Aktuális

1880 óta nem volt ilyen meleg november

Globális melegrekordot döntött az idei november az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal jelentése szerint.

Az adatok feljegyzésének kezdete, 1880 óta nem észleltek ilyen magas átlaghőmérsékletet a szárazföldön és az óceánok felszínén novemberben. Az átlaghőmérséklet 0,78 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi 12,9 Celsius-fokos átlagnál. A korábbi rekordot 2004-ben jegyezték fel, amikor a globális hőmérséklet 0,03 Celsius-fokkal volt magasabb az elmúlt század átlagánál.

Az idei volt a 37. egymást követő olyan november és a 345. egymást követő olyan hónap, amikor a globális hőmérséklet meghaladta a 20. századi átlagot. Az utolsó november, amikor a század átlaga alatti hőmérsékletet észleltek, 1976-ban volt, a hónapokra való tekintet nélkül pedig utoljára 1985 februárjában mértek átlag alatti hőmérsékletet.

A világ szárazföldi területeinek legnagyobb részén az átlagosnál melegebbek a hónapok, Oroszországban a helyi feljegyzések kezdete, 1891 óta az idei volt a legmelegebb november, akadtak olyan területek, ahol a havi átlagnál 8 Celsius-fokkal magasabbat mértek.

Eközben Ausztrália északi része, Észak-Amerika egyes területei, Délnyugat-Grönland és a Dél-Amerika déli részét körülvevő óceán egyes térségei hidegebbek voltak a szokásosnál, rekordhideget azonban sehol sem tapasztaltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top