk, ismét kisebb a különbség.

Az, hogy pontosan mennyi villamosenergiát takarít meg az ország, az átállításokat megelőző és követő, napi fogyasztási görbék alapján becsülhető meg. De több tényező is bekavarhat, mint például az aktuális időjárás vagy éppen az ünnepnapok alakulása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top