Aktuális

Még több képviselőnő a Parlamentben?

Ugyan nem dől meg a "férfiuralom" a T. Házban, ám amennyiben teljesül az Együtt-PM törekvése, 30 százalékra ugorhat a női parlamenti képviselők aránya.

Az Együtt-PM a nők társadalmi jelenlétének erősítéséért 30 százalékos női kvótát kíván bevezetni a jövőben az Országgyűlésben. Magyarországon a népesség felét kitevő nők aránya a politikában mindössze 9 százalék, és a vállalatvezetők között is csupán 5 százaléknyi a nő. Így nem meglepő, hogy a nemzetközi felmérések szerint, a nők esélyegyenlőségét tekintve hazánk csupán a 87. helyen áll az országok rangsorában.

A női kvóta bevezetését azért támogatják, mert a nemzetközi tapasztalatok szerint hatékonyabban, kevesebb korrupcióval működnek azok a szervezetek, amelyek vezetését legalább egyharmadnyi arányban nők látják el.

Az Együtt-PM politikusai szerint tehát azért kell több nő a közéletbe, hogy javuljon a társadalom általános közérzete. Ha ugyanis a nők egyaránt ki tudják teljesíteni az életüket a munka és a gyermeknevelés területén, akkor ez jótékonyan fog hatni a gyermekvállalásra, azaz az ország demográfiai folyamataira is. Pár napon belül a Bajnai Gordon vezette párt egy – a női esélyegyenlőség javítására kidolgozott – programmal is előrukkol.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top