Aktuális

Büntetik a prostituáltak ügyfeleit

Követik a svédek példáját a franciák.

A közvéleményt és a képviselőket is jelentősen megosztó jogszabályt egy hétig tartó vita után szerdán fogadta el a francia parlament alsóháza. A két kormánypárti szocialista és egy ellenzéki jobbközép képviselő által beterjesztett tervezet szerint első alkalommal 1500 euró (452 ezer forint), később pedig kétszer ekkora pénzbírsággal sújthatók a prostituáltak kuncsaftjai. A szövegről még a felsőháznak is szavaznia kell, erre 2014 júniusáig kerülhet sor.

A törvényjavaslattal Svédország példáját követi Franciaország. A skandináv országban 1999 óta büntetik a prostituáltak ügyfeleit, aminek következtében 10 év alatt felére szorult vissza az utcai prostitúció. A francia jogszabály szociális programokat is bevezet azok számára, akik fel akarnak hagyni a prostitúcióval, a kormány ehhez 20 millió eurót (6 milliárd forintot) kíván letenni az asztalra.

Becslések szerint a franciaországi prostituáltak 70-80 százaléka nő. Ugyanekkora arányban vannak közöttük a balkáni országokból, Afrikából, Dél-Amerikából vagy Kínából szervezetten érkezett külföldiek. Nekik tartózkodási engedélyt biztosít a javaslat, amennyiben felhagynak a prostitúcióval. Franciaországban a prostitúciót nem tiltja törvény, továbbra is legális marad a mintegy 18-20 ezer prostituált számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top