Aktuális

Így spórolhatunk a havi villanyszámlán

A rezsiköltségek között a villanyszámla sajnos komoly tétel szokott lenni. Ahhoz, hogy a csekk láttán ne kapjunk sokkot, összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, amiket megfogadva akár 2-3 ezer forinttal is több maradhat a pénztárcánkban.

Világítás a helyiségekben

A legtöbb energia a családoknál a világításra megy el. A háztartások nagy részében még mindig a hagyományos izzókat használják, holott az energiatakarékos lámpák ugyanazt a fényerőt produkálják.

Drágábbak ugyan (akár 1500 Ft-ot is ki kell adni darabjáért), de a fogyasztásuk csupán 20-30 százalék a hagyományos lámpákhoz képest, a  LED-es lámpák pedig még ennél is nagyobb hatékonysággal működnek.

De legyen akármilyen takarékos az izzónk, ha mi magunk nem vagyunk azok, és állandóan égetjük a lámpát. Figyeljünk a következőkre:

  • Ne égessük a lámpát olyan helyiségekben, ahol nem tartózkodunk.
  • Fényerőszabályzók használatával nemcsak kellemes hangulat teremthető, de a felesleges nagy fényerő csökkentésével spórolhatunk is.
  • A lakás közlekedőhelyiségeiben praktikus megoldás a mozgásérzékelős kapcsolók felszerelése. A modernebb darabok a környezeti fényviszonyokat is figyelembe véve kapcsolják a világítást. (Erről BŐVEBBEN.)
  • Ha célzottabb fény is megteszi, használjunk a csillár helyett olvasólámpát.
Így spórolhatunk a havi villanyszámlán

Ezt érdemes kipróbálni

Nagy választékban lehet már kapni LED-szalagokat, ami jó alternatívája a villanyégőknek. Különböző színekben elérhető, amivel feldobhatjuk a lakást, a fogyasztásuk pedig minimális. Használhatjuk őket a szekrényben vagy a kamrában. Az élettartamuk ötvenezer óra, így ha napi 8 órában égetjük is, elegendő 15 évente cserélni!

De ha hangulatos világítást szeretnénk, akkor elegendő csupán néhány gyertya. Egy-egy vacsorát gyertyafényben elfogyasztva romantikázhatunk a párunkkal, a gyerekekkel pedig jó móka lehet.

Rövid tippek háztartási gépeinkhez 

Hűtő:

  • Felesleges a leghidegebb hőfokra állítanunk.  A legtakarékosabb működési fok a 7 Celsius.
  • Legalább évente egyszer olvasszuk le, a hátulján található rácsot pedig évente kétszer töröljük át.

Mosógép:

  • Ha központi fűtéses a lakásunk, olyan mosógépet (mosogatógépet) vegyünk, ami rácsatlakoztatható a meleg vízre, mivel a vízmelegítés rendkívül energiaigényes.
  • Évente kétszer tisztítsuk a mosógépet; töltsük fel langyos vízzel, öntsünk bele egy üveg ecetet, és járassuk végig az egyik programot.

Elektromos sütő:

  • Ha teljesen bemelegedett, 5-10 perccel a sütés vége előtt ki is kapcsolhatjuk. Ha nem nyitjuk ki ezután, tartja a korábbi hőfokot.
  • A légkeveréses sütés nemcsak egyenletesebb, de az áramfogyasztás szempontjából is kedvezőbb.

Mosogatógép:

  • Inkább gyűjtsük tovább a szennyes edényt, és csak teli állapotban indítsuk el.
  • Válasszunk energiatakarékos programot! Tovább tart ugyan, de kevesebb energiát használ.

Szórakoztatóegységek 

Így spórolhatunk a havi villanyszámlánA mai modern otthonokban a konnektorok környékét elborítják a különböző szórakoztatóelektronikai cikkek villásdugói. A stand-by üzemmódban hagyott gépek pedig akkor is fogyasztják az áramot, ha nem használjuk őket. Ha például nem nézzük a tv-t, kapcsoljuk teljesen ki.

Kényelmetlen volna minden egyes gépet egyenként kihúzkodni, de erre is van megoldás; vásároljunk kapcsolóval ellátott elosztót.

A minél praktikusabb elhelyezés érdekében már a hazai piacon is megjelent az elosztótorony, de egyéb, hagyományos alakú, modern multimédiás elosztók, USB töltővel, tv- és informatikai csatlakozókkal ellátva. (Ezekről BŐVEBBEN.)

Energia takarítható meg azzal is, ha a mobiltelefonunk töltőjét nem hagyjuk folyamatosan bedugva. Az átlagos üzemmód egy hatodát emészti fel ilyenkor. Erről könnyen megbizonyosodhatunk, csak érintsük meg, a termelődő hőtől meleg.

A számítógépek esetén a laptopok energiafogyasztása kisebb, mint az asztalai számítógépeké. Ha tehetjük, dolgozzunk inkább laptopon.

TUTI TIPP

A modern elosztókban beépített túlfeszültség-levezető található, ami megóvja a nagy értékű, érzékeny elektronikus készülékeinket (PC, DVD, tv, hifi stb.). A védelem kikapcsolt állapotban is biztosított.

Játsszon, és szerezzen egy biztonságos és energiatakarékos elosztót, INGYEN!

 

Így spórolhatunk a havi villanyszámlán

Tudatossággal az energiafogyasztás csökkenthető

Ha fogalma sincs, mennyi áramot fogyasztanak a gépei, szerezzen be fogyasztásmérőt. Nem nagy kiadás, egyszerű használni, és minden egyes gépnél megmutatja, hogy az pontosan mennyi áramot használ.

A pár ezer forintos készülékek mellett ma már olyan intelligens mérők és üzemóra-számlálók is megtalálhatók a piacon, amikkel lehetőség van az energiafelhasználás akár helyiségenkénti nyomon követésére.

A mérőket számítógéppel összekötve pedig folyamatosan tudjuk követni a fogyasztást, akár interneten is. Így ki tudjuk szűrni a sok áramot használó gépeket vagy azokat, amiket sokáig, akár feleslegesen is használunk, és integrált automatizálási rendszeren keresztül akár azonnal be tudunk avatkozni. (Erről BŐVEBBEN)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top