Aktuális

Ilyen lesz a babakötvény

Hétfőtől lehet megvásárolni az új babakötvényt. A kormány adómentességgel, extra kamattal és állami támogatással ösztönzi a Start-számla megnyitását és a babakötvény vásárlását.

A megújuló babakötvény 19 éves futamidejű állampapír, amelynek névértéke 1 forint, és bármekkora összegben vásárolható a Magyar Államkincstár 21 fix és 10 mozgó értékesítési pontján. Az új befektetés kizárólag Start-számlán vezethető.

A számla a sokszorosára gyarapíthatja a kisbabáknak születéskor járó 42 500 forintos életkezdési támogatást. Nemcsak a szülők, hanem a hozzátartozók is nyithatnak minden 18 éven aluli gyermek számára Start-számlát a Magyar Államkincstárnál vagy egyes járási hivatalokban, és vehetnek a “biztos befektetést jelentő, kiemelten kedvező, infláció plusz 3 százalék kamatot fizető” babakötvényből.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a szülőknek, hozzátartozóknak további befizetésekkel is megéri gyarapítaniuk a gyermek megtakarításait, hiszen a befizetett összeg 10 százalékát támogatásként az állam jóváírja, maximum évi 6000 forintig. Így abban az esetben, ha egy család havi 5000 forintot befizet, a gyermek 18 év múlva közel két és fél millió forintot is felvehet. További kedvezmény, hogy a Start-számlán, babakötvényben így összegyűlt pénzt a gyermek 18. életévének betöltését követően adómentesen veheti fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top