Aktuális

Munkaidőn kívül is sokat dolgozunk

Nem válik el élesen a munkára és a magánéletre fordított idő.

A gyakran internetező magyarok nagy része munkaidőn kívül, sőt a szabadnapjain is dolgozik, akár családi programjait is háttérbe szorítva. Ugyanakkor az sem ritka, hogy munkahelyünkön magánjellegű ügyeket intézünk (e-mailezünk, telefonálunk), vagy akár játszunk – derült ki a Kutatópont felméréséből.

A 18-69 év közötti, hetente többször internetező megkérdezettek 58 százalékára jellemző, hogy a munkaidőn túl is belemerül a munkájába, míg 34 százalékuk még a szabi alatt is dolgozik. Hiába a jól megérdemelt pihenés, a 18-29 éveseknek a 29 százaléka, az 50-69 éveseknek pedig a 40 százaléka tölti szorgos munkával a szabadságát. A falun élő internetezők csaknem kétszer akkora arányban (48 százalék) folytatják szabadnapjaikon is a munkát, mint a fővárosiak (27 százalék).

A gyakran netezők többsége esetében sem az egészségi állapot, sem pedig a családi élet nem élvez prioritást a munkával szemben, sokan betegen is dolgoznak (67 százalék), a válaszolók fele pedig még családi és baráti programjáról is lemond, ha szólítja a munka.

Ami pedig a munkahelyi „dőzsölést” illeti, a megkérdezettek ötödénél (22 százalék) fordul elő, hogy munka helyett olvas (könyvet, blogot, újságot), míg minden tizedik válaszadó számítógépen vagy okostelefonon játszik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top